بورس به دنبال سودسازي
«تعادل» وضعيت بازار سهام را بررسي مي‌كند

بورس به دنبال سودسازي

۱۴۰۳/۱۲/۰۸ - ۰۱:۴۴:۲۳
|
کد خبر: ۳۳۵۴۴۵

برودت هوا باعث تعطيلي بسياري از كسب و كارها شده است، اما بورس تهران در روزهاي تعطيلي نيز با قدرت مسير خود را ادامه مي‌دهد و مسير سودسازي نسبتا قابل‌توجهي را تجربه مي‌كند.

برودت هوا باعث تعطيلي بسياري از كسب و كارها شده است، اما بورس تهران در روزهاي تعطيلي نيز با قدرت مسير خود را ادامه مي‌دهد و مسير سودسازي نسبتا قابل‌توجهي را تجربه مي‌كند. بازارهاي موازي نيز اين روزها روند صعودي پرقدرتي ندارند و بر همين اساس قيمت دلار در بازار آزاد كاهش پيدا كرد و به حدود 92 هزار و 50 تومان رسيد كه نشان‌دهنده كاهش قابل‌توجهي نسبت به روز‌هاي گذشته است. قيمت طلا نيز كاهش داشت و هر گرم طلاي ۱۸ عيار به حدود ۶ ميليون و ۶۵۰ هزار تومان رسيد، درحالي كه اونس جهاني طلا اندكي رشد كرده و به حدود ۲ هزار و ۹۰۰ دلار رسيد.

به گفته كارشناسان، وضعيت بازار سرمايه همچنان به‌شدت به نوسانات قيمت دلار در بازار آزاد و طلا بستگي دارد. روز‌هايي كه اين دو بازار شاهد رشد باشند، معمولا بازار سرمايه شرايط خوبي ندارد، اما در روز‌هايي كه قيمت‌ها در اين بازار‌ها ثابت مي‌مانند، بازار سرمايه وضعيت بهتري را تجربه مي‌كند. درحال حاضر تالار شيشه‌اي معاملات روزهاي سبزي را سپري مي‌كند كه برخي فعالان بورسي اين موضوع را ناشي از نوسان رو به پايين نرخ دلار مي‌دانند و عقيده دارند كه بازار بالاخره به آرامش خواهد رسيد؛ ولي نكته قابل توجه اينجاست كه طبق سنت بورس تهران در آخرين ماه سال روند اصلاحي به خود مي‌گيرد و سرخ‌پوش مي‌شود، درنتيجه نمي‌توان انتظار سبزپوشي از بازار سهام داشت و در تنها در آخرين ماه سال بازار به حيات خود ادامه مي‌دهد. بررسي داده‌هاي تاريخي بازار سرمايه نشان مي‌دهد كه عملكرد شاخص كل در پنج سال اخير (به استثناي سال ۹۹ كه به دليل رشد حبابي از تحليل خارج شده) الگوهاي فصلي مشخصي را دنبال كرده است. بر اين اساس، سه‌ماهه اول سال همواره با بازدهي بالايي همراه بوده و فروردين ماه به عنوان قوي‌ترين ماه اين دوره، حداقل ۸ درصد بازدهي شرطي را ثبت كرده است. همچنين، ارديبهشت و خرداد ماه‌ها اگرچه با كاهش احتمال بازدهي نسبت به فروردين مواجه بوده‌اند، اما همچنان انتظارات مثبت در اين دوره حاكم بوده و بازدهي انتظاري مثبت را نشان داده‌اند. در مقابل، نيمه دوم سال الگوي متفاوتي را به نمايش گذاشته است. مرداد و اوايل مهر به عنوان ماه‌هايي با كمترين احتمال بازدهي شناخته شده‌اند و حتي بازدهي شرطي آنها در اين دوره منفي بوده است. با اين حال، آذر ماه به عنوان نقطه قوت نيمه دوم سال، همواره بالاترين احتمال بازدهي و بازدهي شرطي را داشته و موج مثبتي را در بازار ايجاد كرده است. از سوي ديگر، از اواخر دي ماه، بازدهي شرطي كاهش يافته كه نشان‌دهنده اصلاح طبيعي بازار در بهمن ماه است.

اما در ميان تمامي اين داده‌ها، اسفند ماه به عنوان يكي از عجيب‌ترين ماه‌هاي بازار سرمايه شناخته مي‌شود. آمارها حاكي از آن است كه دو هفته اول اسفند معمولا با ركود يا بازدهي منفي همراه بوده، اما در دو هفته دوم، رشد چشمگير بازار معامله‌گران را غافلگير كرده است. اين روند كه در چندين سال متوالي تكرار شده، نشان‌دهنده خروج بازار از ركود در نيمه دوم اسفند است. به‌طور كلي، تحليل داده‌هاي تاريخي بازار سرمايه نشان مي‌دهد كه شناخت الگوهاي فصلي مي‌تواند به سرمايه‌گذاران در اتخاذ تصميمات آگاهانه‌تر كمك كند. با اين حال، همواره بايد به عوامل كلان اقتصادي و سياسي نيز توجه داشت، چراكه اين عوامل مي‌توانند روندهاي تاريخي را تحت‌تاثير قرار دهند.

