
تركش حوادث به بورس
بورس تهران روز گذشته تحت تاثير انفجار بندر شهيد رجايي قرار گرفت و شاهد سرخ پوشي معاملات در بازار سهام بوديم. البته تنها بازار سهام تحت تاثير اين شرايط قرار نگرفت و بلكه شاهد آن بوديم كه بازارهاي طلا، دلار و سكه نيز با روند نوساني و افزايش قيمت مواجه شدند.
بورس تهران روز گذشته تحت تاثير انفجار بندر شهيد رجايي قرار گرفت و شاهد سرخ پوشي معاملات در بازار سهام بوديم. البته تنها بازار سهام تحت تاثير اين شرايط قرار نگرفت و بلكه شاهد آن بوديم كه بازارهاي طلا، دلار و سكه نيز با روند نوساني و افزايش قيمت مواجه شدند.
با توجه به شرايط اين بندر و دوره سوم مذاكرات ميتوان گفت كه بازارهاي كشور با كمي ترس معاملات خود را انجام ميدهند و احتمالا تا ثبات شرايط اين روند چند روزي ادامه داشته باشد. البته باتوجه به سيگنالهاي مطرح شده نميتوان انتظارات عجيبي از بازارهاي مالي داشت و تنها روند به صورت موقت تغيير خواهد كرد.
حوالي ساعت 30: 12 ظهر شنبه، ۶ ارديبهشت، صداي انفجاري مهيب در اسكله شهيد رجايي بندرعباس شنيده و باعث نگراني اهالي منطقه و شهرهاي مجاور شد. شدت اين انفجار به حدي بود كه زمين را به لرزه درآورد به نحوي كه در شهرهاي اطراف محل انفجار نيز احساس شد. اين انفجار خسارتهاي بسياري وارد كرد و متاسفانه اين خسارت ها تنها مالي نبود و شاهد خسارتهاي جاني و درگذشت برخي از هموطنان بوديم، به همين ترتيب بازارهاي مالي روند جديدي را تجربه كردند و نتوانستند سودساز باشند.
بندر شهيد رجايي يكي از مهمترين بنادر ايران محسوب ميشود كه عنوان دروازه طلايي تجارت ايران با جهان را به دوش ميكشد و با ۸۰ بندر معروف بينالمللي ارتباط دريايي و مبادله كالا دارد، حادثه امروز در اين گمرك موجب شد كه ويژگيهاي اين گمرك استراتژيك مورد بررسي قرار گيرد. بندر شهيد رجايي در ۲۳ كيلومتري غرب بندرعباس در شمال جزيره قشم و تنگه هرمز واقع شده است و با داشتن روابط دريايي و مبادله كالا با ۸۰ بندر معروف بينالمللي از طريق ۳۵ خط برتر كانتينري دنيا تقريبا نيمي از تجارت ايران را بر عهده دارد.
چرا بورس كاهشي شد؟
نكته قابل توجه اينجاست كه بازار سهام تنها روند منفي را تجربه كرد و شاخصهاي بازار كمتر از يك درصد كاهش داشتند و بررسي قيمت پاياني بسياري نمادها نشان ميدهد كه قيمتها افت ناچيزي را تجربه كرده است و به نوعي شرايط بدي در بازار سهام مشاهده نشده است. از سوي ديگر با آمار تلفات احتمالا بازارهاي مالي از روزهاي آتي روندي برعكس امروز را تجربه كنند و شرايط بهتري براي خود رقم بزنند.درحال حاضر بورس تهران به واسطه حوادث ناخوش در بندرعباس روند روبه پايين را تجربه ميكند اما با توجه به شرايط انتطار ميرود كه بورس تهران مجدد به همين زوديها سبز شود.
از زماني كه دونالد ترامپ رييسجمهور امريكا اعلام نمود كه قرار است مذاكرات ميان ايران و امريكا آغاز شود شاهد مثبت پوشي بورس تهران بوديم و در مقابل بازارهاي موازي همانند طلا، سكه و دلار روند اصلاحي داشتند. قيمت دلار در بازار آزاد از محدوده بيش از ۱۰۰ هزار تومان حتي تا محدوده ۷۹ هزار توماني كه در نوع خود يك ركود محسوب ميشود. از سوي ديگر قيمت طلا و سكه نيز همين شرايط را تجربه كرد و شاهد آن بوديم كه قيمت طلا از نزديكي ۸ ميليون تومان به محدوده ۶ ميليون و ۴۰۰ هزار تومان نيز رسيد و به نوعي توانست شرايط بهتري براي سرمايهگذاران رقم بزند. اين موضوع درحالي است كه برخي از فعالان مالي انتظار تغيير چنين شرايطي را از بازارها نداشتند و اگر توافقها به نتيجهاي مثبت برسد شاهدكاهش بيشتر قيمت و در نهايت ثبات قيمتها خواهيم بود كه اين موضوع سرمايهگذاري در بازارها را سهلتر از گذشته ميكند و سرمايهگذارانرا از انواع ريسكهاي سيستماتيك تا حدودي دور ميكند.
