شبكه پنهاني شركتهاي بزرگ فناوري براي بهرهكشي از كاركنان ديجيتالي در آفريقا
گزارشي از Rest of World ميگويد در پشت پرده خدمات هوش مصنوعي، مديريت محتوا، و پشتيباني مشتريان شركتهايي مانند متا، اوپنايآي و سامسونگ، هزاران كارگر ديجيتال در كشورهاي آفريقايي مشغول كار هستند و اين كارگران ديجيتالي نه تنها از چشم جهان پنهان ماندهاند، بلكه از بسياري حقوق اوليه محرومند.
گزارشي از Rest of World ميگويد در پشت پرده خدمات هوش مصنوعي، مديريت محتوا، و پشتيباني مشتريان شركتهايي مانند متا، اوپنايآي و سامسونگ، هزاران كارگر ديجيتال در كشورهاي آفريقايي مشغول كار هستند و اين كارگران ديجيتالي نه تنها از چشم جهان پنهان ماندهاند، بلكه از بسياري حقوق اوليه محرومند. به گزارش پيوست، كارشناسان ميگويند اين نيروي كار از طريق شركتهاي برونسپاري و با قراردادهاي قانوني محرمانهاي استخدام ميشوند. كاركنان آفريقايي براساس اين قراردادها نه تنها آنان را از دسترسي به اطلاعات شخصي خود محروم ميشوند، بلكه به شركتهاي فناوري اين امكان را ميدهد كه خود را از نظر اخلاقي و حقوقي از اين كارگران دور نگه دارند. آنتونيو كازيلي، جامعهشناس موسسه پليتكنيك پاريس كه بر نيروي انساني درگير در توسعه هوش مصنوعي تحقيق ميكند، به پايگاه خبري Rest of World در اين رابطه ميگويد: «اين روند، پوششي نامریيكننده را در اطراف اين سبك از كار كشيده است. گاهي اوقات من با افرادي مصاحبه ميكنم كه راي يك شركت بزرگ كار ميكنند و گاه حتي خودشان نميدانند كه چه زماني و چند نفر در حال كار براي آن شركت هستند.» به تازگي دادههاي جديدي كه به صورت نقشه تصويريسازي شدهاند، ابعاد جديدي از بزرگي اين جريان و بهكارگيري غيرمستقيم كاركنان آفريقايي در بخش فناوري را فاش كرده است. اين كاركنان در بخشهاي مختلفي همچون نظارت بر محتوا، خدمات مشتريان و نشانهگذاري داده براي مدلهاي هوش مصنوعي و ديگر حوزههاي فناوري مشغول به كار هستند. دادههاي اين ديتاست از سوي اتحاديه كارگران محتواي آفريقا (ACMU) و سازمان غيرانتفاعي سويسي Personaldata.io گردآوري شدهاند.
مسير حركت داده از آفريقا تا غرب
نقشه اول، جريان دادهها و دانش را از ۳۹ كشور آفريقايي به شركتهاي واسطي نشان ميدهد كه بيشتر در امارات متحده عربي، امريكاي شمالي و اروپا، به ثبت رسيدهاند. براساس اين نقشه چهار شركت برونسپاري در قاره آفريقا از طريق اين شركتهاي واسطه، دادهها و خدمات خود را در اختيار مشترياني چون متا (مالك فيسبوك)، اوپنايآي و سامسونگ قرار ميدهند. نقشه دوم، مشتريان برخي از اين شركتهاي برونسپاري را معرفي ميكند. اين نقشه نشان ميدهد كه اگرچه ممكن است مشتريان ديگري نيز در مناطق ديگر، از جمله داخل آفريقا، با اين شركتها در ارتباط باشند، اما بزرگترين ذينفعان شركتهاي برونسپاري آفريقا، شركتهاي بزرگ غربي هستند. شركتها از اين طريق ميتوانند در كشورهايي به استخدام نيروی كار خود بپردازند كه حق و حقوق كمتري براي كاركنان در نظر ميگيرند.
شرايط سخت و نبود حمايت كافي
جسيكا پيدو، مدير Personaldata.io، در مصاحبهاي با Rest of World در اين باره گفت: «اين شركتها به سراغ كشورهاي آفريقايي همچون كنيا ميروند، جايي كه دولت ناپايدار است، اقتصاد و سياست پيچيده هستند.» درنتيجه به اندازه كافي از حقوق كاركنان پاسداري نميشود. يكي از مثالهاي بارز سوءاستفاده غيرمستقيم شركتهاي غربي از كاركنان آفريقايي، شكايت دستهجمعي كاركنان از شركت Sama و مشتري آن، متا، بود كه غول امريكايي و شركت پيمانكاري را به بهرهكشي از ناظران محتواي فيسبوك متهم ميكند. متا پيشتر مدعي شده بود كه از شركاي خود ميخواهد «شرايط ممتاز صنعتي» را براي كاركنان خود فراهم كنند. براي كشف بخشي از اين شبكههاي پنهان، پنج ناظر محتوا از اعضاي ACMU از شركتهاي خود خواستند تا اطلاعات شخصي آنها را در اختيارشان قرار دهد. كائونا مالگوي، يكي از كاركنان سابق بخش نظارت محتواي فيسبوك كه توسط شركت Sama در نيجريه استخدام شده بود، اين درخواست را به Sama و متا ارايه كرد. طبق قوانين حفاظت از داده اروپا (GDPR)، او بايد بتواند به چنين دادههايي دسترسي پيدا كند. به گفته مالگوي، شركت Sama كه دفتري در هلند دارد، تنها بخشي از دادهها از جمله بخشي از قرارداد عدم افشا (NDA) و تعدادي فيش حقوقي را در اختيار او قرار داد و اشارهاي به اينكه با شركت متا دادههاي او را به اشتراك گذاشته، نكرد. اما زماني كه او درخواست مشابهي را براي فيسبوك ارسال كرد، براي عجيب بود كه اطلاعات ارايه شده از سوي متا نشان ميداد شركت Sama دادههايي را در اختيار مشتري خود قرار داده است. ريچارد ماتنگه، همبنيانگذار گروه Techworkers Community Africa و يكي از كاركنان سابق حوزه خدمات مشتريان در كنيا، نيز تجربه مشابهي را روايت ميكند.