
چشمانداز تجاري با اوراسيا
در سالهاي اخير تجارت ايران و اورسيا براساس آمار رسمي 2.5 برابر رشد كرده است. درحال حاضر سهم تجارت ايران با اوراسيا 3.6 ميليارد دلار است كه ايران قصد دارد اين رقم را به 10 ميليارد دلار برساند. در آيين افتتاحيه سومين نمايشگاه «تجارت با اوراسيا» اين موضوع را محمد اتابك، وزير صنعت، معدن و تجارت مجددا اعلام كرد.
تعادل|
در سالهاي اخير تجارت ايران و اورسيا براساس آمار رسمي 2.5 برابر رشد كرده است. درحال حاضر سهم تجارت ايران با اوراسيا 3.6 ميليارد دلار است كه ايران قصد دارد اين رقم را به 10 ميليارد دلار برساند. در آيين افتتاحيه سومين نمايشگاه «تجارت با اوراسيا» اين موضوع را محمد اتابك، وزير صنعت، معدن و تجارت مجددا اعلام كرد. اما وزير بازرگاني اتحاديه اقتصادي اوراسيا چشمانداز بزرگتري را به تصوير كشيد و گفت: با امضاي توافقنامه تجارت آزاد بين ايران و اتحاديه اوراسيا، چشمانداز ما براي تجارت دو طرف ۱۲.۵ ميليارد دلار است. او در اظهاراتش همچنين از افتتاح شعب بانكهاي اوراسيا در ايران در راستاي رشد تجارت دو طرف خبر داد.
موافقت ضمني پزشكيان با بخش خصوصي
روز گذشته سوم اسفند ماه ۱۴۰۳، در جريان بازديد از نمايشگاه اوراسيا رييسجمهور و رييس اتاق بازرگاني تهران با يكديگر گفتوگو كردند و محمود نجفي عرب درخواست تشكيل دبيرخانه اتحاديه اوراسيا توسط اتاق تهران و سازمان توسعه تجارت را مطرح كرد. رييسجمهور موافقت ضمني را با اين موضوع اعلام كرد. اين درخواست را مجدداً محمود نجفي عرب در سومين «همايش تجاري توسعه همكاريهاي اقتصادي ايران و اوراسيا»، در سالن شماره يك نمايشگاه بينالمللي تهران در جلسه اعلام كرد. او در بخش ديگري از سخنرانيش اين همايش را نمادي از اراده مشترك ايران و كشورهاي عضو اين اتحاديه اقتصادي خواند و گفت: اتاق بازرگاني، همواره تلاش كرده تا اهداف و منافع بخش خصوصي ايران را در عرصههاي جهاني به تحقق رسانده و در اين راستا، همكاري با اعضاي مجمع اقتصادي اوراسيا را به عنوان يكي از اولويتهاي اصلي خود قرار داده است. او تاكيد كرد: تحولات اخير در سياستهاي بينالمللي، بهويژه در زمينه تحريمهاي يكجانبه و غيرقانوني، چالشهاي بزرگي را براي ايران و برخي از كشورهاي اوراسيايي به وجود آورده است. نجفي عرب در بخشي ديگر از اظهاراتش اعلام كرد كه به رغم اهميت اين اتحاديه، سهم آن از كل تجارت جهاني به 3 درصد محدود مانده، كه در صورت تحقق اصلاحات اقتصادي، توسعه زيرساختها و همكاريهاي موثر، ميتواند به 5 تا 7 درصد ارتقا پيدا كند. او به عضويت ناظر ايران در اتحاديه اقتصادي اوراسيا هم اشاره كرد و گفت: اكنون ايران با داشتن منابع غني انرژي و دسترسي همزمان به اقيانوس هند و اوراسيا، به عنوان يكي از بازيگران كليدي در زنجيرههاي انرژي جهاني شناخته ميشود. رييس اتاق تهران تاكيد كرد: نكتهاي كه نبايد از آن غافل شويم، اين است كه براي تحقق اين اهداف و بهرهبرداري از فرصتهاي موجود، نيازمند تعامل مستمر و سازمانيافته ميان بخشهاي دولتي و خصوصي هستيم. از سوي ديگر، در كنار گسترش همكاريهاي اقتصادي، ما به اهميت ديپلماسي اقتصادي و توسعه روابط فراملي نيز توجه داريم. او افزود: اتاق تهران همواره در تلاش بوده تا فضاي مناسبي براي مذاكره و همكاري ميان فعالان اقتصادي ايران و كشورهاي ديگر فراهم آورد و آمادگي دارد تا در راستاي تقويت روابط خارجي اعضاي خود، با بهرهبرداري از ظرفيتهاي موجود، نقش تسهيلگر را در برقراري اين ارتباطات تجاري و اقتصادي، ايفا كنند.
