حج اولی‌ها مطالعه کنند

۱۴۰۴/۰۲/۱۲ - ۱۱:۰۰:۰۱
کد خبر: ۳۴۱۶۶۲

برخی از زائران خانه خدا به‌ویژه افرادی که برای اولین‌بار به حج تمتع مشرف می‌شوند و تجربه عمره مفرده نیز ندارند، دچار استرس و نگرانی نسبت به نحوه انجام اعمال حج می‌شوند.این نگرانی می‌تواند آن‌ها را در طول سفر از عبادت‌ها حالات معنوی بازدارد.

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، این استرس و نگرانی باعث می‌شود تمام فکر آن‌ها معطوف به درست انجام‌دادن اعمال شود و از بهره‌مندی معنوی غافل بمانند. حتی پس از انجام اعمال نهایی سفر، به‌دلیل مدت زمان سفر و خستگی یا بیماری‌های احتمالی، توفیق برای پرداختن به حالات معنوی که از ابتدا آرزو داشتند، بسیار کم می‌شود. همچنین با وجود تمهیداتی مانند توسل به اهل‌بیت(ع)، استمداد از خداوند، پرسیدن سؤالات قبل از سفر، شرکت در جلسات آموزشی و مطالعه منابع، باز هم ممکن است فرد در سفر با سؤالات، مطالب جدید و شبهاتی مواجه شود که برایش نگران‌کننده باشد.

توصیه‌هایی برای بهره‌مندی از سفر حج/پرهیز از بحث‌های بیهوده

 راه‌های حل مشکلات و پاسخ به سؤالات در سفر

 در صورت بروز مشکل یا سؤال، زائر باید در همان سفر (اگر امکان داشت) یا در سفرهای سال‌های آینده (با نیابت یا تشرف مجدد) برای رفع آن‌ها اقدام کند و اعمال را درست و کامل انجام دهد.

 گاهی اوقات در طول سفر نیز راهکارهایی ارائه می‌شود، مثلاً گفته می‌شود که اگر در قسمتی تردید دارید، با روش خاصی عمل کنید که پذیرفته شود.

همچنین می‌توان در مورد مسائل اختلافی به نظر فرد دیگری که می‌توان از او تقلید کرد رجوع کرد. این فرد ممکن است در مسئله‌ای احتیاط مستحب را توصیه کرده باشد و مشکل زائر را حل کند.

در نهایت هدف این است که در مسیر بندگی خدا، مطابق با استنباط فقها که تلاش کرده‌اند به نزدیک‌ترین حالت ممکن به فرمایشات اهل‌بیت(ع) و قرآن کریم برسند، عمل شود.

از دست‌ندادن فرصت‌های معنوی به‌دلیل استرس بی‌مورد

نباید فرصت‌های معنوی سفر حج را به‌دلیل استرس‌های دائمی و ملاحظات و حساسیت‌های بیش از حد از دست داد. گاهی اوقات افراد از ترس اینکه مانند دیگران دچار مشکل شوند، خود را به زحمت‌های غیرضروری می‌اندازند.

دهه اول ذی‌الحجه بهترین ایام برای عبادت است

 مدیریت استرس و بهره‌گیری از آرامش در سفر

گاهی اوقات در حین طواف یا سایر اعمال، به‌طور ناگهانی با شرایطی مواجه می‌شویم که هیچ پیش‌بینی برای آن نداشته‌ایم. در این شرایط، داشتن یا نداشتن استرس تأثیری در پیشگیری از وقوع آن ندارد. پس بهتر است در چنین موقعیت‌هایی به نحوی طواف را تمام کرد و سپس سؤال پرسید یا اگر امکان داشت، از فرد آگاه حاضر در محل کمک گرفت و حتی در مواردی تماس تلفنی با افراد مطلع برقرار کرد.

توصیه می‌شود که استرس را از خود، هم‌اتاقی‌ها، هم‌کاروانی‌ها و هم‌سفران دور کنید و سعی کنید به یکدیگر آرامش بدهید این آرامش، توفیقات ظاهری را نیز افزایش می‌دهد و امید است که در باطن نیز چنین اتفاقی بیفتد.

نقش روحانیون کاروان در راهنمایی و کاهش استرس زائران

افرادی که تلاش کرده‌اند که فرمایشات اهل‌بیت و قرآن را استنباط کنند، باید راه‌های صحیح انجام اعمال را برای زائران بیان و آن‌ها را به بهترین نحو راهنمایی کنند. زائران نیز باید از راهنمایی‌های این افراد استفاده کنند.