روزهاي پرابهام بازار سهام
«تعادل» روند بورس را در هفته گذشته بررسی می‌کند

روزهاي پرابهام بازار سهام

۱۴۰۳/۱۲/۱۸ - ۰۰:۴۸:۱۹
|
کد خبر: ۳۳۶۶۶۴

بازار سهام هفته پرچالشي را پشت سرگذاشت و نتوانست بازدهي خوبي رقم بزند كه اين موضوع را مي‌توان ناشي از فشار پايان سال دانست. سهامداران چشم به روزهاي پاياني سال و تكاپوي بازار براي جبران عقب‌ماندگي‌ها داشتند؛ اما سنت‌ها و فشار فروش باعث شد كه بازار روند سرخ پوشي را تجربه كند و سبزپوش نباشد. به گفته كارشناسان، عامل اصلي اين افت، فشار فروش سهام در پايان سال و تسويه حقوقي‌ها بوده است.

بازار سهام هفته پرچالشي را پشت سرگذاشت و نتوانست بازدهي خوبي رقم بزند كه اين موضوع را مي‌توان ناشي از فشار پايان سال دانست. سهامداران چشم به روزهاي پاياني سال و تكاپوي بازار براي جبران عقب‌ماندگي‌ها داشتند؛ اما سنت‌ها و فشار فروش باعث شد كه بازار روند سرخ پوشي را تجربه كند و سبزپوش نباشد. به گفته كارشناسان، عامل اصلي اين افت، فشار فروش سهام در پايان سال و تسويه حقوقي‌ها بوده است. در اصل برخي از سرمايه‌گذاران به دليل نياز به نقدينگي در روزهاي پاياني سال و تسويه حساب‌هاي مالي، در صف فروش قرار گرفته‌اند. در ميان برخي از كارشناسان علت خروج نقدينگي از بازار سرمايه را افزايش ابهامات سياسي و تغييير در شرايط كشور در حوزه داخلي و خارجي مي‌دانند. در شرايط كنوني، بازار سرمايه ايران با چالش‌هاي متعددي دست‌و‌پنجه نرم مي‌كند. ابهامات پيرامون توافق هسته‌اي و روابط بين‌المللي كشور، سايه‌اي سنگين بر فضاي اقتصادي انداخته و موجب بي‌ثباتي در تصميم‌گيري سرمايه‌گذاران شده است. از سوي ديگر، سياست‌هاي اقتصادي دولت نيز نتوانسته اعتماد لازم را در ميان فعالان بازار جلب كند. تعيين نرخ‌هاي دستوري براي كالاها و خدمات، دخالت دولت در قيمت‌گذاري و حمايت ناكافي از توليدكنندگان، از جمله عواملي هستند كه به دلسردي سرمايه‌گذاران دامن زده و تمايل به فروش سهام را افزايش داده‌اند. در اين ميان، برخي صنايع بورسي بيش از ساير بخش‌ها تحت تأثير فشار فروش قرار گرفته‌اند. صنايع خودرويي، فلزات اساسي و پتروشيمي‌ها از جمله اين بخش‌ها هستند كه شاهد افت چشمگير قيمت سهام بوده‌اند. اين صنايع به دليل وابستگي شديد به اقتصاد كلان و تأثيرپذيري از سياست‌هاي دولتي، بيشتر در معرض نوسانات بازار قرار دارند. واكنش فعالان بازار به اين شرايط، تركيبي از نگراني و انتظار است. برخي سهامداران با استناد به تجربيات گذشته، اميدوارند كه اين افت موقتي بوده و بازار در روزهاي آينده به روند صعودي خود بازگردد. اما گروه ديگري از سرمايه‌گذاران نگرانند كه فشار فروش ادامه يابد و بازار شاهد افت بيشتري باشد. پيش‌بيني روند آتي بازار سرمايه در شرايط فعلي كار دشواري است. با توجه به ابهامات گسترده در فضاي اقتصادي و سياسي كشور، تحليلگران از اظهارنظر قطعي درباره آينده بورس خودداري مي‌كنند. با اين حال، بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه بازار سرمايه در كوتاه‌مدت با چالش‌هاي جدي مواجه خواهد بود و بهبود شرايط نيازمند رفع ابهامات و اتخاذ سياست‌هاي شفاف از سوي دولت است. اما به‌طور كلي مي‌توان گفت كه بازار سهام در اين فرصت باقي مانده تا پايان سال روزهاي خوبي را تجربه كند و احتمالا روند معاملات متعادل رو به پايين باشد و شاهد مثبت‌هاي قابل توجهي در بازار نباشيم؛ اما با شروع سال جديد اين گمان وجود دارد كه بازار سهام مثبت شود و تغيير شرايط دهد ولي باز هم نمي‌توان درخصوص پايدار بودن اين شرايط در بازار سهام مطمين بود زيرا ابهامات در بازار همچنان وجود دارد.