پزشكيان: مشكل بانكي ما و روسيه حل شد
امسال سومين نمايشگاه بينالمللي تجارت با اوراسيا با حضور بيش از ۱۰۰ شركت ايراني و هياتهاي تجاري از كشورهاي روسيه، ارمنستان، قزاقستان، قرقيزستان و بلاروس برگزار شده است. اين نمايشگاه فرصتي مهم براي توسعه روابط تجاري ايران با اتحاديه اقتصادي اوراسيا از نگاه رييسجمهور مسعود پزشكيان است. او امروز به عنوان آخرين سخنران «همايش تجاري توسعه همكاريهاي اقتصادي ايران و اوراسيا» اعلام كرد كه ايران به ويژه در مباحث اقتصادي قصد دارد با همسايه و دوستانش منطقيتر رفتار كند. پزشكيان با اشاره به نقش اين اتحاديهها در پايان بخشيدن به يكجانبه گرايي سنتي كه در جهان حاكم بود، گفت: يكجانبه گرايي در دنيايي كه ما زندگي ميكنيم، پذيرفته نيست و اوراسيا يك خط بطلاني بر يكجانبه گرايي است. در جهان امروز ارتباط ميان كشورها بايد بر اساس احترام متقابل باشد. رييسجمهور در بخشي از اظهاراتش تاكيد كرد كه امروز ايران مشكل ارتباطات مالياش را با كشور روسيه حل كرده است و ميتواند اين مسير را در جريان تعامل با ساير كشورهاي عضو اوراسيا دنبال كرد. او گفت: همانطور كه ما ارتباط پولي و بانكي خود را با روسيه به راحتي حل كرديم و هماكنون با پولهاي محلي دوكشور تبادلات تجاري صورت ميگيرد، اين امادگي را داريم تا با ساير كشورهاي اوراسيا نيز همين روابط را برقرار كنيم و پيمانهاي پولي و بانكي ببنديم. رييسجمهور از تعامل برد- برد سخن گفت و افزود: ما به دنبال صلح و آرامش در منطقه هستيم.
روياي تجارت 10 ميليارد دلاري
در مراسم امروز سيد محمد اتابك وزير صنعت، معدن و تجارت هم اعلام كرد كه حجم تجارت ايران و اتحاديه اقتصادي اوراسيا كه در حال حاضر 3.6 ميليارد دلار است، قرار است در آينده طبق برنامه ايران به ۱۰ ميليارد دلار برسد. او در بخشي از اظهاراتش به جمعيت 200 ميليون نفري اوراسيا با توليد ناخالص داخلي به ارزش 5 هزار ميليارد دلار هم اشاره كرد و گفت: برهمين اساس حدود 70 درصد كالاهاي مورد تجارت ميان ايران و كشورهاي اتحاديه اوراسيا صفر است.
