تغيير ساعات كاري ادارات؛ راهكاري موثر در مديريت مصرف برق

۱۴۰۴/۰۱/۲۳ - ۲۳:۱۶:۵۶
|
کد خبر: ۳۳۹۵۸۲

رييس هيات‌مديره فدراسيون صادرات انرژي و صنايع وابسته ايران با بيان اينكه بازگشت اختيار تغيير ساعات كاري ادارات به دولت مي‌تواند نقش تعيين‌كننده‌اي در كنترل مصرف برق در فصل تابستان داشته باشد، گفت: يكي از موثرترين ابزارهاي مديريت پيك بار، تغيير ساعات فعاليت نهادهاي دولتي و عمومي است.

رييس هيات‌مديره فدراسيون صادرات انرژي و صنايع وابسته ايران با بيان اينكه بازگشت اختيار تغيير ساعات كاري ادارات به دولت مي‌تواند نقش تعيين‌كننده‌اي در كنترل مصرف برق در فصل تابستان داشته باشد، گفت: يكي از موثرترين ابزارهاي مديريت پيك بار، تغيير ساعات فعاليت نهادهاي دولتي و عمومي است.

حميدرضا صالحي در گفت‌وگو با ايسنا با بيان اينكه، در بسياري از كشورها، دولت‌ها با دراختيار داشتن چنين ابزاري، در ماه‌هاي گرم سال به‌صورت منعطف ساعات كاري را تنظيم مي‌كنند تا مصرف انرژي در ساعات اوج كاهش يابد، در كشور ما نيز اين الگو در سال‌هاي گذشته تجربه شده و نتايج مثبتي به همراه داشته است، اظهار كرد: بازگشت اختيار تغيير ساعات كاري ادارات به دولت مي‌تواند نقش تعيين‌كننده‌اي در كنترل مصرف برق در فصل تابستان داشته باشد. وي افزود: يكي از موثرترين ابزارهاي مديريت پيك بار، تغيير ساعات فعاليت نهادهاي دولتي و عمومي است. در بسياري از كشورها، دولت‌ها با دراختيار داشتن چنين ابزاري، در ماه‌هاي گرم سال به‌صورت منعطف ساعات كاري را تنظيم مي‌كنند تا مصرف انرژي در ساعات اوج كاهش يابد. در كشور ما نيز اين الگو در سال‌هاي گذشته تجربه شده و نتايج مثبتي به همراه داشته است. اين كارشناس حوزه صنعت برق با بيان اينكه اوج مصرف برق در زمان پيك و حدود چهار بعدازظهر رخ مي‌دهد، گفت: در اين ساعات، همزماني استفاده گسترده از تجهيزات سرمايشي در ادارات، منازل و واحدهاي تجاري، فشار مضاعفي به شبكه وارد مي‌كند. اما اگر ساعت شروع به كار ادارات به ساعات اوليه صبح منتقل شود و پايان فعاليت آنها پيش از شروع پيك مصرف باشد، سهم قابل‌توجهي از بار سرمايشي از شبكه حذف خواهد شد. اين اقدام مي‌تواند به‌تنهايي چند هزار مگاوات از بار شبكه را كاهش دهد.

صالحي با بيان اينكه اين تصميم به افزايش پايداري شبكه برق منجر خواهد شد، اظهار كرد: در سال‌هاي اخير با رشد تقاضا، ظرفيت توليد نيروگاه‌ها به تنهايي پاسخگوي نياز در برخي روزهاي تابستان نيست و ناچار به اعمال برنامه‌هاي مديريت مصرف مي‌شويم. اما با ابزارهايي مانند تغيير ساعات كاري، مي‌توان از بروز شرايط بحراني جلوگيري كرد. اين اقدام در واقع نوعي مديريت پيشگيرانه و كم‌هزينه براي عبور از پيك مصرف تابستاني است. وي با تأكيد بر اينكه چنين سياست‌هايي علاوه‌بر بخش توليد، براي مردم نيز مزاياي قابل‌توجهي دارد، گفت: وقتي شبكه دچار ناپايداري نشود، خاموشي‌هاي ناگهاني كاهش مي‌يابد و كيفيت برق بهبود پيدا مي‌كند. همچنين كاهش نياز به توليد در ساعات اوج، باعث كاهش مصرف سوخت، كاهش آلايندگي محيط‌زيستي و كاهش هزينه‌هاي توليد انرژي مي‌شود. بنابراين اين تصميم نه‌تنها از نظر فني قابل دفاع است، بلكه از نظر اقتصادي و زيست‌محيطي نيز توجيه دارد.

رييس هيات‌مديره فدراسيون صادرات انرژي و صنايع وابسته ايران با بيان اينكه اگر بخواهيم دولت پاسخگو باشد، بايد اختيار لازم در اين زمينه را در اختيار داشته باشد، گفت: در مسائل اينچنيني تجربه دنيا و خودمان در گذشته نشان از اين دارد كه اظهارنظرهاي غيركارشناسي و عوامانه نبايد مورد توجه مسوولان ارشد و تصميم‌گير قرار گيرد. صالحي با اشاره به اهميت ايجاد هماهنگي ميان دستگاه‌هاي اجرايي افزود: اجراي موفق اين سياست نيازمند همراهي همه دستگاه‌ها و همچنين اطلاع‌رساني موثر به كاركنان و مردم است. تغيير ساعات كاري بايد به‌گونه‌اي انجام شود كه اختلالي در خدمات عمومي به وجود نيايد و همه نهادها براساس يك برنامه واحد و منسجم عمل كنند. تجربه سال‌هاي گذشته نشان داده هرگاه اين تغيير با برنامه‌ريزي درست انجام شده، نتيجه مثبت بوده است.

وي با بيان اينكه تمركز تصميم‌گيري در اين حوزه در اختيار دولت، باعث چابكي و انعطاف‌پذيري بيشتر مي‌شود، گفت: اگر اختيار تغيير ساعات دراختيار نهادهاي مختلف باشد، امكان هماهنگي و اجراي يكپارچه وجود ندارد. اما وقتي دولت تصميم‌گير نهايي باشد، مي‌تواند با بررسي وضعيت اقليمي، بار شبكه و ساير شرايط، تصميمي مبتني بر داده‌ها و منافع ملي اتخاذ كند.

رييس هيات‌مديره فدراسيون صادرات انرژي و صنايع وابسته ايران با تأكيد بر اينكه بايد نگاه جامع‌تري به مقوله مصرف انرژي داشت، تصريح كرد: تغيير ساعات كاري ادارات فقط يكي از ابزارهاي مديريت مصرف است، اما همين ابزار اگر در زمان درست و با هدف درست به كار گرفته شود، تأثير بسزايي در عبور ايمن از تابستان خواهد داشت. بايد با نگاهي واقع‌بينانه و علمي، همه ابزارهاي مديريت انرژي را دراختيار دولت قرار داد تا بتواند در موقعيت‌هاي حساس، بهترين تصميم را براي منافع ملي بگيرد.