گواهي سپرده بورس كالا بازار طلا را به بلوغ رساند

۱۴۰۴/۰۱/۲۱ - ۰۰:۵۴:۵۷
|
کد خبر: ۳۳۹۳۴۶

خريد طلا و سكه يكي از اصلي‌ترين روش‌هاي سرمايه‌گذاري در ايران است. به همين دليل گواهي سپرده سكه طلا پتانسيل لازم براي تبديل شدن به يكي از روش‌هاي كسب سود در بازار بورس را دارد. در واقع، ابزار گواهي سپرده كالايي به خصوص سكه، يكي از جذابيت‌هاي بورس كالا براي سرمايه‌گذاري است.

خريد طلا و سكه يكي از اصلي‌ترين روش‌هاي سرمايه‌گذاري در ايران است. به همين دليل گواهي سپرده سكه طلا پتانسيل لازم براي تبديل شدن به يكي از روش‌هاي كسب سود در بازار بورس را دارد. در واقع، ابزار گواهي سپرده كالايي به خصوص سكه، يكي از جذابيت‌هاي بورس كالا براي سرمايه‌گذاري است.

به‌طور كلي گواهي سپرده نوعي ابزار مالي است كه براي ساده‌سازي روند خريد و فروش كالاها و توسعه بازارها به كار مي‌رود و به سرمايه‌گذاران امكان مي‌دهد بدون نياز به حضور فيزيكي در بازارها و انبارها، اقدام به داد و ستد كالاها كنند. هر گواهي سپرده نشان‌دهنده مالكيت مقدار معيني از يك كالاي مشخص است. كالا در انبار مورد تاييد بورس كالا نگهداري و بر اساس آن گواهي سپرده صادر مي‌شود. سپس گواهي صادر شده، تحت عنوان يك نماد معاملاتي در بازارهاي مالي به صورت آنلاين معامله مي‌شود.

همچنين قيمت گواهي سپرده طلا، بر اساس قيمت طلا و سكه در بازار فيزيكي و ميزان عرضه و تقاضا مشخص مي‌شود. از آنجايي كه يك گـواهـي سپرده سكه معادل 0.001 سـكه طلا است، قيمتي كه در تابلوي معاملاتي نماد سكه وجود دارد، يك هزارم قيمت سكه بهار آزادي است. سود گواهي سپرده طلا طبق افزايش يا كاهش قيمت طلا در ايران و بازارهاي جهاني تغيير مي‌كند. بنابراين، با افزايش قيمت طلا در بازار مي‌توانيم انتظار افزايش سود گواهي‌هاي سپرده طلا را داشته باشيم. روش خريد گواهي سپرده طلا هيچ تفاوتي با خريد سهام ندارد و براي خريد آن بايستي كد بورسي داشته باشيم. اگر كد بورسي نداريد، از اين طريق به راحتي مي‌توانيد كد بورسي دريافت كنيد.

محسن بهزادي، كارشناس بازار سرمايه به بررسي اثربخشي راه‌اندازي معاملات طلا در بورس كالا در حوزه توليد و سرمايه‌گذاري پرداخت و تشريح كرد: حوزه طلا در ايران به رغم داشتن معادن غني و ارزشمند، همواره مورد غفلت قرار گرفته است. طبق آمار ايميدرو، توليد طلاي كشور در بهترين حالت به ۸ تن در سال مي‌رسد؛ در حالي كه اين رقم بايد به مراتب بيشتر باشد. زيرا ايران با داشتن معادني در نقاط مختلف، از شمال غرب گرفته تا جنوب شرقي كشور، مي‌تواند ظرفيت توليد طلا را در سطوح بالاتري داشته باشد اما متاسفانه از اين پتانسيل‌ها به درستي استفاده نشده است.

 

افزايش توليد طلا اثر تحريم را كم مي‌كند

او گفت: در سال‌هاي گذشته به جاي توجه به پروژه‌هاي بزرگ مقياس، توجه به معادن كوچك‌تر و جزيره‌اي باعث شده كه ايران با وجود مصرف سالانه ۱۰۰ تن طلا، بيش از ۸۵ درصد آن را وارد كند اما با تشديد تحريم‌ها، نگاه جدي‌تري به صنعت طلا در كشور شكل گرفته است؛ زيرا توليد طلا در داخل كشور اثرات مخرب تحريم را كمتر مي‌كند. براي مثال، روسيه كه در دوران تحريم‌ها كمتر آسيب ديد، سالانه ۳۲۰ تن شمش طلا توليد مي‌كند، امري كه ايران نيز مي‌تواند با بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي داخلي خود به آن دست يابد.

به گفته بهزادي، وضعيت تحريم به عنوان يك فتح بابي براي ايران در نظر گرفته مي‌شود تا تعهدات خود را به سمت استفاده بهينه از ظرفيت‌هاي طلا هدايت كند. از اين رو، اتفاقات مثبتي در حال وقوع است، از جمله سرمايه‌گذاري‌هاي قابل توجهي كه اخيرً توسط شركت‌هاي سرمايه‌گذاري معدني در اين حوزه صورت گرفته و بورس كالا نيز نقش مهمي در پيشرفت اين روند ايفا كرده است.

