
آغاز بهار بورس
مولفههاي بسياري بر روي بازار سهام تاثير ميگذارد اما مهمترين اين مولفهها را ميتوان اخبار و تنشهاي سياسي دانست. طي ماههاي اخير هر گونه اخبار يا تنشهاي سياسي باعث شده كه بورس تهران مسيري را جديد را انتخاب كند كه در اغلب موارد اين مسير روند اصلاحي بوده است و به نوعي در ماههاي اخير همواره شاهد روند نزولي در بازار سهام بوديم.
مولفههاي بسياري بر روي بازار سهام تاثير ميگذارد اما مهمترين اين مولفهها را ميتوان اخبار و تنشهاي سياسي دانست. طي ماههاي اخير هر گونه اخبار يا تنشهاي سياسي باعث شده كه بورس تهران مسيري را جديد را انتخاب كند كه در اغلب موارد اين مسير روند اصلاحي بوده است و به نوعي در ماههاي اخير همواره شاهد روند نزولي در بازار سهام بوديم. اما تقريبا ۱۰ روزي ميشود كه شرايط عوض شده و بازار سهام توانسته روزگار بهتري را تجربه كند كه علت اين موضوع را ميتوان در اخبار سياسي دانست .در اصل هجوم اخبار سياسي وآغاز مذاكرات غيرمستقيم و مستقيم ميان ايران و امريكا باعث شده كه بازار سهام شرايط بهتري را تجربه كند و شاهد سبزپوشي در اين بازار باشيم.
البته بايد توجه داشت تمامي بازارهاي مالي از جمله بورس نگاه به سيگنالهاي مثبت اين بازار دارند و با هر خبر مثبتي يك روند جديد را تجربه ميكنند. در اصل بورس تهران تنها بازار وابسته به اخبار سياسي نيست و تمامي بازارهاي مالي به نوعي با اخبار در ارتباط هستند و هر خبر جديدي ميتواند مسير بازارهاي مالي را تا حدود زيادي تغيير دهد. براي نمونه اگر در خبرها شاهد افزايش تنشها باشيم قيمت دلار صعودي و كاهش تنشها ميتواند قيمت دلار را كاهشي سازد كه نمونه آن اين روزها قابل مشاهده است، تا چند هفته اخير قيمت دلار در بازار آزاد به بيش از ۱۰۰ هزار تومان رسيده بود و باعث افزايش فشار اقتصادي و گران شدن بازارهاي موازي و ارزان شدن بورس شده بود؛ اما در مقابل اين روزها شاهد كاهش قيمت دلار در بازار آزاد هستيم كه علت اين موضوع را ميتوان ناشي از مذاكرات ميان ايران و امريكا دانست.
بهطور خاص و با بررسي شرايط كشور ميتوان گفت كه با افزايش اخبار منفي و تنشها در دنيا خصوصا در منطقه بازارهاي مالي ايران روند خود را تغيير ميدهند (بازارهايي همانند طلا و دلار گران و در مقابل بورس ارزان و منفي ميشود.)
بررسيها نشان ميدهد كه افزايش تنشها و اخبار منفي باعث ميشوند كه قيمت دلار، طلا و سكه روند صعودي به خود بگيرند؛ اما اين روند صعودي به سرعت افزايش جبران نميشود، زماني كه اخبار منفي جاي خود را به اخبار مثبت ميدهند چندين ماه زمان نياز است كه قيمتها كاهش بسيار كمي را تجربه كنند. براي نمونه دلار به واسطه اخبار به محدوده ۱۰۰ هزار تومان رسيد و با مهمترين خبر سياسي كشور يعني مذاكرات تا محدوده ۸۱ هزار تومان كاهش پيدا كرد؛ اما كارشناسان عقيده دارند كه اين سرعت كاهش قيمت دلار بسيار پايين بوده و بايد دلار اعداد كمتري را به خود ببيند؛ البته در اينجا كاري با واقعيتهاي اقتصادي نداريم و اينكه دلار در چنين شرايطي بهترين عددي كه به خود ميتواند ببيند چه رقمي است.
اگر شرايط اقتصادي كشور ترميم يابد و مذاكرات نتيجهاي مثبت داشته باشد شاهد مثبت شدن بورس در ميان مدت خواهيم بود. هر نوع خبر مثبت از مذاكرات ميتواند تا صنايع بورسي را مثبت كند و به رشد شاخص كمك كند شرايطي كه طي دو روز معاملاتي اخير شاهد آن بوديم.
