بورس‌هاي جهان در تقاطع اميد و نگراني
«تعادل» روند بازارهاي جهاني را بررسي مي‌كند

بورس‌هاي جهان در تقاطع اميد و نگراني

۱۴۰۴/۰۲/۱۶ - ۰۰:۲۶:۱۶
|
کد خبر: ۳۴۲۰۸۷

در حالي كه شاخص S&P 500 بهترين عملكرد صعودي خود در ۲۰ سال اخير را ثبت كرد، معاملات آتي بازار سهام ايالات متحده در روز يكشنبه شب با كاهش نسبي روبرو شد. شاخص‌هاي آتي مرتبط با S&P 500، ميانگين صنعتي داو جونز و نزدك-۱۰۰ به ترتيب ۰.۴ درصد و ۰.۳ درصد افت كردند.

در حالي كه شاخص S&P 500 بهترين عملكرد صعودي خود در ۲۰ سال اخير را ثبت كرد، معاملات آتي بازار سهام ايالات متحده در روز يكشنبه شب با كاهش نسبي روبرو شد. شاخص‌هاي آتي مرتبط با S&P 500، ميانگين صنعتي داو جونز و نزدك-۱۰۰ به ترتيب ۰.۴ درصد و ۰.۳ درصد افت كردند. اين در حالي است كه هفته گذشته S&P 500 نهمين روز متوالي افزايش خود را ثبت كرد؛ ركوردي كه از نوامبر سال ۲۰۰۴ به اين سو بي‌سابقه بوده است. شرايط كنوني، نشانه‌اي از استراحت و احتياط در ميان معامله‌گران پس از هفته‌اي پرتلاطم است. در هفته گذشته، شاخص تكنولوژي‌محور نزدك كامپوزيت ۱.۵ درصد و شاخص صنعتي داو جونز ۱.۴ درصد افزايش يافتند. به نظر مي‌رسد اميدها براي حل اختلافات تجاري بين ايالات متحده و چين محرك اصلي رشد سهام بوده است، آن‌هم در شرايطي كه هيچ توافق رسمي از سوي طرفين اعلام نشده است.

 

چشم‌انداز مذاكرات تجاري: عامل اصلي محرك بازار

بر اساس گزارش‌هاي وال‌استريت ژورنال، پكن آمادگي خود را براي ازسرگيري مذاكرات تجاري با ايالات متحده اعلام كرده است؛ موضوعي كه خوش‌بيني در ميان سرمايه‌گذاران را تقويت كرد. با اين حال، كارشناسان هشدار مي‌دهند كه اين روند بيشتر نتيجه احساسات و هيجانات است تا داده‌هاي واقعي. «رايان ديكمنز »، مدير ارشد سرمايه‌گذاري، اشاره مي‌كند: «اين صعود كمتر با عوامل بنيادي اقتصادي مرتبط است و بيشتر به تغييرات انتظاري دامن زده شده است.»

 

فدرال رزرو در كانون توجه  تاثير تصميمات بانكي بر بازار

سرمايه‌گذاران همچنين نگاه خود را معطوف به نشست دو روزه فدرال رزرو كرده‌اند كه قرار است از روز سه‌شنبه آغاز شود. پيش‌بيني‌ها نشان مي‌دهد احتمال كاهش نرخ بهره بسيار پايين است (تنها ۳.۲ درصد طبق ابزار FedWatch گروه CME) . اما اظهارات جروم پاول، رييس فدرال رزرو، در خصوص چشم‌انداز اقتصادي مي‌تواند تاثير قابل توجهي بر جهت‌گيري آينده بازارهاي مالي داشته باشد. تحليلگران انتظار دارند كه فدرال رزرو با اشاره به چالش‌هاي جنگ تجاري و كندي رشد اقتصادي، سياست‌هاي خود را همچنان بر اساس افزايش تدريجي بهره و كنترل تورم پيش ببرد.

 

شركت‌ها در كانون توجه انتشار گزارش درآمدها

در كنار سياست‌هاي پولي، در هفته جاري توجه سرمايه‌گذاران به گزارش عملكرد مالي شركت‌هاي بزرگ نظير “On Semiconductor “، “Tyson Foods “ و “Loews Corporation “ معطوف است. اين گزارش‌ها مي‌توانند وضعيت سلامت بخش‌هاي مختلف بازار و سطح سودآوري شركت‌ها را در سه‌ماهه گذشته روشن‌تر كنند. بازار نفت نيز در روزهاي اخير شاهد افت چشم‌گيري بوده است. قيمت نفت خام ايالات متحده بيش از ۴ درصد كاهش يافت و به ۵۵.۸۰ دلار در هر بشكه رسيد، در حالي كه نفت برنت با افت ۳.۹ درصدي به ۵۸.۹۰ دلار در هر بشكه تنزل پيدا كرد. افت قيمت‌ها پس از تصميم اوپك پلاس براي افزايش ۴۱۱ هزار بشكه توليد روزانه براي ماه ژوئن اعلام شد. اين اقدام درست يك ماه بعد از تصميم مشابه براي افزايش توليد در ماه مه، مبني بر توليد بيشتر از حد انتظار بازار همراه شد. فشار نزولي بر قيمت نفت، تا حدودي نمايانگر تقاضاي كندتر از پيش‌بيني‌ها و ذخاير انباشته انرژي در بازار جهاني است. قيمت نفت خام از ابتداي سال جاري بيش از ۲۰ درصد افت كرده كه يكي از چالش‌هاي مهم براي توليدكنندگان و صادركنندگان اصلي محسوب مي‌شود.