حميد علما، كارشناس بازار سرمايه در خصوص دلايل منفيهاي روز يكشنبه بازار سرمايه براي صداي بورس نوشت: منفي بازار به دلايل سياسي و ريسك سيستماتيك بوده كه هميشه در بازار ما باعث حركات قيمتي قابل توجه شده است. به نظر ميرسد علت منفي بودن بازار روز يكشنبه، مطرح شدن مدل اماراتي براي توافق با ايران باشد؛ به گونهاي كه ايران اورانيوم مورد نياز را وارد كند و اورانيوم با غناي بالاي خود را به كشور ثالث منتقل كند كه كاملا با صحبتهاي آقاي عراقچي در خصوص پذيرفتن سطح غنيسازي 3.7 درصدي از سوي امريكا در تناقض است و جزو خطوط قرمز مذاكرات در همه اين سالها بوده است. مطرح شدن اين موارد در رسانههاي خارجي، خوشبينيها به آينده توافق را با ترديد مواجه كرده و سرمايهگذاران ترجيح ميدهند تا نشانههاي مثبت بعدي به انتظار بنشينند.
از طرف ديگر حجم خسارات حادثه بندرعباس به عنوان هاب ۷۰ درصدي تجارت ايران بسيار گسترده بوده و سرمايهگذاران بر اساس شواهد ريسك سيستماتيك را بالاتر ميبينند. در مجموع منفي بازار امروز به دلايل سياسي و ريسك سيستماتيك بوده كه هميشه در بازار ما باعث حركات قيمتي قابل توجه شده است. به نظر ميرسد در صورت عدم انتشار اخبار قوي و مثبت از مذاكرات و آرام نشدن فضاي سياسي كشور، رفتارهاي هيجاني و منفي در بازار سرمايه ادامه داشته باشد.
بازار از نگاه معاملات
در دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه۷ ارديبهشت ماه ۱۴۰۴، شاخص كل بورس تهران كاهشي شد و افت ۳۴ هزار و ۶۶۸ واحدي معادل ۱.۱ درصدي را ثبت كرد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز يك هزار و ۶۶۲ واحد معادل ۰.۱۸ درصد نسبت به معاملات روز گذشته كاهش را ثبت كرد و در پايان معاملات در تراز ۹۰۴ هزار و ۹۳۵ واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس ۴۶ واحد كاهش داشت و به عدد ۲۶ هزار و ۲۷۵ واحدي رسيد.
طي روز يكشنبه از ميان ۶۹۹ نماد بازار سرمايه ۳۰۰ نماد مثبت و ۳۳۸ نماد منفي بودند. همچنين ۱۶۲ نماد معادل ۲۳ درصد از كلها در صف خريد و ۱۱۸ نماد معادل ۱۷ درصد از كل نمادها در صف فروش قرار داشتند. حدود 1991 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار خارج شد، اين در حالي بود كه براي پنجمين روز معاملاتي ارزش معاملات خرد بالاي 20 همت بود و 20 هزار و 900 ميليارد تومان، ثبت شد.
در روزي كه گذشت صنايع مخابرات، نوشيدني، خرده فروشي باستثناي وسايل نقليه موتوري، تجهيزات صنعتي، چاپ و نشر، تامين سرمايه، سيمان آهك و گچ، حمل و نقل از طريق خطوط راهآهن، شيرينيجات، محصولات پاككننده، لاستيك و پلاستيك، حفاري، فرآوردههاي نفتي، كاشي و سراميك، ساير محصولات غذايي، محصولات فلزي، نساجي، شكر، نرم افزار و خدمات، ساير محصولات كاني غيرفلزي، ساير مواد معدني، پيمانكاري صنعتي، حمل و نقل بار زميني، دارويي و انبوهسازي املاك و مستغلات در اين روز بازه مثبت را تجربه كردند.