روي خوش بورس به سهامداران
«تعادل» گزارش مي‌دهد

روي خوش بورس به سهامداران

۱۴۰۴/۰۲/۰۹ - ۰۱:۱۷:۲۰
|
کد خبر: ۳۴۱۳۱۹

شاخص كل بورس تهران پس از مدت‌ها ركود و افت‌هاي سنگين بالاخره موفق شد از مرز رواني سه ميليون واحدي عبور كند. البته عبور و رسيدن شاخص به مرز سه ميليون واحدي راحت نبود و چالش‌ها و كش و قوس‌هاي بسياري توسط سرمايه‌گذاران تجربه كرد اما در نهايت مسير اعتماد‌سازي سرمايه‌گذاران شكل گرفت.

شاخص كل بورس تهران پس از مدت‌ها ركود و افت‌هاي سنگين بالاخره موفق شد از مرز رواني سه ميليون واحدي عبور كند. البته عبور و رسيدن شاخص به مرز سه ميليون واحدي راحت نبود و چالش‌ها و كش و قوس‌هاي بسياري توسط سرمايه‌گذاران تجربه كرد اما در نهايت مسير اعتماد‌سازي سرمايه‌گذاران شكل گرفت. با توجه به اينكه بازار سهام از تابستان سال ۹۹ تا به امروز روند اصلاحي داشته و شرايط خوبي را تجربه نكرده است در نتيجه با تغيير كانال شاخص سرمايه‌گذاران نيز به بورس اميدوار شدند وآرام آرام مجدد نقدينگي‌هاي خود را وارد بورس كردند. در اصل اين روزها با توجه به شرايط پيش آمده شاخص به عنوان مهم‌ترين معيار براي اعتماسازي در بورس تبديل شده است؛ چراكه در شرايط فعلي عددهاي شاخص مي‌تواند روي احساسات و پيش بيني نسبي سرمايه‌گذاران اثر بگذارد و حتي در برخي از موارد بدون ديد عددها و واقعيت و پشت پرده‌ها در بورس سرمايه‌گذاري مي‌كنند. البته نكته قابل توجه اينجاست كه با رشد شاخص قيمت سهام صنايع نيز صعودي شده است و برهمين اساس سرمايه‌گذاران درحال كسب و دريافت سودهاي خود هستند. اعتماد را مي‌توان يك ركن اساسي و اصلي براي موفقيت سرمايه‌گذاري در بازارها دانست؛ اما اين عنصر در ساليان اخير در بازار سرمايه به خطر افتاده و مخدوش شده است. به‌طور كلي عملكرد غيرقابل قبول برخي از مديران، تصميمات غيرعلمي، دخالت‌هاي بي‌رويه در شرايط بازار و امثال اين موارد باعث شده كه ضربه‌هاي سنگيني بر پيكره بازار سرمايه وارد شود و در نهايت اعتماد عمومي به خطر بيفتد. از سال ۹۹ تا به امروز اعتمادهاي بازار سهام همواره از بين رفته و اكنون با تغيير شرايط اعتماد در حال ورود به بورس است. مهم‌ترين عامل رشد شاخص در اين روزها را مي‌توان مذاكرات دانست. چند هفته پيش بود كه دونالد ترامپ رييس‌جمهور امريكا اعلام كرد كه مذاكرات ميان ايران و امريكا شروع شود و همين شروع مذاكرات يك سيگنال مثبت بسيار قوي براي بازار سهام بود و توانست به مثبت شدن شاخص كمك شاياني كند. در ادامه همين مسير اعلام نتايج مذاكرات نتيجه‌بخش باعث شد كه بازار سهام جاني دوباره بگيرد و بتواند قله‌هاي جديدي را فتح كند. مذاكره ميان ايران و امريكا مي‌تواند كاهش تنش‌هاي منطقه را در پي داشته باشد و آرام آرام شرايط سياسي و اقتصادي بهتري براي كشور رقم بزند. در اصل مذاكرات نتيجه بخش به مرور مي‌تواند انتظارات تورمي را كاهش و سرمايه‌گذاران را به آينده اميدوار كند. به‌طور كلي يك توافق سياسي جامع مي‌تواند در بلندمدت باعث رونق بيش از پيش اقتصاد شود و شرايط كشور را بهبود بخشد.

