شركت‌هاي فناوري امريكا با حمايت ترامپ به جنگ اتحاديه اروپا مي‌روند

۱۴۰۳/۱۲/۰۲ - ۰۱:۲۷:۵۶
|
کد خبر: ۳۳۴۸۱۳

شركت‌هاي بزرگ فناوري امريكا به دنبال كاهش محدوديت‌هاي اتحاديه اروپا در زمينه هوش مصنوعي و سلطه بر بازار ديجيتال هستند و اكنون با حمايت دولت دونالد ترامپ، با حمايت بيشتري به تلاش‌هاي خود ادامه مي‌دهند. متا، شركت مادر فيس‌بوك و اينستاگرام، امسال براي مقابله با قانون هوش مصنوعي اتحاديه اروپا (AI Act) پيش‌قدم شده و لابي‌گران فناوري در بروكسل بر اين باورند كه مي‌توانند اجراي اين قانون را تضعيف كنند.

شركت‌هاي بزرگ فناوري امريكا به دنبال كاهش محدوديت‌هاي اتحاديه اروپا در زمينه هوش مصنوعي و سلطه بر بازار ديجيتال هستند و اكنون با حمايت دولت دونالد ترامپ، با حمايت بيشتري به تلاش‌هاي خود ادامه مي‌دهند. متا، شركت مادر فيس‌بوك و اينستاگرام، امسال براي مقابله با قانون هوش مصنوعي اتحاديه اروپا (AI Act) پيش‌قدم شده و لابي‌گران فناوري در بروكسل بر اين باورند كه مي‌توانند اجراي اين قانون را تضعيف كنند. به گزارش پيوست، بحث داغ امروز بر سر كد رفتاري هوش مصنوعي (AI Code of Practice) است و متا اعلام كرده است كه به اين كد رفتاري پايبند نخواهد بود. گزارش فايننشال تايمز مي‌گويد شركت‌هاي فناوري با روي كار آمدن ترامپ با احساس قدرت بيشتري نسبت به محدوديت‌هاي سخت‌گيرانه اتحاديه اروپا واكنش نشان مي‌دهند و اقدام متا از جمله مهم‌ترين واكنش‌ها است.

اتحاديه اروپا چندين مرتبه در سال‌هاي اخير شركت‌هاي فناوري امريكا از جمله متا را با جريمه‌هاي سنگين نقض قوانين هدف قرار داده است. با اينكه هنوز تغييرات بزرگي را در سمت اتحاديه اروپا شاهد نيستيم و بسياري بر اجراي كامل قوانين تاكيد دارند، اما حنا ويركونن، معاون اجرايي سياست‌هاي ديجيتال كميسيون اروپا، به تازگي اعلام كرده است كه اروپا براي حمايت از نوآوري و تقويت جايگاه رقابت اين قاره، بار اداري و الزامات گزارش‌دهي شركت‌هاي فناوري را كاهش مي‌دهد.

 

حمايت دولت ترامپ، سركشي متا  و اميد لابي‌گران سيليكون‌ولي

پس از روي كار آمدن دولت ترامپ، حمايت از شركت‌هاي فناوري امريكا در برابر مقررات سختگيرانه اتحاديه اروپا افزايش يافته است. جي‌دي ونس، معاون رييس‌جمهور امريكا، در سفر اخير خود به اروپا از قوانين سختگيرانه اتحاديه اروپا عليه شركت‌هاي فناوري انتقاد كرد و خواستار تنظيم مقررات هوش مصنوعي به شكلي شد كه مانع رشد اين صنعت نشود. نشانه‌هاي اين حمايت در مراسم تحليف ترامپ نيز آشكار بود، جايي كه مديران ارشد شركت‌هايي مانند گوگل، آمازون و اپل در كنار مقامات دولت جديد امريكا حضور داشتند. اين اتفاق باعث شد كه بسياري از لابي‌گران فناوري در سيليكون ولي اين تغيير فضاي سياسي را فرصتي براي كاهش فشارهاي قانوني اتحاديه اروپا تلقي كنند. مهم‌ترين نبرد فعلي ميان اتحاديه اروپا و غول‌هاي فناوري امريكا، كد رفتار هوش مصنوعي است كه در ماه آوريل منتشر خواهد شد. اين كد رفتاري، جزييات نحوه اجراي قانون هوش مصنوعي اتحاديه اروپا را مشخص مي‌كند و شركت‌ها را ملزم مي‌سازد و براساس آن شركت‌هاي فناوري بايد ريسك‌هاي سيستمي هوش مصنوعي را كنترل كنند. متا مي‌گويد به اين كد پايبند نخواهد بود. جول كاپلان، رييس امور بين‌الملل متا (مديري با جبهه‌گيري نزديك به حزب محافظه‌كار امريكا كه به تازگي جايگزين نيك كلگ در اين جايگاه شد)، در بروكسل اعلام كرد كه اين دستورالعمل‌ها غيرعملي و از نظر فني غيرقابل اجرا هستند. وي همچنين هشدار داد كه در صورت عدم همكاري اتحاديه اروپا و امريكا، چين در رقابت هوش مصنوعي از قاره سبز پيشي مي‌گيرد. شركت‌هايي مانند گوگل نيز حالا با جديت بيشتري بر طبل مخالفت با قوانين سخت‌گيرانه اتحاديه اروپا مي‌كوبند، اتفاقي كه شايد در دولت جو بايدن و در نبود حمايت دولت امريكا كمتر شاهد آن بوديم. با اين حال ريشه اعتراضات به سال‌هاي گذشته نيز بر مي‌گردد. متا در ماه سپتامبر سال گذشته، نامه سرگشاده‌اي را به اتحاديه اروپا ارسال كرد كه به امضاي بيش از ۵۰ شركت ديگر، از جمله اريكسون و اسپاتيفاي، نيز رسيده بود. اين نامه استدلال مي‌كند كه چارچوب نظارتي اتحاديه اروپا سرعت روند نوآوري را كاهش داده و باعث عقب‌ماندگي قاره در زمينه هوش مصنوعي مي‌شود.