 

بورس در آينه معاملات

در دومين هفته اسفند ماه شاخص كل در آخرين روز كاري هفته به رقم 2 ميليون و 789 هزار و 970 واحد رسيد و نسبت به آخرين روز معاملاتي هفته قبل 53 هزار و 998 واحد پايين‌تر ايستاد و بازدهي هفته شاخص بورس منفي 1.9 درصد شد. در اولين روز معاملات هفته اخير شاخص كل بورس تهران رشد كرد و ارزش معاملات خرد سهام نيز به سطح 8 هزار ميليارد تومان ريزش كرد. روز يكشنبه نيز شاخص رشد كرد و ارزش معاملات خرد باز هم افت كرد و به 8 هزار و 479 ميليارد تومان رسيد. روند ريزش شاخص از روز دوشنبه شروع شد و ارزش معاملات خرد نيز به سطح 6 هزار ميليارد تومان افت كرد. سه‌شنبه ارزش معاملات خرد به 11 هزار و 490 ميليارد تومان رسيد و در روز چهارشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام به رقم 8 هزار و 425 ميليارد تومان بالغ شد. بدين‌ترتيب ميانگين ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخير 8 هزار و 774 ميليارد تومان بود كه 2 درصد بالاتر از هفته پيشين بود. در معاملات هفته اخير بورس تهران 838 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد و ميانگين روزانه خروج پول حقيقي 167 ميليارد تومان بود.

 

بورس كالا در يك نگاه

آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان مي‌دهد در هفته منتهي به ۱۷ اسفند ماه بيش از ۳ ميليون و ۲۵۳ تن انواع كالا و محصول به ارزش ۵۲ هزار ميليارد تومان معامله شد. همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۲۷هزار ميليارد تومان رسيد. برترين‌هاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۱۷اسفند ماه براساس ارزش فروش شركت‌ها در بازار فيزيكي به شرح زير است: فولاد مباركه اصفهان با معامله ۱۸۵هزار و ۷۴۰ تن تختال و انواع ورق به ارزش ۶هزار و ۸۲۶ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. ملي صنايع مس ايران با فروش ۷ هزار و ۵۸ تن سولفور موليبدن، كنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۶ هزار و ۱۹۴ميليارد تومان دوم شد. شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۵۲۱ هزار و ۴۳۰ تن آرگون، آهن اسفنجي، شمش بلوم و كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۳ هزار و ۹۰۱ميليارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد. پالايش نفت بندرعباس با فروش ۶۵ هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۸۷۱ ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. فولاد خوزستان با معامله ۸۰ هزار و ۲۸۰ تن آرگون، آهن اسفنجي، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۸۲۶ ميليارد تومان پنجم شد.

پالايش نفت اصفهان با فروش ۵۱ هزار تن گوگرد، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۵۴۸ ميليارد تومان تومان ششم شد. صنايع توليدي دنياي مس كاشان با معامله هزار و ۵۴۰ تن سيم و مفتول مسي به ارزش هزار و ۳۷۰ ميليارد تومان هفتم شد. معدني و صنعتي گل گهر با معامله ۱۹۰ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۲۹۶ ميليارد تومان هشتم شد. ذوب آهن اصفهان با فروش ۲۷ هزار و ۱۱۹ تن تن آرگون، تيرآهن، شمش بلوم و ميلگرد به ارزش هزار و ۲۴۹ ميليارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد. پالايش نفت تهران هم با معامله ۴۰ هزار و ۵۰۰ تن گوگرد، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۱۸۰ ميليارد تومان دهم شد.