انتقال مذاكرات به سطح كارشناسي يعني توافقاتي صورت گرفته كه نياز به جمعبندي دارد
كارشناس حوزه سياست خارجي گفت: الزاما آنچه در رسانهها بيان ميشود، با آنچه در مذاكرات مطرح ميشود، منطبق نيست. در مذاكرات ممكن است نكاتي بيان شود كه به هيچ عنوان در رسانهها مطرح نميشوند و برعكس، مواردي وجود دارد كه بهدليل حساسيتهاي موجود، در مذاكرات ذكر نميشوند و اگر بيان شوند، ممكن است به بنبست منجر شود. بنابراين لازم است افكار عمومي آگاه باشد كه آنچه در رسانهها بيان ميشود، الزاما منطبق با آنچه در مذاكرات صورت ميگيرد، نيست.
كارشناس حوزه سياست خارجي گفت: الزاما آنچه در رسانهها بيان ميشود، با آنچه در مذاكرات مطرح ميشود، منطبق نيست. در مذاكرات ممكن است نكاتي بيان شود كه به هيچ عنوان در رسانهها مطرح نميشوند و برعكس، مواردي وجود دارد كه بهدليل حساسيتهاي موجود، در مذاكرات ذكر نميشوند و اگر بيان شوند، ممكن است به بنبست منجر شود. بنابراين لازم است افكار عمومي آگاه باشد كه آنچه در رسانهها بيان ميشود، الزاما منطبق با آنچه در مذاكرات صورت ميگيرد، نيست. حسن بهشتيپور در گفتوگو با خبرنگار ايلنا، در رابطه با پيشرفت مذاكرات موسوم به روند مسقط و ارزيابي كه ميشود از اظهارات طرفهاي مذاكرهكننده داشت، تصريح كرد: همين ميزان كه اعلام شده است كه مذاكرات ادامه دارد، نشاندهنده اين است كه حتماپيشرفتهايي حاصل شده است وگرنه مذاكرات در همين مرحله متوقف ميشد. بنابراين به نظر ميرسد كه پيشرفتهايي وجود دارد، اما بهمنظور جلوگيري از تاثير رسانهها بر اين موضوعات و موضعگيريهاي له يا عليه نسبت به روند مذاكرات، جزييات بهطور كامل بيان نشده است.
روند بهسمت جلو پيش ميرود اما جزييات معمولا منتشر نميشود
وي ادامه داد: نكته دوم اين است كه وقتي مذاكرات به سطح كارشناسي و فني منتقل ميشود، نشاندهنده اين است كه در برخي محورها، اگر نگوييم تمامي محورهاي مذاكراتي، توافقاتي صورت گرفته كه نياز به جمعبندي در خصوص جزييات دارد تا در نشست روز شنبه در مورد آنها گفتوگو شود. بنابراين، من بر اين باورم كه اين روند بهسمت جلو پيش ميرود، اما جزييات آن بهدليل استمرار مذاكرات، معمولا منتشر نميشود تا به نتيجه نهايي برسد. حال بايد ديد كه آيا اين دستور كار نهايي خواهد شد يا خير، زيرا اگر نهايي شود، قطعا منتشر خواهد شد كه در مورد چه سرفصلهايي مذاكره خواهند كرد. روند مسقط ادامه خواهد يافت و در جلسه كارشناسي روز چهارشنبه در خصوص موضوعاتي كه بايد در مذاكرات روي ميز باشد، بحث خواهد شد و به جمعبندي خواهند رسيد.
ونس و ويتكاف به دنبال ديپلماسي و حل مسائل از طريق گفتوگو و ديپلماسي هستند
اين تحليلگر مسائل بينالملل در خصوص احتمال ادامه حضور جي دي ونس در تيم مذاكرهكننده امريكا و نقش آن در گفتوگوهاي ايران و امريكا اظهار كرد: ونس براي ديدار با مكرون به ايتاليا رفته بود ولي اگر واقعا در مذاكرات بوده باشد نشان از اهميت و جديتي است كه طرف امريكايي از خود نشان ميدهد به اين جهت كه ميخواهند اين مساله را به يك سرانجامي برسانند. ونس جزو گروهي است كه در داخل حاكميت امريكا بهدنبال ديپلماسي است و برخلاف روبيو كه وزير خارجهاي جنگطلب است و بهدنبال درگيري ميگردد، ونس و رييس دفتر ترامپ و آقاي ويتكاف كه رفيق ۴۰ ساله ترامپ است و تا حدودي وزير دفاع، منتسب به تيمي هستند كه بهدنبال حل مسائل از طريق گفتوگو و ديپلماسي هستند، زيرا وعدههاي ترامپ مبني بر عدم ورود امريكا به جنگ جديد بود و انتقاداتي هم نسبت به هزينههاي هنگفتي كه امريكا در افغانستان و عراق داشت، مطرح كرد كه گفته ميشد هفت هزار ميليارد دلار هزينه براي امريكا به همراه داشته و نتيجهاي هم نداشته است.
