اما و اگرهاي واردات گاز از روسيه
مدير پيشين امور بينالملل وزارت نفت گفت: ما صادركننده گاز به تركيه و عراق بوديم، خط لوله صدور گاز به پاكستان و تا هند را اجرا كرديم، به دنبال صادرات گاز به اروپا بودهايم اما اكنون وضعيت به نحوي شده كه مجبوريم واردات داشته باشيم.
مدير پيشين امور بينالملل وزارت نفت گفت: ما صادركننده گاز به تركيه و عراق بوديم، خط لوله صدور گاز به پاكستان و تا هند را اجرا كرديم، به دنبال صادرات گاز به اروپا بودهايم اما اكنون وضعيت به نحوي شده كه مجبوريم واردات داشته باشيم. علي ماجدي در گفتوگو با ايلنا، درباره همكاري گازي ايران و روسيه و واردات از اين كشور اظهار داشت: اگر توافق گازي كه بناست سالانه ۵۵ ميليارد متر مكعب گاز از روسيه به ايران ارسال شود يك برنامه كوتاهمدت باشد تا كسري گاز كشور جبران شود؛ مثمرثمر است اما در بلندمدت نبايد به آن دل ببنديم. وي توضيح داد: اكنون در پروژه گازي با روسيه بناست كه گاز روسيه از مسير آذربايجان به ايران ارسال شود، قبلا ما از اين خط لوله براي صادرات گاز استفاده ميكرديم و گاز را به آذربايجان ارسال ميكرديم اكنون به نظر ميرسد كه قرار است به صورت معكوس مورد بهرهبرداري قرار گيرد.
مدير پيشين امور بينالملل وزارت نفت در ادامه گفت: ما دومين منبع گازي جهان را داريم، باعث تاسف است كه بخواهيم واردات گاز داشته باشيم، البته براي حل مشكل كنوني نفت و گاز در كشور نياز به سرمايهگذاري كلان است كشوري كه دومين منبع گازي جهان را دارد نبايد شرايط به گونهاي شود كه براي تامين نياز داخل به واردات وابسته باشيم. وي بيان داشت: ما اكنون ناترازي گاز داريم و دليل آن عدم سرمايهگذاري است كه تحريم مانع شده است و لازم است كه كشور از اين وضعيت نجات پيدا كند، ما صادركننده گاز به تركيه و عراق بوديم، خط لوله صدور گاز به پاكستان و تا هند را اجرا كرديم، به دنبال صادرات گاز به اروپا بودهايم اما اكنون وضعيت به نحوي شده كه مجبوريم واردات داشته باشيم.
ماجدي با بيان اينكه واردات گاز از روسيه يا هر كشور ديگري هشدار و زنگ خطر است، تصريح كرد: منابع هيدروكربوري ممكن است روزي اثرات خود را از دست بدهد قراردادهاي گازي ما به گونهاي نباشد كه زماني كه دنيا هيچ استفادهاي از گاز و سوخت فسيلي ندارد ما مجبور باشيم يك هزينهاي بابت دريافت گاز به ديگر كشورها بپردازيم. وي خاطرنشان كرد: فعلا كه روي ميادين نفتي و گازي كشور سرمايهگذاري لازم صورت نگرفته؛ ميتوانيم از اين مسير نياز خودمان را تامين كنيم، ما درست يا غلط به تمام شهرها و روستاهاي كشور لولهكشي گاز كرديم و اين نياز را در مردم به وجود آوردهايم و اكنون نميتوانيم اين پروسه را متوقف كنيم. بنابراين براي كوتاهمدت ناچاريم نيازمان را از مسير واردات تامين كنيم، اما نبايد به عنوان يك راهحل براي ما تلقي شود. مدير پيشين امور بينالملل وزارت نفت تاكيد كرد: كشوري كه دومين منابع گازي جهان را در اختيار دارد نبايد به اين روز بيفتد كه مجبور به واردات باشد، اين نشان ميدهد چقدر تحريم و عدم سرمايهگذاري كشور را عقب رانده است. وي ابراز اميدواري كرد كه در مذاكرات مسائل ما حل شود و به جايگاه واقعي خودمان در حوزه صادرات نفت و گاز به عنوان اولين دارنده ذخاير هيدروكربوري دنيا دست پيدا كرده و بهرهبرداري لازم را داشته باشيم.
ماجدي اظهار داشت: ما نياز به سرمايهگذاري داريم تا در دوره ۴ تا ۵ ساله علاوه بر رفع كمبود گاز كشور خودمان مازاد صادرات هم فراهم شود، بايد براي حل مشكل گاز كشور روي برداشت از بلوكهاي گازي خزر هم تمركز كنيم، در پارس جنوبي به صورت EOR و IOR برداشت داشته و پروژه فشارافزايي را به سرانجام برسانيم. به گفته وي؛ اگر روي منابع گازي سرمايهگذاري صورت گيرد، به اروپا هم گاز صادر ميكنيم اما شرط آن اينكه بايد جهان ما را يك كشور نرمال ببيند و اين مستلزم حل بسياري مسائلي است كه كشور درگير آن است، نفت و گاز كشور درواقع به بيش از ۲۰۰ ميليارد دلار سرمايه نياز دارد كه لازمه جذب اين ميزان سرمايه رفع محدوديتهاي بينالمللي است. پيشتر تفاهمنامهاي براي واردات سالانه ۵۵ ميليارد مترمكعب گاز معادل حدود ۱۵۰ ميليون مترمكعب در روز از روسيه به ايران امضا شد كه در سفر اخير وزير نفت به روسيه كه به منظور شركت در هجدهمين كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور انجام شد؛ محسن پاكنژاد گفت: مسيرهاي انتقال گاز مورد بررسي قرار گرفته و بر استفاده از مسير زميني از طريق خاك جمهوري آذربايجان تفاهم حاصل شد.
بنا بر اين گاز روسيه در منطقه آستارا تحويل ايران ميشود و آنگونه كه مقام عالي وزارت نفت اعلام كرده هماهنگيهاي لازم ميان روسيه و آذربايجان در حال انجام است.