
احتمال ثبت تارگتهاي قويتر
اخيرا صندوقهاي بخشي وصندوقهاي سهامي كلاسيك بيشترين نمادها براي خريد و فروش معاملهگران روزانه بودهاند، اين موضوع تحت تاثير ريسكهاي بازار و حجم مبنا و كارمزد كم آنها بوده است.
اخيرا صندوقهاي بخشي وصندوقهاي سهامي كلاسيك بيشترين نمادها براي خريد و فروش معاملهگران روزانه بودهاند، اين موضوع تحت تاثير ريسكهاي بازار و حجم مبنا و كارمزد كم آنها بوده است. برخي چارتيستها معتقدند اگر بازار بتواند روي سقف قبلي فتح شده برقصد و ايستادگي كند به زودي الگوهاي جديدي پيش روي آن باز ميشود كه تارگتهاي قويتر و بالاتري را نشان ميدهد. حتي برخي اعداد ۳.۲۰۰ و ۳.۶۰۰ را پيش روي شاخص بورس قرار ميدهند. با اين سقف تازه چارتيستهاي خوشبيني اوج ميگيرد، اما در همين فضاي خوشبيني نيز بايد به گزارشها و اتفاقات و اطلاعات مالي تكيه كرد. هنوز بازار سرمايه بازدهي بالايي را به سهامداران بدهكار است، اما در كوتاهمدت و تا وقتي جريان پول قوي و اصلي برسد جريان پول فعلي گزيده كار و وسواسي عمل خواهد كرد و اين هم بخشي از وسواس او در خريد سهم است.
حسن كاظمزاده، تحليلگر بورس گفت: در بازه كوتاهمدت، سهام پرتراكنش كه همواره منتفع از مذاكره و توافق قلمداد ميشوند بيشتر مورد توجه قرار ميگيرند. معروفترين آنها بانكيها و خودروييها هستند. اما به نظر ميرسد اگر مشكلي در روند مذاكرات پيش نيايد، رفته رفته سهام بنيادي كم تراكنش كه اصلاح قيمتي سنگيني داشتهاند بيشتر مورد توجه قرار بگيرند. نميخواهيم از لفظ جامانده استفاده كنيم، اما اگر سهامداران سهم بنيادي با پي بر اي مناسب دارند كه الان مورد توجه نيست، خيلي نگران نباشند، اگر اوضاع خوب پيش برود آن سهام از پرتراكنشها بيشتر بازده ميدهد.
وي افزود: از طرف ديگر بايد توجه داشت كه بهطور كلي دلار به دليل اخبار مذاكرات در مسير نزولي قرار گرفته است اما به هر حال در هر مسير حركتي، نوسانهاي مثبتي نيز اتفاق ميافتد. هرچند اخيرا شاهد يك نوسان مثبت در دلار هستيم و به همين جهت صندوقهاي طلا نيز با فشار فروش كمتري شروع به كار كردند و مثبت نيز شدند. اما به نظر نميرسد دور بعدي مذاكرات مخابره شود و ذهنيت بازار را عوض كند. به همين جهت اين نوسان مثبت رد ميشود و فروشندههاي صندوقهاي طلا نيز سر جاي خودشان هستند. پيشنهاد ميشود آنهايي كه صندوق طلا ميخرند، به اين نكته توجه كنند كه ممكن است با اخبار مثبت احتمالي آتي، فشار فروش بازهم زياد شود؛ اگر هم فكر ميكنند مذاكرات به نتيجهاي نميرسد و اين منفيها موقت است. كاظمزاده تصريح كرد: مادامي كه مذاكرات در جريان است، دلار روند نزولي نوساني (يعني بعضي روزها مثبت خواهد شد) و سهام روند صعودي نوساني (يعني بعضي روزها منفي خواهد شد) خواهند داشت. حالا اگر شنبه مذاكرات بدون خروجي منفي باشد انتظار ميرود همين شرايط ذكر شده براي دلار (طلا) و سهام ادامه پيدا كند. به عبارت ديگر اگر فكر ميكنيد شنبه مذاكرات شكست ميخورد، دلار و طلا بخريد و سهام بفروشيد ولي اگر فكر ميكنيد شنبه خروجي منفي از مذاكرات بيرون نميآيد و مذاكرات ادامه پيدا ميكند، اين كار را نكنيد.
همچنين وي ادامه داد: وقتي بورس قفل صف خريد ميشود، صندوقهاي سهامي مختلف اعم از اهرمي، بخشي، كلاسيك و غيره نيز صف خريد ميشوند. مدير صندوق فرصتي پيدا ميكند تا صندوق خودش را بزرگ كند. در مجموع اشكالي هم ندارد به هر حال سرمايهگذار تقاضاي خريد دارد و بخشي بايد پاسخ داده شود. اما بعضي از صندوقها هر چه تقاضا ميآيد را پاسخ ميدهند. نتيجه چنين رفتاري يا عدم تامين سهام مورد نياز صندوق و جاماندن از روند و نارضايتي سرمايهگذاران خواهد بود.