درنتيجه بايد توجه داشت بيش از هر عاملي شرايط اسفند ماه مي‌تواند بورس را به دام نزول و اصلاح بكشاند و به نوعي شرايط غيرقابل قبول براي اين بازار رقم بزند. اصولا بازارها در آخرين ماه سال شرايط نوساني را تجربه مي‌كنند و بورس نيز در حيطه همين بازارها قرار دارد و به واسطه فشار اخر سال شرايط بدي را تجربه مي‌كنند. البته تجربه نشان داده است كه همواره بازار طلا و دلار در اين بازه زماني مي‌توانند سودده باشند و به نوعي شرايط نوساني روبه بالا را تجربه كنند.

برخي كارشناسان عقيده دارند كه فرا رسيدن فصل بهار شرايط بورس را تغيير خواهد داد و شاهد بهار دوباره در بورس تهران خواهيم بود. البته بايد به اين نكته توجه داشت كه رسيدن بهار نمي‌تواند شرايط بازار سرمايه را به صورت دايم تغيير دهد و بايد به‌طور كل مولفه‌هاي تاثيرگذار روي بازار سهام تقويت شوند و آن زمان انتظار تغيير از بازار را داشت. درحال حاضر بازار به واسطه فشارها و تنش‌ها سرخ‌پوش شده و يك سيگنال مثبت مي‌تواند وضعيت بازار را تغيير دهد و بهار را مجدد به اين بازار برگرداند. بايد صبور بود و ديد تا پايان ماه اين ماه چه اتفاق سياسي و اقتصادي رخ مي‌دهد و بازار در پايان معاملات سال چه وضعيتي به خود مي‌گيرد كه درنتيجه پس از آن مي‌توان درباره بورس و بهار آن پيش بيني هرچند خرد كرد. البته تجربه گذشته نشان مي‌دهد كه تالار شيشه‌اي معاملات در اولين هفته معاملات در سال جديد سبزپوش مي‌شود و احتمالا اين روند در سال پيش رو نيز ادامه‌دار باشد و شاهد شرايطي مثبت در بازار باشيم.

 

بازار از نگاه معاملات

طي چهارمين روز كاري هفته يعني سه‌شنبه 7 اسفند 1403، تالار شيشه‌اي معاملات سبزپوش شد و توانست شرايط نسبتا قابل قبولي را تجربه كند. در اين روز شاخص كل بورس با افزايش 48 هزار و 271 واحدي معادل 1.73 درصد به تراز 2 ميليون و 840هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم‌وزن نيز 8 هزار و 865 واحد معادل 1.05 درصد افزايش را ثبت كرد و در جايگاه 851 هزار و 636 واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس افزايش 231 هزار واحدي را ثبت كرد و در جايگاه 26هزار و 377 واحدي ايستاد. در اين روز از ميان 693 نماد بازار سرمايه 323 نماد مثبت و 261 نماد منفي بودند. همچنين 94 نماد معادل 13درصد از كل نمادها صف خريد و 97 نماد معادل 14درصد از كل نمادها صف فروش را تجربه كردند. در جريان معاملات روز سه‌شنبه حدودا 877 ميليارد تومان پول حقيقي وارد بازار شد كه تقريبا نصف ورود پول ديروز بود. در سه روز اخير بيش از 3300 ميليارد تومان پول حقيقي وارد بازار شده است. ارزش معاملات خرد هم بالاخره بالاي 10 همت ثبت شد و با رشدي 53درصدي نسبت به ديروز به به سطح 11هزار و 195 ميليارد تومان رسيد رشدي كه ناشي از افزايش 60 درصدي حجم معاملات امروز بود. در گروه‌هاي صنعت، فلزات اساسي و محصولات شيميايي به ترتيب با ارزش معاملات 1112 و 947 ميليارد تومان رتبه‌هاي اول و دوم را به نام خود ثبت كردند. بانك‌ها هم در جايگاه سوم قرار گرفتند و 486 ميليارد تومان معامله شدند. بيشترين ورود پول حقيقي هم متعلق به گروه فلزات اساسي با 200 ميليارد تومان بود خودرو‌يي‌ها و بانكي‌ها هم با 138 و 100 ميليارد تومان ورود پول در جايگاه بعدي قرار گرفتند. اما در طرف مقابل گروه محصولات شيميايي در مقام نخست خروج پول حقيقي با مبلغ 24 ميليارد تومان جاي گرفت. طي روز سه شنبه صنايع خودرو، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، فعاليت‌هاي مرتبط با اوراق بهادار، حفاري، ماشين‌آلات الكتريكي، پيمانكاري صنعتي، هتل و رستوران، آهن و فولاد، فرآورده‌هاي نفتي، ساير موادمعدني، حمل و نقل از طريق خطوط راه‌آهن، محصولات فلزي، سرمايه‌گذاري، قطعات خودرو، لاستيك و پلاستيك و مخابرات بازه مثبت را تجربه كردند.