بورس در خدمت شركت‌هاي دانش‌بنيان
حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار مطرح كرد

بورس در خدمت شركت‌هاي دانش‌بنيان

۱۴۰۴/۰۲/۱۱ - ۰۰:۰۶:۲۸
|
کد خبر: ۳۴۱۵۸۱

حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس و ارواق بهادار سه شنبه شب در برنامه گفت‌وگوي ويژه خبري به تشريح شرايط بازار سهام پرداخت.

حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس و ارواق بهادار سه شنبه شب در برنامه گفت‌وگوي ويژه خبري به تشريح شرايط بازار سهام پرداخت. حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس گفت: سرمايه‌گذاري براي توليد و خود توليد هميشه دغدغه مسوولان كشور بوده و الان سال‌هاست كه هم در تعيين شعار سال و هم در برنامه‌هايي كه دولت‌ها ارايه مي‌دهند مساله توليد مساله محوري است. براي اينكه تعيين‌كننده رشد است و توليد ناخالص داخلي روي ديگر سكه درآمد سرانه است و درآمد سرانه يعني معياري براي سنجش رفاه؛ بنابراين همه دولت‌ها و دولت چهاردهم همت خاصي داشتند براي ساماندهي توليد و رونق توليد. پرداختن به توليد از سال گذشته در دولت چهاردهم شروع شد با سه اقدام مهم، يك اقدام اين بود كه در لايحه بودجه ۱۴۰۴ مشوق‌هاي مختلفي براي اينكه توليد افزايش پيدا كند، رونق داشته باشد و توجه هم داشته باشيم كه توليد يعني كل زنجيره، يعني توزيع و خدمات پس از فروش و خدمات را هم در بر مي‌گيرد و اتفاقا به‌طور هوشمندانه شعار سال سرمايه‌گذاري براي توليد تعيين شده نه فقط در توليد يعني در كارخانه، اين لايحه خوشبختانه در مجلس هم با همكاري نمايندگان محترم و متخصصيني كه در مجلس هستند به نحو خوبي به تصويب رسيد و بنابراين توجه ويژه‌اي به توليد شده است.

وي ادامه داد: در لايحه بودجه كه دولت اجرا خواهد كرد و تبديل شده به قانون بودجه، اقدام دوم در راستاي قانون تامين مالي زيرساخت و توليد كه مجلس محترم در سال‌هاي اخير تصويب كرده بود و يكي از اقدامات مهم مجلس شوراي اسلامي بود دولت جلساتي تشكيل داد، شوراي ملي تامين مالي تشكيل شد كه به‌طور مرتب بعضي مواقع در هفته يك بار بعضا هر دو هفته يك بار تشكيل مي‌شود. دستورالعمل‌ها به تصويب رسيد بعضي طرح‌ها در آن تعيين شد، روش تامين مالي آن و همين طور ابزار‌ها و اقدام سوم تدوين يك برنامه ۵ قسمتي بود يا ۵ بسته ارتقاي اقتصاد كشور كه سازمان برنامه نهايي كرد و اعلام كرد كه در آن وقتي نگاه مي‌كنيم هم مستقيم به توليد پرداخته شده هم غير مستقيم.

رييس سازمان بورس تشريح كرد: آن برنامه شامل بحث جهش توليد و حمايت از آن، بحث نقدينگي و تورم كه يكي از مسائل آن رفع ناترازي بانك‌ها است كه كمك مي‌كند بانك‌ها تامين مالي بيشتري كنند در گزارش شما هم بود كه بخشي از مشكلات توليد و اتمام پروژه‌ها تامين مالي است. بحث سوم رفع ناترازي‌ها است مخصوصا رفع ناترازي انرژي كه مي‌دانيد به توليد لطمه زد در سال‌هاي گذشته، اميدواريم امسال شاهد كمترين ناترازي در اين زمينه باشيم. بحث چهارم معيشت مردم است، هم معيشت مردم تامين شود و هم تقاضاي كل بالا رود. ما در اقتصاد افزايش تقاضاي كل را به معني حمايت از توليد تلقي مي‌كنيم و بحث پنجم هم طرح‌هاي پيشران است كه اگر راه بيفتد آن هم خيلي از چرخ دنده‌هاي توليد را به حركت در مي‌آورد.