 

چالش‌هاي قانون بازارهاي ديجيتال  (DMA) و تهديدات ترامپ

دومين جبهه نبرد به قانون بازارهاي ديجيتال (DMA) مربوط مي‌شود. اين قانون با هدف مقابله با سواستفاده پلتفرم‌هاي بزرگ ديجيتال از سلطه خود تدوين شده است. اگر شركت‌ها از اين مقررات پيروي نكنند، ممكن است با جريمه‌هايي معادل ۱۰ درصد از گردش مالي جهاني خود مواجه شوند. از زمان اجرايي شدن اين قانون در سال ۲۰۲۳، اتحاديه اروپا تحقيقاتي را عليه اپل، متا و گوگل با اتكا به همين قانون كليد زده است. اما پس از پيروزي ترامپ در انتخابات نوامبر، كميسيون اروپا در حال بازنگري اين تحقيقات است. به نظر رويكرد متفاوت دولت جديد امريكا مي‌تواند بر جبهه‌گيري اروپا نيز تاثير‌گذار باشد. ترامپ، در مجمع جهاني اقتصاد داووس، به حمله مستقيم به جريمه‌هاي اتحاديه اروپا عليه شركت‌هاي امريكايي، آنها را نوعي ماليات‌گذاري بر شركت‌هاي بزرگ امريكايي خواند. اين مساله باعث شد كه شركت‌هاي فناوري به دنبال كاهش اجراي DMA يا دريافت توضيحات شفاف‌تر درباره دامنه اجراي اين قانون باشند.

 

آيا اتحاديه اروپا در برابر فشار‌هاي امريكا  تسليم مي‌شود؟

مقامات اروپايي جبهه‌گيري‌هاي متفاوتي در قبال دولت جديد امريكا و فشار‌هاي ترامپ و شركت‌هاي فناوري دارند. در حالي كه برخي مقامات اتحاديه اروپا بر اجراي قوانين تاكيد دارند، برخي ديگر نگرانند كه مقاومت در برابر فشارهاي امريكا ممكن است به روابط تجاري و امنيتي با واشنگتن آسيب برساند. جيورگوس وردي، كارشناس سياست‌گذاري شوراي روابط خارجي اروپا، هشدار داد كه عقب‌نشيني از اجراي قوانين ديجيتال مي‌تواند ترامپ و شركت‌هاي فناوري را جسورتر كند و نشان‌دهنده ضعف اتحاديه اروپا باشد. در مقابل، هننا ويركونن، كميسر فناوري اتحاديه اروپا، مي‌گويد كه لابي‌گري شركت‌هاي امريكايي قوانين ما را تغيير نخواهد داد. به گفته او، اتحاديه اروپا يكي از بزرگ‌ترين بازارهاي جهاني براي شركت‌هاي فناوري است و اين شركت‌ها نمي‌توانند مقررات را ناديده بگيرند. با اين حال، هنوز مشخص نيست كه آيا فشارهاي سيليكون ولي و حمايت دولت ترامپ مي‌تواند اتحاديه اروپا را مجبور به كاهش سختگيري در اجراي قوانين ديجيتال كند يا خير.