افزايش مصرف برق و پاسخ وزارت نيرو با ۱۴ مگاپروژه
با نزديك شدن به تابستان ۱۴۰۴ و ثبت جهش كمسابقه در ميزان مصرف برق كشور، وزارت نيرو اجراي ۱۴ مگاپروژه را با محوريت كنترل مصرف و ارتقاي تابآوري شبكه سراسري آغاز كرده است؛ پروژههايي كه در قلب آنها، طراحي و اجراي ۳۶ بسته مديريت مصرف برق قرار دارد.
با نزديك شدن به تابستان ۱۴۰۴ و ثبت جهش كمسابقه در ميزان مصرف برق كشور، وزارت نيرو اجراي ۱۴ مگاپروژه را با محوريت كنترل مصرف و ارتقاي تابآوري شبكه سراسري آغاز كرده است؛ پروژههايي كه در قلب آنها، طراحي و اجراي ۳۶ بسته مديريت مصرف برق قرار دارد.
طبق جديدترين آمار اعلامي، اوج مصرف برق در هفته هفتم سال ۱۴۰۴ (مصادف با هشتم ارديبهشتماه) به ۵۸ هزار و ۶۷۶ مگاوات رسيد كه نسبت به روز مشابه سال قبل (۴۹ هزار و ۷۸۸ مگاوات) ۱۷.۸۵ درصد رشد داشته است. در همان روز، ميزان انرژي مصرفي نيز به يك ميليون و ۲۳۷ هزار و ۸۰۲ مگاواتساعت رسيد كه رشدي معادل ۱۳.۶۳ درصد نسبت به سال قبل را نشان ميدهد. در مقياسي گستردهتر، از ابتداي سال تاكنون رشد تقاضاي برق به ۸.۶۲ درصد رسيده است. افزايش ميانگين دماي هوا نيز نقش مهمي در اين روند دارد؛ ميانگين دماي وزني كشور در هشتم ارديبهشت ۱۴۰۴، به ۲۵.۶۷ درجه سانتيگراد رسيد كه نسبت به روز مشابه سال قبل، ۴.۴۷ درجه افزايش داشته است.
اما در واكنش به اين شرايط هشداردهنده، وزارت نيرو ۱۴ مگاپروژه را طراحي كرده است كه اهداف آن شامل كاهش شكاف ميان توليد و مصرف برق، جلوگيري از خاموشيها در فصل گرم و بهينهسازي ساختار مصرف انرژي در كشور است. مهمترين محور اين مگاپروژهها، ۳۶ بسته مديريت مصرف است كه بخشهاي خانگي، اداري، صنعتي، كشاورزي و عمومي را پوشش ميدهد.
اين بستهها اقداماتي چون پايش لحظهاي مصرف در تمام استانها، تعيين سقف مصرف استان، مديريت سرمايش ادارات و صنايع، حذف انشعابات و مراكز غيرمجاز رمزارز، نصب كليدهاي محدودكننده هوشمند براي مشتركان پرمصرف، استفاده از اينترنت اشياء براي كنترل سرمايش، تعويض كولرهاي گازي فرسوده با مدلهاي كممصرف، توسعه انرژيهاي تجديدپذير و استفاده از نيروگاههاي خورشيدي در كشاورزي و اصلاح روشنايي معابر و حذف آلودگي نوري را در بر ميگيرد.
علاوه بر اين، ذخيرهسازي انرژي در منازل و مراكز تجاري، اصلاح تعرفههاي برق و اجراي مانورهاي آمادگي از ديگر بخشهاي مكمل اين طرح گسترده است. بررسيهاي آماري نشان ميدهد كه بيشترين رشد مصرف برق از ابتداي سال تاكنون، به ترتيب در مناطق سيستان و بلوچستان، هرمزگان، كرمان و فارس ثبت شده است؛ مناطقي كه احتمالا در تابستان با فشار مضاعف بر شبكه برق مواجه خواهند شد. همچنين بيشترين رشد دمايي نيز در استانهاي خراسان، كرمان، سمنان و يزد گزارش شده كه نشاندهنده لزوم مداخلات فوري در مديريت مصرف در اين مناطق است. وزارت نيرو اميدوار است با اجراي دقيق اين مگاپروژهها، تابستان ۱۴۰۴ بدون خاموشي گسترده سپري شود.