دولت در انتظار نظر شوراي نگهبان
محمدعلي دهقاندهنوي رييس سازمان توسعه تجارت ايران در آيين افتتاح نمايشگاه تجارت با اوراسيا كه با حضور رييسجمهور برگزار شد، گفت: در طول چهار سال گذشته كه تجارت ايران با كشورهاي عضو اوراسيا كليد خورد، تجارت ايران با اوراسيا ۲.۵ برابر رشد يافته است؛ هر چند تا رسيدن به نقطه مطلوب فاصله داريم. وي ادامه داد: موافقتنامه تجارت ايران با اوراسيا در مجلس تصويب و در انتظار تأييد شوراي نگهبان است كه اين امر نشانگر اهميت توسعه تجارت را نشان ميدهد. رييس سازمان توسعه تجارت ايران از تشكيل دبيرخانه تجارت با اوراسيا خبر داد و گفت: پنج مركز تجاري ايران در كشورهاي همسايه ايجاد شده است كه مشغول خدمات رساني به تجار هستند. وي بيان كرد: اين نمايشگاه فرصتي براي بهرهمندي و بررسي توانمندي كشورهاي عضو اوراسيا است. دهقاندهنوي با بيان اينكه سومين نمايشگاه تجارت با اوراسيا در ۱۲ هزار متر مربع داير شده است، گفت: ۱۸۰ شركت داخلي و ۱۶۰ شركت خارجي در اين نمايشگاه حضور دارند. اين نمايشگاه ميزبان ۲۳۰ شركت بازديدكننده است و صدها مذاكره و و پنلهاي تخصصي در اين نمايشگاه برگزار خواهد شد. رييس سازمان توسعه تجارت ايران با بيان اينكه تجارت با كشورهاي اوراسيا بزرگترين تجربه است، تصريح كرد: موافقتنامه بين ايران و پنج كشور عضو اوراسيا سرشار از فرصتهاي تجاري است. يكي از اولويتهاي توسعه تجارت، تجارت آزاد و عمق بخشيدن به روابط با كشورهاي همسايه است.
افتتاح شعب بانكهاي اوراسيا در ايران
آندره اسلپنف وزير بازرگاني اتحاديه اقتصادي اوراسيا هم در اين مراسم، بر گسترش روابط اقتصادي ايران و اتحاديه اوراسيا تأكيد دارد و رشد ۲۴ درصدي تجارت را نشانهاي از موفقيت توافقنامه تجارت ترجيحي ميداند. كاهش موانع گمركي، افزايش همكاري در حملونقل بهويژه در كريدور شمال-جنوب و ديجيتالي شدن فرآيندهاي تجاري را از مهمترين راهكارهاي پيشنهادي مطرح ميكند. او همچنين، توسعه همكاريهاي بانكي و ايجاد بستر مناسب براي تجارت الكترونيك به عنوان گامهاي كليدي براي تسهيل مبادلات معرفي شده است. او در بخشي از سخنانش در آيين افتتاحيه سومين نمايشگاه بينالمللي تجارت با اوراسيا با قدرداني از حضور رييسجمهوري ايران و تلاش او براي تقويت رابطه ايران و اتحاديه اوراسيا گفت: سال گذشته كه به تهران آمدم به توسعه اين همكاري اميدوار بودم و اكنون شاهد اين هستيم كه تعداد شركتكنندگان در نمايشگاه افزايش يافته و روابط ايران و اتحاديه اقتصادي اورسيا در حال توسعه است. اسلپنف تصريح كرد: با كاهش فرآيندهاي گمركي ميتوانيم سطح تعاملات دو طرف را ارتقا ببخشيم. همچنين حملونقل از موضوعات مهم در تجارت ايران و اوراسياست و ما در اين زمينه با ايران به سمت همگرايي ميرويم و اين همگرايي بيشتر در زمينه كريدور شمال به جنوب است. ما در تلاش براي افزايش حجم حملونقل از اين مسير و كاهش زمان تجارت هستيم. وزير بازرگاني اتحاديه اقتصادي اوراسيا بر لزوم ديجيتال شدن فرآيند تجارت تاكيد كرد و گفت: اين موضوع در تحقق تجارت الكترونيك كمككننده است. هماكنون 25.5درصد اين تجارت از طريق اينترنت انجام ميشود و پيشنهاد ميكنيم كه اين فضا براي كالاهاي ايراني نيز فراهم شود. او در خصوص گسترش همكاريهاي بانكي اظهار كرد: ما ميتوانيم فناوريها را به اشتراك بگذاريم و در بخشهاي ديگر تجارت خود را فعالانه جلو ببريم، همچنين افتتاح شعب بانكهاي اوراسيا در ايران به تجارت دو طرف كمك ميكند. وزير بازرگاني اتحاديه اقتصادي اوراسيا گفت: علاوه بر تعرفههاي گمركي بايد ديگر هزينههاي تجارت را كاهش دهيم. پيشنهاد ميشود كميته مشتركي ايجاد كنيم كه در توافقنامه نيز راهاندازي آن پيشبيني شده است. ما اميدواريم كه مشكلات تجاري حل شود و مصمم به همكاري با جمهوري اسلامي ايران هستيم.