رشد واقعي يا عدد‌سازي؟

بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه شاخص كل بورس نمي‌تواند تصوير واقعي و كاملي از واقعيت‌هاي اقتصادي و سلامت بازار سرمايه نشان دهد. به‌طور كلي شاخص كل بيانگر شرايط تنها چند نماد است و مابقي شرايط بازار را نشان نمي‌دهد. در شرايط كنوني شاخص كل بورس شرايط تمام بخش‌هاي بازار را نشان نمي‌دهد و تنها برخي از سهام را شامل مي‌شود در نتيجه زماني كه اين سهام به صورت رواني و هيجاني رشد كند شاخص كل نيز مي‌تواند ركوردشكن شود و سود بيشتري براي سرمايه‌گذاران برجاي بگذارد. در اصل تمام نمادها و سهام بازار به اندازه شاخص كل بورس رشد نكرده‌اند و تنها برخي از سهام رشد بسيار خوبي داشته‌اند؛ اما ماهيت كلي بازار مثبت است. ادامه‌دار بودن و ثبات در شرايط سياسي مي‌تواند اعتماد سرمايه‌گذاران را به‌طور كامل به بورس بازگرداند و به نوعي باعث سودسازي بيش از پيش شود. كارشناسان عقيده دارند تغييرات بنيادي در سياست‌هاي اقتصادي و نحوه مديريت بازار سرمايه ضروري است. حمايت از سرمايه‌هاي خرد، ايجاد شفافيت در معاملات، و كاهش دخالت‌هاي دولتي از جمله مواردي هستند كه مي‌توانند جريان سرمايه‌گذاري را تقويت كرده و اعتماد بلندمدت سرمايه‌گذاران را به بازار جلب كنند.

بازار از نگاه معاملات

طي سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه ۸ ارديبهشت ماه ۱۴۰۴، شاخص كل بورس تهران با افزايش ۱۲ هزار و ۳۳۵ واحدي معادل ۰.۴ درصدي روبه رو شد و در پايان معاملات به تراز ۳ ميليون و ۱۲۹ هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز افزايش ۷ هزار و ۸۳۴ واحدي را نسبت به معاملات روز گذشته تجربه كرد و به عدد ۹۱۲ هزار و ۷۵۹ واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس افزايش ۱۵۴ واحدي را ثبت كرد و به عدد ۲۶ هزار و ۴۲۹ واحدي رسيد. بررسي اعداد وارقام نشان مي‌دهد كه شاخص‌هاي بازار سرمايه در روز دوشنبه شرايطي بهتر از روز يكشنبه را تجربه كردند و احتمالا شاهد ادامه‌دار بودن اين روند در بازار باشيم چراكه بازارهاي موازي نيز در مرحله پاياني و رسيدن به آرامش هستند. اين هفته با حادثه انفجار در بندر شهيد رجايي شهر آغاز شد و باعث شوك در تمامي بازارها شد. باتوجه به وسعت و شرايط قرار‌گيري بندر احتمالا شاهد يك روند منفي به صورت كوتاه‌مدت در اقتصاد كشور باشيم. درحال حاضر بخش عمده‌اي از كانتينرهاي بندر شهيد رجايي منفجر شده و در اين بين پاي بيمه‌ها و برخي ديگر از صنايع به ميان آمده كه با توجه به اين موضوع به نظر مي‌رسد كه برخي از صنايع در ميان مدت از اين موضوع تاثير خواهند پذيرفت. البته بازار به جز اين موضوع از بحث مذاكرات نيز تاثير مي‌گيرد و اين موضوع نيز به صورت موقت توانسته روي بازار سهام تاثير منفي بگذارد.

طي روز مذكور از ميان ۶۹۸ نماد بازارسرمايه ۴۱۵ نماد مثبت و ۲۰۳ نماد منفي بودند. همچنين ۲۳۹ نماد معادل ۳۴ درصد از كل نمادها در صف خريد و ۶۷ نماد معادل ۹درصد از كل نماد در صف فروش قرار داشتند.

در روز دوشنبه بازدهي صنايع پيمانكاري صنعتي، شيريني‌جات، فعاليت مهندسي، سيمان آهك و گچ، نوشيدني، فرآورده‌هاي نفتي، چاپ و نشر، كاني‌هاي فلزي، تجهيزات صنعتي، خرده فروشي باستثناي وسايل نقليه موتوري، كاشي و سراميك، بنادر و كشتيراني، حفاري، سخت افزار و تجهيزات، زغال سنگ، محصولات كشاورزي، ماشين الات، انبوه‌سازي املاك و مستغلات، ليزينگ، ساير مواد معدني، لاستيك و پلاستيك، تامين سرمايه، شكر، فعاليت‌هاي مرتبط با اوراق بهادار، وسايل خانگي، نرم افزار و خدمات، ساير محصولات غذايي، حمل و نقل از طريق خطوط راه آهن، محصولات لبني، بانك‌ها و موسسات اعتباري، ماشين الات الكتريكي، ساير محصولات كاني غيزفلزي، بيمه سرمايه‌گذاري، دارويي و محصولات فلزي مثبت شد.