اسراييل و حاميان آن در كابينه ترامپ بهدنبال اين هستند كه مذاكرات به نتيجه نرسد
كارشناس مسائل بينالملل با اشاره به انتقادات ترامپ در رابطه با جنگ افغانستان و عراق بيان كرد: اين موضوع نشاندهنده سياستي است كه بهدنبال جلوگيري از درگيري و جنگ است. اين در حالي است كه اسراييل و حاميان آن در كابينه ترامپ بهدنبال اين هستند كه مذاكرات به نتيجه نرسد و به سمت راهحل نظامي بروند. به نظر ميرسد كه در حال حاضر، آنها در موضع برتري قرار ندارند و تيمي كه بهدنبال ديپلماسي است، فعالتر است. آقاي ونس هم يكي از اين افراد است و اين نشاندهنده جديت طرف امريكايي در زمينه ديپلماسي است. وي افزود: ونس و روبيو مذاكراتي با مكرون، رييسجمهور فرانسه و وزير خارجه فرانسه در خصوص دستور كار اوكراين داشتند كه مربوط به مذاكراتي است كه ميان روسيه و امريكا در جريان داشت. حال در موضوع ايران هم حتما گفتوگوهايي صورت گرفته است، اما ونس از اين حضور استفاده كرده كه در جريان اين مذاكرات هم حضور داشته باشد، نه به اين معني كه بخواهد مستقيما براي اين كار حضور داشته باشد، رييس هيات گفتوگوي امريكا همچنان آقاي ويتكاف است.
شايد براي ما مطلوب باشد كه از مشاركت گروسي در مذاكرات بهرهبرداري كنند
بهشتيپور در رابطه با اظهارات گروسي و سفر او به ايتاليا گفت: هر نوع توافقي كه بين ايران و امريكا انجام شود، بايد آژانس بينالمللي انرژي هستهاي به عنوان مرجع داوري در خصوص تعهدات ايران در نظر گرفته شود. آن تعهداتي كه در نظر ترامپ است تنها يك مرجع نظارتي دارد آن هم آژانس بينالمللي هستهاي است. بنابراين، آقاي گروسي بايد از ابتدا در جريان قرار گيرد، شايد براي ما مطلوب باشد كه از مشاركت آقاي گروسي در اين بحث بهرهبرداري كنيم. ضمن اينكه اگر روابط بين ايران و آژانس كه عمدتا سياسي است، در چارچوب مسائل فني و حقوقي حل و فصل شود، حداقل بهانه از دست اسراييليها گرفته ميشود و آنها كمتر ميتوانند در اين موضوع كارشكني كنند. به نظر من، آقاي گروسي به نمايندگي از آژانس به اين دليل شركت ميكند كه از ابتدا در جريان تعهداتي كه بايد بر آن نظارت داشته باشد، قرار گيرد.
مديريت افكار عمومي، يكي از بزرگترين دستاوردها براي سياست خارجي كشورها به شمار ميرود
اين مفسر فضاي بينالمللي با تاكيد بر اين موضوع كه ابعاد رسانهاي در جريان مذاكرات بسيار كارساز است، اظهار كرد: ما بايد به مردم بگوييم كه آنچه در رسانهها مطرح ميشود، بخشي از ديپلماسي رسانهاي است و تحت تاثير برنامهريزيهايي كه طرف مقابل انجام ميدهد، قرار دارد تا بتواند اهداف خود را پيش ببرد، زيرا ديپلماسي رسانهاي، بخش تكميلي ديپلماسي رسمي است و مديريت افكار عمومي، يكي از بزرگترين و مهمترين دستاوردها براي سياست خارجي كشورها به شمار ميرود. بنابراين، آنچه در سطح رسانه مطرح ميشود، هيچگاه ملاك اصلي براي گفتوگوها نيست، زيرا اين خواستهها و آمالهايي است كه طرف مذاكرهكننده دنبال و به رسانهها منتقل ميكند.
افكار عمومي بداند آنچه در رسانهها بيان ميشود الزاما در مذاكرات مطرح نيست
وي خاطرنشان كرد: الزاما آنچه در رسانهها بيان ميشود، با آنچه در مذاكرات مطرح ميشود، منطبق نيست. در مذاكرات ممكن است نكاتي بيان شود كه به هيچ عنوان در رسانهها مطرح نميشوند و برعكس، مواردي وجود دارد كه بهدليل حساسيتهاي موجود، در مذاكرات ذكر نميشوند و اگر بيان شوند، ممكن است به بنبست منجر شود. بنابراين، لازم است افكار عمومي آگاه باشد كه آنچه در رسانهها بيان ميشود، الزاما منطبق با آنچه در مذاكرات صورت ميگيرد، نيست. اين دو مسير ميتوانند جداگانه عمل كنند، اما در عين حال ميتوانند مكمل يكديگر نيز باشند.