درحال حاضر خبرهاي مثبتي از سمت و سوي مذاكرات مخابره ميشود و براساس گفته عباس عراقچي، وزير امور خارجه قرار است كه از روز چهارشنبه مذاكرات فني در سطح كارشناسان در عمان برگزار شود. مجددا شنبه آينده در عمان ملاقات خواهيم كرد. موفق شديم در خصوص يكسري اهداف به تفاهم بهتري برسيم. قرار شد مذاكرات ادامه يابد و وارد مرحله بعدي شود. بدينترتيب كه جلسات كارشناسي شروع شود.
حال با توجه به اين خبر به نظر ميرسد كه تا روز چهارشنبه شاهد صعود بورس و در مقابل نزول بازارهاي موازي همانند طلا، سكه و دلار باشيم. صعود بورس در مقابل نزول بازارهاي موازي ميتواند نقدينگي را به سمت و سوي بازار سهام روانه كند و به نوعي اين صعود كمك ميكند كه نقدينگي از ساير بازارهاي مالي فراري و وارد بورس شود. بورس تهران از تابستان سال ۹۹ تا به امروز با ورود نقدينگي با حجم بالا مواجه نبوده است و اكنون تغيير شرايط ميتواند به نفع بازار سهام تمام شود و نقدينگي سرگردان را به سمت خود روانه كند. البته تنها نقدينگي سرگردان به بورس نميرسد بلكه برخي از سرمايهگذاران در ساير بازارهاي مالي ترجيح ميدهند كه در شرايطي كه قيمتها روبه پايين است دارايي خود را به وجه نقد تبديل كنند و در نهايت در بازاري با سوددهي بيشتر سرمايهگذاري كنند.
بازار از نگاه معاملات
طي دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه ۳۱ فروردين ماه شاخص كل بورس تهران با افزايش ۶۵ هزار و ۵۶ واحدي معادل ۲.۱۶ درصد نسبت به معاملات روز گذشته به تراز ۳ ميليون و ۷۷ هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز شد ۱۷ هزار و ۹۳۹ واحدي را نسبت به معاملات روز شنبه تجربه كرد و در جايگاه ۸۷۸ هزار و ۶۶۰ واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس ۴۶۸ واحد افزايش را ثبت كرد و به عدد ۲۶ هزار و ۲۱ واحدي رسيد.
از ميان ۶۷۷ نماد بازار سرمايه در اين روز ۶۰۵ نماد مثبت و ۶۳ نماد منفي بودند. همچنين ۵۴۲ نماد معادل ۷۹ درصد نمادها در صف خريد و ۳۵ نماد معادل ۵ درصد از كل نمادها در صف فروش قرار داشتند. درحال حاضر نمادهاي بانكي مورد استقبال سرمايهگذاران قرار گرفته است و بسياري علت اين موضوع را مذاكرات اعلام ميكنند، همچنين باتوجه به اين موضوع كه بانكيها سهم عمدهاي در بازار دارند مثبت شدن اين نمادها ميتواند به افزايش شاخص كمك شاياني كند.
همچنين آمارهاي منتشر شده از شاخص اين سه صنعت نشان ميدهد كه در بازه زماني 20ام تا 27 فروردين 1404، شاخص صنعت بانكي با تغيير قابلتوجه 12.5 درصدي، بيش از دو شاخص ديگر رشد كرده و از 14175 به 15941 واحد رسيده است. حجم معاملات سهام بانكي معمولا در بازههاي روزانه به ميليونها سهم ميرسد و نقدشوندگي مناسب سهام اين صنعت را تضمين ميكند. اين حجمزني مطلوب و ورود پيوسته پول حقيقي به اين گروه، گواهي بر تغيير ذهنيت سرمايهگذاران نسبت به افق سودآوري بانكهاست. طي روز شنبه صنايع ساير محصولات كاني غيرفلزي، نوشيدني، حفاري، فعاليت مهندسي، ماشين الات الكتريكي، چوب، كاشي و سراميك، حمل و نقل از طريق خطوط راهآهن، ساير مواد معدني، هتل و رستوران، حمل و نقل بارزميني، ماشينآلات، سخت افزار و تجهيزات، شكر، بانكها و موسسات اعتباري، فرآوردههاي نفتي، محصولات لبني، مواد شيميايي- متنوع، آهن و فولاد و سرمايهگذاري بيشترين بازه مثبت را تجربه كردند.