 

بازار كار و اقتصاد ايالات متحده  نقاط قوت و ضعف

با وجود تورم بالا و نگراني‌هاي مرتبط با تعرفه‌هاي تجاري، بازار كار ايالات متحده در ماه آوريل مقاومت چشم‌گيري از خود نشان داد. طبق گزارش‌ها، ۱۷۷ هزار شغل غيركشاورزي در اين ماه ايجاد شد كه اين آمار از پيش‌بيني قبلي (۱۳۸ هزار شغل) فراتر رفت. نرخ بيكاري در سطح ۴.۲ درصد ثابت باقي ماند كه همچنان در محدوده‌اي نزديك به كمترين ركوردهاي چهار دهه اخير است. افزايش اشتغال در بخش‌هاي مراقبت‌هاي بهداشتي (+۵۱ هزار شغل)، حمل‌ونقل و انبارداري (+۲۹ هزار شغل) و همچنين بخش تفريحي و مهمان‌نوازي (+۲۴ هزار شغل) از نشانه‌هاي حياتي بودن اقتصاد بود. با اين حال، برخي بخش‌ها همچون ساخت‌وساز و خدمات دولتي كاهش ورود نيرو را گزارش دادند و نرخ ترك شغل نيز بدون تغيير در ۳.۳ ميليون نفر ثابت ماند.

 

تورم و رشد اقتصادي: چالش‌هاي برجسته

شاخص هزينه‌هاي مصرف شخصي (PCE)، يكي از مهم‌ترين معيارهاي سنجش تورم، در ماه مارس نسبت به سال گذشته ۲.۳ درصد افزايش يافت كه اندكي بالاتر از انتظارات بود. افزايش اين شاخص نشان مي‌دهد كه فشارهاي تورمي همچنان بر اقتصاد وارد است. اين در حالي است كه نرخ رشد اقتصادي در سه‌ماهه اول ۲۰۲۵ نسبت به سه‌ماهه چهارم سال گذشته كاهش يافت و به منفي ۰.۳ درصد رسيد. اين رقم نشان‌دهنده عملكرد ضعيف‌ترين سه‌ماهه اقتصاد امريكا از سال ۲۰۲۲ به اين سو است. دليل اين كاهش عمدتاً به واردات بيش از حد كالاها پيش از اجراي تعرفه‌هاي جديد در ماه آوريل بازمي‌گردد. شتاب كسب‌‎وكارها براي انباشت كالاها باعث تحريف داده‌هاي تجارت شده و ارقام رشد اقتصادي را پايين‌تر از واقعيت نشان داده است. برخي اقتصاددانان هشدار داده‌اند كه اين روند موقت است، اما اثرات جانبي آن بر سطح مصرف آرامش بازارها را برهم زده است.

 

تحولات جهاني؛ تاثيرگذاري بربورس‌هاي بين‌المللي

در منطقه يورو، تورم در ماه گذشته بر سطح ۲.۲ درصد ثابت باقي ماند. در حالي كه كاهش قيمت انرژي اثرات منفي خود را نشان داد، اما عملكرد بخش خدمات باعث شد اين افت جبران شود. اين وضعيت اما همچنان از سوي بانك مركزي اروپا به دقت رصد مي‌شود، چرا كه پيش‌بيني‌ها حاكي از كاهش چشمگير رشد اقتصادي در سال جاري است.

 

چين و ژاپن: سياست‌هاي كلان و چشم‌انداز متفاوت

در آسيا، بانك ژاپن نرخ بهره خود را در سطح ۰.۵ درصد حفظ كرد، اما پيش‌بيني‌هاي رشد خود را در مواجهه با بي‌ثباتي‌هاي ناشي از تعرفه‌ها و كاهش مصرف اصلاح كرد. در چين، مذاكرات تجاري با امريكا بار ديگر در كانون توجه است. به نظر مي‌رسد كه مقامات چيني تصميم‌گيري‌هاي محافظه‌كارانه بيشتري را در پيش گرفته‌اند تا از تاثيرات تعرفه‌هاي احتمالي جديد بر ثبات اقتصادي اجتناب كنند.با وجود اميدها به خروج از بن‌بست‌هاي تجاري و ثبات نسبي بازار كار، سرمايه‌گذاران همچنان با تركيبي از فرصت‌ها و تهديدها مواجه هستند. كاهش اخير رشد اقتصادي و نگراني‌هاي تورمي از يك سو و آغاز دوباره مذاكرات تجاري و احتمال كاهش فشارهاي تعرفه‌اي از سوي ديگر، بورس‌ها را در موقعيتي حساس قرار داده است. تصميمات فدرال رزرو در هفته جاري و همچنين نتيجه هرگونه مذاكرات تجاري جديد ميان واشنگتن و پكن، مسير آينده بازارهاي جهاني و داخلي را مشخص خواهد كرد. در اين ميان، معامله‌گران همچنان با احتياط گام برمي‌دارند و به دقت اظهارات و رخدادهاي بزرگ اقتصادي را زيرنظر دارند.