وي اظهار كرد: در سطح كلان ما شعاري داريم، ماموريتي داريم، كه آن همان رشد است، وقتي كه براي سال خاصي شعار خاصي تعيين مي‌شود و ماموريت خاصي تعيين مي‌شود بيشتر تمركز روي آن شعار است امسال بحث سرمايه‌گذاري براي توليد است براي اينكه تشكيل سرمايه خيلي مهم است، در همين بازار سرمايه ما شروع كرديم به تعريف صندوق‌هاي جديد براي سرمايه‌گذاري در توليد، براي اينكه توليد رونق پيدا كند.

رييس سازمان بورس گفت: با توجه به تعيين شعار سال، اصلا خبررساني هم كرديم اطلاع‌رساني كرديم، در مجلس كميسيوني آقاي دكتر طغياني بيشتر هم توضيح خواهند داد و هم اشراف دارند ولي لطف كردند اين كار را پيش بردند، چون مجريان آن هم ما هستيم بنابراين همكاري نزديكي شد براي تمركز روي بحث سرمايه‌گذاري در توليد. بحث شركت پروژه‌ها، بحث تعيين همين پروژه‌هاي پيشران اينها براي اينكه تخصيص پيدا كند منابع به اين پروژه‌هاي پيشران اينها اقداماتي است كه از ابتداي سال انجام شده و اميدواريم كه با سرعت بيشتري با اثرگذاري بيشتري پيش برود. صيدي توضيح داد: سال‌هاي سال نظام بانكي غالب بوده و تامين مالي مي‌كرده، ولي متعارف اين است كه نظام بانكي تامين مالي كوتاه‌مدت را انجام دهد و بازار سرمايه همانطور كه از اسم آن مشخص است تامين مالي بلندمدت را و سرمايه تشكيل شود و تشكيل سرمايه است كه توليد را پيش مي‌برد. اين حركت شروع شده كاري كه ما اخيرا كرديم، براي تامين مالي بنگاه‌هاي كوچك و متوسط اوراق مرابهه جديد را تعريف كرديم. اين دارد نسبت از مثلا ۹۰-۱۰ دارد تبديل مي‌شود به ۸۵-۱۵ و بعد كم كم شود ۸۰-۲۰ كه ما ظرف افق مثلا ۴-۵ ساله برسيم به ۵۰-۵۰. براي اينكه تامين مالي همانقدر كه براي افزايش ظرفيت، براي توسعه بخش توليد لازم است براي سرمايه در گردش هم لازم است، نظام بانكي بتواند يا بازار پول بتواند آن بخش سرمايه در گردش و كوتاه‌مدت را تامين مالي كند و بازار سرمايه بتواند تامين مالي بلندمدت را انجام بدهد.

وي تشريح كرد: اين حركت شروع شده، عرضه‌هاي اوليه در حوزه شركت پروژه‌ها، صندوق پروژه‌ها شروع شده، نسبت دارد تغيير مي‌كند. ما تا شايد مثلا ۵-۶ ماه گذشته اوايل آبان، اواخر مهر، اين نسبت مثلا اوراق مرابحه در بخش دولتي و در بخش خصوصي و توليد حدود مثلا ۹۲ و ۸ بوده الان رسيده به ۱۳-۸۷ كم كم كه اين افزايش پيدا كند، فكر مي‌كنم استقبال خوبي هم خواهد شد. الان اكثر توليد‌كنندگان حتي شركت‌هاي سهامي خاص تقاضاي مجوز انتشار اوراق مرابحه را دارند و سازمان بورس هم در اين رابطه تسهيلاتي ايجاد كرده، به كار سرعت داده و با تشكيل آن اركان انتشار اوراق تقريبا ما در هر هفته يا مثلا در ماه سه بار يا مثلا دو بار انتشار اوراق را داريم و اين باعث شده كه وزن بازار سرمايه در تامين مالي بخش توليد به صورت تدريجي افزايش پيدا كند. مي‌دانيد اين اصلاحات زمان مي‌برد.