او با اشاره به اينكه معادن طلا جزو انفال محسوب مي‌شوند، گفت: از آن‌جايي كه طلا يك منبع ملي و جزو انفال است، معادن آن تحت مالكيت دولت قرار دارند. در اين ميان، بورس كالا بستري را فراهم كرده تا توليدكنندگان طلا بتوانند از ظرفيت‌هاي اين بازار به بهترين شكل استفاده كنند.

بهزادي ادامه داد: بورس كالا اين امكان را ايجاد كرده كه اگر توليدكنندگان، طلاي خود را مطابق با استانداردهاي مورد تأييد توليد كنند، بتوانند گواهي سپرده طلا دريافت كنند. اين گواهي‌ها، نخستين و مهم‌ترين ابزاري است كه بورس كالا براي كمك به فروش محصول در اختيار توليدكنندگان قرار مي‌دهد.

 

افزايش كيفيت طلاي توليدي در كشور در سايه رقابت

او اضافه كرد: در حال حاضر شمش‌هاي طلاي وارداتي با استانداردهاي بين‌المللي، مانند استاندارد سوييسي، وارد بازار مي‌شوند. بنابراين، طلاي توليد داخل نيز بايد از كيفيت و استانداردهاي بالاي جهاني برخوردار باشد. اين موضوع باعث ايجاد نوعي رقابت سالم ميان توليدكنندگان داخلي شده و آنها را وادار كرده در فرآيند توليد، به مواردي همچون ميزان خلوص طلا و فرآيندهاي پالايشگاهي توجه بيشتري داشته باشند.

مدير تامين مالي و سبد سهام هلدينگ صدر تامين گفت: يكي ديگر از مزاياي مهم بورس كالا، نقدشوندگي بالاي اين بازار است. توليدكنندگان طلا مي‌توانند با استفاده از قراردادهاي خزانه‌داري، محصولات خود را به‌راحتي به فروش برسانند. در صورتي كه طلاي عرضه‌شده، مراحل آزمايش و تأييد كيفيت را با موفقيت طي كند و به معيارهاي موردنظر برسد، توليدكننده مي‌تواند در سريع‌ترين زمان ممكن محصول خود را در قالب گواهي سپرده به فروش برساند و تنها يك روز بعد، مبلغ آن را در حساب خود دريافت كند.

بهزادي تاكيد كرد: اين سطح از نقدشوندگي به‌ويژه در مورد كالايي مانند طلا، زمينه‌ساز تعريف ابزارهاي مالي متنوع‌تري مي‌شود. چنين امكاني نه‌تنها به عمق‌بخشي بازار كمك مي‌كند، بلكه باعث رشد و تقويت صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مبتني بر طلا نيز خواهد شد. به عنوان نمونه، داده‌هاي معاملات روزانه نشان مي‌دهد كه صندوق‌هاي طلا از خريداران اصلي گواهي سپرده طلا هستند.

او همچنين بيان كرد: در شرايط اقتصاد تورمي كه بسياري از سرمايه‌گذاران طلا را يك دارايي امن مي‌دانند، توسعه بازار گواهي سپرده طلا از مسير بورس كالا مي‌تواند به تعميق بازار سرمايه كشور نيز كمك شاياني كند. اين شرايط باعث مي‌شود كه توليدكننده در موقعيت مناسبي قرار گيرد و بتواند از محصول خود براي تأمين مالي گسترده براي توسعه خطوط توليد خود استفاده كند. به اين ترتيب، توليدكنندگان قادر خواهند بود برنامه‌ريزي دقيقي براي مصارفي كه در آينده خواهند داشت، انجام دهند. در نهايت، اين منافع جمعي باعث مي‌شود بورس كالا به عنوان يك بازار امن هم براي خريدار و هم براي فروشنده شناخته شود.

بهزادي افزود: يكي از بزرگ‌ترين مزاياي بورس كالا در كنار شفافيت موجود در اين بازار، توانايي تعريف ابزارهاي خاص در اين بستر است. به عنوان مثال، توليدكننده از طريق بورس كالا مي‌تواند وارد معاملات قراردادهاي سلف شده و پروژه‌هاي خود را تأمين مالي كند. با توجه به اينكه محصول نهايي طلا است، اين اقدام مي‌تواند به تحقق پروژه‌ها و تأمين مالي آنها كمك كرده و امكانات بيشتري را در اختيار توليدكنندگان قرار دهد.

 

تجميع سرمايه‌هاي خرد در راستاي توسعه ملي

او، در پايان سخنان خود با توجه به پتانسيل بالاي بورس كالا در توسعه كشور اظهار داشت: يكي از ظرفيت‌هاي مغفول‌مانده بورس كالا، نقشي است كه مي‌تواند در تجميع سرمايه‌هاي خرد و هدايت آنها به سمت پروژه‌هاي بزرگ معدني ايفا كند. در شرايطي كه صنعت معدن كشور براي توسعه به سرمايه‌گذاري‌هاي گسترده نياز دارد، بورس كالا قادر است به عنوان يك بستر كارآمد، منابع مالي پراكنده را ساماندهي كرده و به سوي طرح‌هاي كلان سوق دهد. اين سازوكار مي‌تواند به رفع نگاه جزيره‌اي و پراكنده در معادن كشور كمك كرده و زمينه را براي اجراي پروژه‌ها در مقياس بزرگ، به‌ويژه در حوزه طلا كه در سال‌هاي اخير توجه جهاني بيشتري را به خود جلب كرده است، فراهم كند.