
آرامش بورس در حوادث
بورس تهران يك هفته پرچالش را پشت سر گذاشت و در نهايت توانست از حادثه بندر شهيدرجايي عبور كند و شرايط نسبتا خوبي براي خود رقم بزند؛ اما با توجه به شرايط به نظر نميرسد كه بازار بتواند از معضل مذاكرات گذر كند.
بورس تهران يك هفته پرچالش را پشت سر گذاشت و در نهايت توانست از حادثه بندر شهيدرجايي عبور كند و شرايط نسبتا خوبي براي خود رقم بزند؛ اما با توجه به شرايط به نظر نميرسد كه بازار بتواند از معضل مذاكرات گذر كند.
بازار سرمايه طي چند هفته اخير به واسطه سيگنالهاي متعدد از جمله مذاكرات توانست قله سه ميليوني را فتح كند و به نوعي شرايط بهتري براي خود رقم بزند. در اين مدت به واسطه كاهش تنشها شاهد رشد بازار و اعتمادسازي در بازار سهام بوديم ولي با توجه به تغيير تاريخ مذاكرات به نظر ميرسد كه تا حدودي تنش وارد بازار سهام شود.
بدر بن حمد آل البوسعيدي، وزير امور خارجه عمان عصر پنجشنبه اعلام كرد كه به دلايل لجستيكي، دور چهارم گفتوگوهاي ايران و امريكا كه قرار بود روز شنبه برگزار شود، به تاريخ ديگري موكول شده است.
در ادامه آن اسماعيل بقايي، سخنگوي وزارت امور خارجه با اشاره به اعلام اين موضوع از سوي وزير امور خارجه عمان، تصريح كرد تعويق گفتوگوها بنا به پيشنهاد وزير امور خارجه عمان بوده و در مورد تاريخ احتمالي بعدي، متعاقبا اطلاعرساني خواهد شد.
باتوجه به اينكه بازارها خصوصا بورس تهران به صورت مسقيم از مذاكرات سيگنال ميگيرد به نظر ميرسد كه بازار سهام و ديگر بازارهاي مالي در اولين روز هفته رفتاري معكوس داشته باشند. در اصل باتوجه سيگنالها ميتوان گفت كه احتمالا بورس سرخپوش و ديگر بازار همانند ارز، طلا و سكه روند مثبت را به خود بگيرند.
البته اگر اين سيگنال را ناديده بگيريم عامل ديگري همچون ارزش معاملات نيز ميتواند مسير بازار را تعيين كند. كاهش ارزش معاملات خرد همچنان نشان ميدهد كه بازار براي دستيابي به يك روند پايدار صعودي، نيازمند محركهاي قويتر است. با اين حال، در صورتي كه در روزهاي آينده ورود پول حقيقي به بازار ادامه يابد و ارزش معاملات خرد نيز روند صعودي به خود بگيرد، ميتوان اميدوار بود كه بازار با قدرت بيشتري مسير صعود جديد خود را در پييش بگيرد
بايد به اين نكته توجه داشت كه بازار سهام روند صعودي روبه بالاي خود را پشت سر گذاشته است، به نوعي از مرز خطرناك و اعتمادساز رد شده است و با توجه سيگنالهاي مثبت همانند گزارشهاي دوازده ماهه انتظار ميرود كه روند بازار سرمايه نيز تا حدود زيادي ترميم يابد و به مرور شاهد مثبتهاي قابل توجه در بازار باشيم.
بسياري از كارشناسان عقيده دارند كه گزارشهاي ۱۲ ماهه ميتواند آينده و شرايط بورس را تا حدودي تغيير دهد و به نوعي تا حدود زيادي سيگنال مثبت به بورس مخابره كند و با توجه به ارقام ميتوان اميدوار بود كه ميزان سرمايهگذاري در بورس تا حدود زيادي افزايش يابد و به نوعي صورت ماليها اقبال سرمايهگذاري به بورس را افزايش دهند.
