سايه ابهامات روي بازار سرمايه
بازار سرمايه ايران در روزهاي اخير شاهد نوسانات قابل توجهي بوده است. تحليلگران و فعالان بازار، خروج عبدالناصر همتي از رياست بانك مركزي و ابهامات پيرامون مذاكرات برجامي را به عنوان دو عامل اصلي كاهش شاخص بورس و افزايش فشار فروش در بازار سهام معرفي ميكنند.

بازار سرمايه ايران در روزهاي اخير شاهد نوسانات قابل توجهي بوده است. تحليلگران و فعالان بازار، خروج عبدالناصر همتي از رياست بانك مركزي و ابهامات پيرامون مذاكرات برجامي را به عنوان دو عامل اصلي كاهش شاخص بورس و افزايش فشار فروش در بازار سهام معرفي ميكنند. اين تحولات در كنار افزايش نرخ بهره به ۳۵ درصد، فضاي سرمايهگذاري را با چالشهاي جدي مواجه كرده است.
عبدالناصر همتي، رييس سابق بانك مركزي به عنوان چهرهاي شناخته ميشد كه از سياستهاي اقتصاد دستوري و قيمتگذاريهاي دولتي فاصله داشت. حضور او در بانك مركزي به نوعي حامي بازار سرمايه تلقي ميشد، چراكه او تلاش ميكرد تا با ايجاد ثبات نسبي در نرخ ارز و كنترل تورم، فضاي مناسبي براي رشد بازار سهام فراهم كند. با اين حال، خروج او از اين سمت، نگرانيهايي را در ميان سهامداران ايجاد كرد. بسياري از فعالان بازار، همتي را به عنوان پشتيبان بازار سرمايه ميشناختند و رفتن او باعث شد تا فشار فروش در بازار افزايش يابد. علاوه بر خروج همتي، ابهامات پيرامون مذاكرات برجامي نيز به عنوان يكي ديگر از عوامل كاهش شاخص بورس مطرح شده است. در شرايطي كه وزير امور خارجه، محمدجواد ظريف، اعلام كرده است كه فعلا صحبتي از مذاكرات در دستور كار حاكميت نيست، خوشبيني نسبت به بهبود روابط بينالمللي و كاهش تحريمها كاهش يافته است. اين موضوع بهطور مستقيم بر بازار سرمايه تاثير گذاشته است، چراكه بسياري از سرمايهگذاران اميدوار بودند كه با بازگشت به برجام، فضاي اقتصادي كشور بهبود يابد و فشار تحريمها كاهش پيدا كند. افزايش نرخ بهره به ۳۵ درصد نيز به عنوان عامل ديگري معرفي شده كه فشار بر بازار سرمايه را تشديد كرده است. با افزايش نرخ بهره، جذابيت سپردههاي بانكي افزايش يافته و اين موضوع باعث شده است تا برخي سرمايهگذاران ترجيح دهند تا سرمايههاي خود را از بازار سهام خارج كرده و به سمت بانكها هدايت كنند. اين اتفاق در شرايطي رخ داده است كه بازار سرمايه ايران در ماههاي اخير شاهد رشد قابل توجهي بود و بسياري از سهامداران اميدوار بودند كه اين روند ادامهدار باشد. با توجه به اين تحولات، تحليلگران بازار سرمايه معتقدند كه آينده بورس تهران بهشدت به دو عامل وابسته است: اول، كنترل عرضهها در بازار و دوم، ورود نقدينگي به بازار. اگر در روزهاي آينده شاهد كنترل عرضهها و ورود پول به بازار باشيم، ممكن است بازار اندكي بهبود يابد. در غير اين صورت، احتمالا تا پايان سال، بازار با چالشهاي بيشتري مواجه خواهد شد. برخي كارشناسان نيز معتقدند كه دخالت صندوقهاي توسعهاي و نهادهاي دولتي ميتواند به بهبود شرايط كمك كند. با اين حال، اين اقدامات بايد با دقت و برنامهريزي دقيق انجام شود تا بتواند تاثير مثبتي بر بازار داشته باشد. در مجموع، خروج عبدالناصر همتي از رياست بانك مركزي، ابهامات پيرامون مذاكرات برجامي و افزايش نرخ بهره، سه عامل اصلي كاهش شاخص بورس و افزايش فشار فروش در بازار سرمايه ايران هستند. در شرايط فعلي، آينده بازار به شدت به تصميمگيريهاي دولت و نهادهاي مرتبط وابسته است. اگر اقدامات مناسبي براي كنترل عرضهها و ورود نقدينگي به بازار انجام شود، ممكن است شاهد بهبود نسبي در بازار باشيم. در غير اين صورت، احتمالا بازار سرمايه در ماههاي آينده با چالشهاي بيشتري مواجه خواهد شد.