در عين خوشبيني جريان پول ميتواند با سرعت بيشتري در بازار حضور پيدا كند اين نكته را در نظر داشته باشيد كه اين جريان پول هم به راحتي و به آساني سراغ هر سهمي نميرود و تجربيات تلخ گذشته مانع از حركت قوي آن در پهنه عميق و وسيعي از بازار ميشود. در ثاني بخشي از اين پول از سمت صندوقها به سمت بازار باز توزيع ميشود كه آنها نيز سعي خواهند كرد دوباره در همين مسير حركت كنند. پس اگر قرار است با جريان پول همراه شده و پيش برويم به نظر اولويت با شركتهاي قوي و بنيادي است و ردپاي اين موضوع را در اكثر سهمهاي بازار كه صف خريد هستند، مشاهده ميكنيم. فردين آقابزرگي، مديرعامل سبدگردان نيكان گفت: باتوجه به اخباري كه از منابع خارجي منتشر شده است، اگر درمورد سطح غنيسازي مورد خواسته امريكا توافق حاصل شود، تب و تاب جنگ احتمالي كه مهمترين موضوع براي هفتههاي آينده خواهد بود، فروكش ميكند و در نتيجه، ثبات در بورس و تنش در بازار ارز و طلا كه به دليل كاهش قيمت محسوس در بازار ارز است را شاهد خواهيم بود. مديرعامل سبدگردان نيكان اضافه كرد: با توجه به اينكه شركتها و صنايع محصولات پالايشي، پتروشيمي، فولاد، كاني فلزي و غير فلزي مبادلات خود را با ارز توافقي پيش بردهاند، كاهش قيمت ارز تاثيري در كاهش سود آنها ندارد و در نتيجه باعث ثبات در اقتصاد بازار سرمايه ميشود. آقابزرگي در ادامه تصريح كرد: شرايط بازار سرمايه نسبت به ساير بازارها با معيارهايي همچون كاهش سطح نسبي p/e از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳، بازماندگي بازدهي بورس در ۳ سال گذشته نسبت به ساير بازارها مانند ارز، طلا، سكه، مسكن و غيره، همچنين كاهش ارزش دلاري بازار سرمايه و كاهش فاصله نرخ ارز بازار توافقي و ارز آزاد پتانسيلهاي بازار سرمايه است كه با توجه به سيگنالهاي تكنيكال طي بازههاي زماني ۵ ساله در شرايط بيثبات، متعادل و حتي پر تنش مانند شرايط فعلي بايد شاهد حركات پلكاني در بورس باشيم.
نمادهاي مورد اقبال براي خريد و فروش
معاملهگران روزانه
اخيرا علاوه بر اهرميها كه ارزش معاملات بالايي را ثبت ميكنند، صندوقهاي بخشي دولتي (دارا و پالايش) و غير دولتي (ساير صندوقهاي بخشي) و همچنين صندوقهاي سهامي كلاسيك مورد اقبالترين نمادهاي براي خريد و فروش معاملهگران روزانه است. نداشتن حجم مبنا و كارمزد معاملات پايينتر دليل اصلي اقبال به صندوقها براي معاملات روزانه است. حجم مبناي نسبتي پايين سهام بزرگ و شاخصساز در مقايسه با سهام كوچك و متوسط سبب عدم جذابيت خريد و فروش سهام كوچك و متوسط در بازار شده است. به گفته محمد ولوجوردي چشمانداز صنايع سيمان و كاشي و سراميك در شرايط فعلي، مثبت ارزيابي ميشود. سرمايهگذاران بايد مشخص كنند كه كدام سناريو را محتمل ميدانند تا به يك تركيب مناسب از داراييها برسند. همراه شدن با هيجانات بازار، رفتاري است كه بايد از آن پرهيز كرد. بهطور كلي توصيه ميشود حفظ ارزش دلاري سرمايه، در اولويت تصميمگيري باشد. محمد ولوجوردي، مدير يك صندوق بورسي گفت: تاكنون سهام شركتهاي بزرگ عملكرد بهتري از خود نشان خواهند دادند. در صورت تداوم فضاي خوشبينانه سياسي، ميتوان به بازدهي بهتر سهام كوچك و متوسط نيز اميدوار بود. وي درباره وضعيت گروههاي مختلف افزود: چشمانداز صنايع سيمان و كاشي و سراميك در شرايط فعلي، مثبت ارزيابي ميشود. سرمايهگذاران بايد مشخص كنند كه كدام سناريو را محتمل ميدانند تا به يك تركيب مناسب از داراييها برسند. همراه شدن با هيجانات بازار، رفتاري است كه بايد از آن پرهيز كرد. بهطور كلي توصيه ميشود حفظ ارزش دلاري سرمايه، در اولويت تصميمگيري باشد. سازمان بورس در راستاي تغييرات بازار و مسيري كه ترسيم خواهد كرد تا بازار جذابتر و فرآيند بهتري را داشته باشد سه دسته اتفاق و رويداد را پيش روي خود دارد كه بايد هرچه سريعتر در مورد آن تصميمگيري كند. سه دسته تغييري كه ميتواند رخ دهد و جذابيت بازار را رقم بزند. دسته اول خواسته قريب به اتفاق فعالان بازار است كه حجم مبناي شركتهاي متوسط و كوچك بازار كاهش پيدا كرده تا جريان پول بتواند حركت قويتري در اين نمادها داشته و اين عقبافتادگي عجيب شاخص هم وزن از كل را جبران كند. به نظر اين يكي از معقولترين و بهترين راهكارهايي است كه ميتواند انجام شود و كمك به بازار است.