همكاري نفتي با روسيه؛ از تجارت گاز تا سوآپ فرآورده

۱۴۰۴/۰۲/۱۳ - ۰۰:۴۷:۳۵
|
کد خبر: ۳۴۱۷۰۹

يك كارشناس حوزه انرژي گفت: توسعه همكاري‌ها در حوزه بالادستي نفت و گاز، ايجاد هاب گازي در ايران، تجارت گاز، همكاري در زنجيره ارزش پتروشيمي و سوآپ فرآورده‌هاي نفتي ازجمله مواردي است كه مي‌توان در همكاري با روسيه دنبال كرد.

يك كارشناس حوزه انرژي گفت: توسعه همكاري‌ها در حوزه بالادستي نفت و گاز، ايجاد هاب گازي در ايران، تجارت گاز، همكاري در زنجيره ارزش پتروشيمي و سوآپ فرآورده‌هاي نفتي ازجمله مواردي است كه مي‌توان در همكاري با روسيه دنبال كرد.

محمود خاقاني در گفت‌وگو با ايلنا، درباره همكاري نفتي ايران و روسيه اظهار داشت: ما بايد اين واقعيت را در بازار نفت بپذيريم، به دليل پيش‌بيني‌هاي كه براي اقتصاد امريكا و چين و به‌طور كلي جهان مي‌شود؛ رشد اقتصادي خيلي پايين‌تري را بايد انتظار داشته باشيم. در نتيجه اين باعث مي‌شود در بازارهاي فعلي نفت و گاز آنچه به بازار آتي شهرت دارد، قيمت نفت پايين مي‌آيد و به تبع آن نوع سرمايه‌گذاري‌ها و قراردادهاي نفتي نيز دچار دگرگوني و تحول خواهد شد. وي افزود: اكنون قيمت نفت غرب تگزاس و برنت و همچنين گاز روند نزولي را طي مي‌كند و در عين حال شاهديم كه نفت شيل امريكا به دستور ترامپ روند رو به رشد توسعه را طي مي‌كند. علاوه بر اين گزارش‌هاي اخير نشان مي‌دهد چين هم در آب‌هاي درياي نزديك در فلات قاره منابع جديدي كشف كرده و توانسته به يك ركورد در توليد نفت و گاز دست پيدا كند، از ديگر سو بعد از عمليات نظامي روسيه در اوكراين به ميزان قابل توجهي صادرات نفت و گاز روسيه به اروپا كاهش پيدا كرده و از سوي ديگر نيز شاهديم كه اروپا به انرژي‌هاي تجديدپذير روي آورده است و اين تماما بازار نفت و سرمايه‌گذاري در اين حوزه را تحت تاثير قرار مي‌دهد.

اين كارشناس حوزه انرژي در ادامه گفت: اكنون سينوپك و آرامكو قرارداد ۴ ميليارد دلاري امضا كردند كه ممكن است رقم آن افزايش پيدا كند. همه اينها نشان مي‌دهد در دنيايي به سر مي‌بريم كه ثبات وجود ندارد و در اين اوضاع قطعا بسياري كشورها نه تنها از توافق ايران در مذاكرات نگرانند، بلكه ضعيف شدن ايران را پيگيرند.

وي با بيان اينكه ما به‌رغم لزوم جذب سرمايه و تكنولوژي از كشورهاي صاحبنام بايد سياست مستقل از ديگر كشورها از جمله امريكا، روسيه و چين و اروپا را تعريف كنيم، گفت: ما از خليج فارس تا خزر موقعيت استثنايي و ويژه‌اي داريم كه بايد قدر آن را بدانيم، اكنون امريكا در جنگ تعرفه‌اي با چين است روسيه همچنان در گيرودار جنگ با اوكراين و عدم امكان صادرات نفت و گاز است. ما بايد از اين فرصت استفاده كرده و در صورتي كه توافق حاصل شود نسبت به توسعه هرچه سريع‌تر نفت و گاز و ورود به بازار نفت اقدام كنيمو مسير را براي تحقق رشد ۸ درصدي اقتصادي هموار كنيم. خاقاني گفت: پيش‌تر تفاهمنامه‌اي براي واردات سالانه ۵۵ ميليارد مترمكعب گاز از روسيه به ايران امضا شده بود كه مي‌تواند اوضاع گاز كشور را بهبود ببخشد و طبق آنچه اعلام شده هماهنگي‌هاي لازم ميان روسيه و آذربايجان در حال انجام است.

وي يادآور شد: توسعه همكاري‌ها در حوزه بالادستي نفت و گاز، ايجاد هاب گازي در ايران، تجارت گاز، همكاري در زنجيره ارزش پتروشيمي و سوآپ فرآورده‌هاي نفتي ازجمله مواردي است كه مي‌توان در همكاري با روسيه دنبال كرد. همچنين مي‌توانيم حجم سرمايه‌گذاري روسيه در پروژه‌هاي نفتي را كه اكنون حدود ۴ ميليارد دلار است، افزايش داده و استفاده بهينه داشته باشيم.