رييس سازمان بورس گفت: بنگاه‌هاي كوچك و متوسط هم برخوردار هستند ولي نسبت‌ها شايد مناسب نباشد كه اين نكته درستي است. ما در بخش بازار سرمايه يكي از كار‌هايي كه در اين زمينه كرده‌ايم، غير از شركت پروژه‌ها، بحث صندوق پروژه‌ها است كه ديگر بحث سهامدار شدن نيست. باضافه صندوق‌هاي تأمين مالي جمعي كه البته رقم آن كم بود اتفاقا براي بنگاه‌هاي كوچك بود.

وي ادامه داد: هر صندوق ۲۵ ميليارد تومان بود كه سقف آن افزايش پيدا كرد. اين هم يكي از ابزار‌هايي كه استفاده شده و اين اتفاق بايد بيفتد، هم اعتبار بانكي و هم تشكيل سرمايه بايد توزيع شود. ببينيد وقتي كه ما به موتور محرك اقتصاد نگاه مي‌كنيم، حالا بعضا تصور مي‌شود كه بازار سرمايه يك بازار مالي است كه فقط عمليات مالي در آن انجام مي‌شود ولي در اقتصاد موتور محرك عمليات، فعاليت‌هاي اقتصادي است، بعد اشتغال است و رونق توليد؛ بنابراين بايد برويم به اين سمت كه در بازار سرمايه و در بازار پول نسبت متناسبي داشته باشيم براي همه بنگاه‌ها در خيلي از كشورها.

اين مسوول اظهار كرد: شما از بزرگ‌ترين اقتصاد‌هاي جهان بگيريد تا اقتصاد كوچك منطقه‌اي، بنگاه‌هاي كوچك و بنگاه‌هاي متوسط خيلي مهم هستند، ما نبايد فراموش كنيم. در مثلا بازار سرمايه براي اينكه خبر خوبي بدهم خدمت شما، ما عرضه اوليه بنگاه‌هاي متوسط و كوچك را شتاب داديم در فرابورس، حتي در مورد استارت آپ‌ها، در مورد شركت‌هاي دانش بنيان، بازار نوآفرين ما دارد استقبال مي‌كند براي اينها بيايند سرمايه تشكيل شود.

وي با اشاره به شرايط استارت آپ‌ها گفت: شركت‌هاي دانش بنيان و استارت آپ‌ها از سال گذشته كه شروع شد تا الان حدود ۵ تا پذيرش شده. مي‌دانيد مراحلي دارد. نزديك به ۲۵ تا الان تقاضا داريم. بعضي‌هايشان مجوز معاونت علمي رياست‌جمهوري را گرفته‌اند، بعضي از آنها دارند تكميل مي‌كنند و صورت‌هاي مالي قابل اتكا بايد داشته باشند. رييس سازمان بورس اظهار كرد: حدود ۲۰ درصد آن روند را در سال ۱۴۰۴ بازار سرمايه به عهده گرفته كه رقمي است در حدود هزار و ۳۵۰ همت. اين به تفكيك اينكه چقدر افزايش سرمايه است، چقدر اوراق گام قابل معامله در بازار است، چقدر اوراق مرابحه براي توليد است، چقدر عرضه اوليه است و تشكيل شركت پروژه، صندوق پروژه و بخش تقاضاي كل مثل اوراق مرابحه دولتي. حالا بعضا تصور مي‌شود كه اوراق مرابحه دولتي صرفا براي مثلاحقوق كارمندان دولت است، نه اين وقتي مي‌رود در وزارت بهداشت، توزيع مي‌شود در بين شركت‌هاي دارويي، بيمه‌ها براي اينكه داروخانه‌ها بدهد به پخش و پخش به شركت دارو بدهد. يعني اين هم يك طوري حمايت از توليد است. اين بحثي است كه امسال به دوش بازار سرمايه است.