گزارشهاي ۱۲ ماهه علاوه بر تاثير بر ارزش سهام، احساسات رواني را نيز در بازار تغيير ميدهند. نتايج مثبت ميتوانند موجي از خوشبيني ايجاد كرده و سرمايهگذاران را تشويق به خريد بيشتر كنند. در مقابل، نتايج ضعيف يا غيرمنتظره ممكن است باعث وحشت و رفتارهاي هيجاني در ميان سهامداران شود كه منجر به افت قيمت سهام ميشود.
بورس در دريچه معاملات
براساس آمار معاملات شاخص كل بورس تهران طي چهارشنبه پيش عدد سه ميليون و 136 هزار واحدي را به خود ديده بود و در پايان دومين هفته ارديبهشت ماه با گذر از تمامي چالشها عدد سه ميليون و 176 هزار واحدي را به خود ديد و در نهايت بازدهي 1.34 درصدي را ثبت كرد. در مقابل سهام خرد شرايط بهتري را تجربه كردند و در اين هفته با رسيدن شاخص كل هم وزن به 944 هزار واحدي شاهد رشد 5.13 درصدي شاخص كل هم بوديم.
با وجود تجربه اين اعداد كارشناسان انتظار دارند كه شاخص مجدد رشد كند. از منظر تكنيكال، شاخص كل بورس در محدوده سه ميليون و ۱۷۸ هزار واحدي با مقاومتهاي رواني مهمي روبهرو است. اگرچه روند كوتاهمدت بازار صعودي است، اما احتمال اصلاح محدود در صورت عدم حمايت نقدينگي وجود دارد. ميانگين متحرك ۵۰ روزه همچنان در زير شاخص قرار دارد و نشاندهنده سيگنال مثبت است، اما بايد توجه داشت كه حجم معاملات در روزهاي آينده نقش كليدي در تداوم روند خواهد داشت. البته اخبار سياسي و ترس سرمايهگذاران نيز تا حدود بسياري روي اين روند تاثيرگذار خواهد بود و بايد ديد اخبار سياسي طي روزهاي آتي چه روندي به خود ميگيرند.
در هفته گذشته، بازار سرمايه شاهد خروج قابلتوجه پول حقيقي از بخشهاي مختلف بود. بر اساس آمارها، هزار و 799 ميليارد تومان پول حقيقي از صندوقهاي با پشتوانه طلا خارج شد و 957 ميليارد تومان نيز از موقعيتهاي سهامي بازار خارج شده است. در اين ميان، تنها 93 ميليارد تومان پول حقيقي به صندوقهاي درآمد ثابت وارد شد كه نشاندهنده افزايش احتياط سرمايهگذاران در شرايط كنوني بازار است. در كنار اين تغييرات، حجم معاملات خرد با كاهش نزديك به 10 درصدي همراه بود، اما ميانگين ارزش معاملات خرد با رشد جزئي به 1 هزار و 194 ميليارد تومان رسيد.هفته دوم ارديبهشت نيز روند خروج پول حقيقي ادامه داشت و بازار سهام با خروج حدود 583 ميليارد تومان مواجه شد. گفته ميشود بخش عمدهاي از اين كاهش به دليل سيگنال منفي ناشي از حادثه بندر شهيد رجايي بوده كه بر فضاي رواني بازار تأثير چشمگيري داشت.
بورس كالا در يك نگاه
تالار صادراتي بورس كالاي ايران هفته گذشته ميزبان معامله ۲۴۱ هزار و ۳۴۷ تن انواع كالا و محصول به ارزش ۵ هزار و ۷۷۴ ميليارد تومان بود.به اين ترتيب در هفته منتهي به ۱۲ ارديبهشتماه، ۲۴۱ هزار و ۳۴۷ تن انواع محصول شامل قير، عايق رطوبتي، اسلاك واكس و گوگرد در تالار صادراتي معامله شد.
در هفته گذشته ۲۳۶ هزار و ۱۷۲ تن قير به ارزش ۵ هزار و ۷۴۲ ميليارد تومان داد و ستد شد كه بيشترين حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص داد.
همچنين ۴ هزار تن گوگرد به ارزش ۷۵۹ هزار دلار، ۵۲۰ تن اسلاك واكس به ارزش ۱۷.۱ ميليارد تومان و ۶۵۵ تن عايق رطوبتي به ارزش ۱۵.۶ ميليارد تومان در تالار كيش داد و ستد شد.