نگران تشعشعات دكل‌هاي مخابراتي نباشيد

۱۴۰۳/۱۱/۳۰ - ۰۱:۳۸:۵۵
|
کد خبر: ۳۳۴۵۴۵

طبق بررسي‌ها و اعلام مسوولان در حال حاضر استاندارد بين‌المللي تشعشعات مخابراتي ۴۴۰ ميكرووات بر سانتي‌متر مربع است اما سازمان انرژي اتمي ايران حدود يك هشتادم اين استاندارد را به عنوان سطح تشعشعي امواج الكترومغناطيسي براي دكل‌هاي تلفن همراه تعيين كرده و اگر نتايج اندازه‌گيري از اين سطح عبور كند، موضوع به اپراتور مرتبط براي بهينه‌سازي دكل ارجاع خواهد شد.

طبق بررسي‌ها و اعلام مسوولان در حال حاضر استاندارد بين‌المللي تشعشعات مخابراتي ۴۴۰ ميكرووات بر سانتي‌متر مربع است اما سازمان انرژي اتمي ايران حدود يك هشتادم اين استاندارد را به عنوان سطح تشعشعي امواج الكترومغناطيسي براي دكل‌هاي تلفن همراه تعيين كرده و اگر نتايج اندازه‌گيري از اين سطح عبور كند، موضوع به اپراتور مرتبط براي بهينه‌سازي دكل ارجاع خواهد شد. به گزارش ايسنا، همه كاربران به دليل استفاده روزانه از دستگاه‌هاي الكترونيكي و تكنولوژي‌هاي نوظهور از مزاياي خوب و بد آن آگاهند و تشعشعات دكل‌هاي مخابراتي و ابهام در تأثيرات آن برروي سلامتي از جمله موضوعاتي است كه سال‌ها با وجود اعلام رسمي همچنان به يكي از بحث‌هاي مهم در ميان شهروندان تبديل شده است. دكل‌هاي مخابراتي دكل‌هايي هستند كه براي مقاصد مخابراتي از قبيل نصب ديش‌هاي ماكروويو، آنتن‌هاي راديو، آنتن‌هاي موبايل، آنتن‌هاي بيسيم و غيره استفاده مي‌شوند، نگراني از تأثيرات منفي آن باعث مقاوت و مخالفت برخي شهروندان با نصب دكل‌ها شده است اما بارها تأكيد شده جلوگيري از نصب آنتن‌هاي تلفن همراه سبب افزايش شدت تشعشعات ديگر آنتن‌ها و همچنين تلفن‌هاي همراه واقع شده در فضاهاي كور آنتن‌دهي مي‌شود و تأثيرات سوء سلامتي بيشتري را متوجه شهروندان مي‌كند. مسوولان و البته كارشناسان تأكيد مي‌كنند نصب سايت روي پشت بام منازل برخلاف آنچه اعلام مي‌شود، خطر پرتوگيري براي ساكنان و شهروندان ندارد بلكه از جمله روش‌هاي رايج در جهان براي توسعه سريع شبكه‌هاي ارتباطي محسوب مي‌شود. به دليل اهميت اين موضوع سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي از طريق همكاري با سازمان‌هاي انرژي اتمي ايران و حفاظت از محيط زيست به صورت مستمر تشعشعات آنتن دكل‌هاي تلفن همراه راه اندازه‌گيري مي‌كند.

 

روش اندازه‌گيري امواج راديويي

چگونه است؟

در يك روش، ميزان تشعشعات امواج الكترومغناطيسي از طريق حسگرهاي ثابتي كه در برخي شهرها نصب شده، به صورت دوره‌اي اندازه‌گيري مي‌شوند؛ در روش ديگر اندازه‌گيري اين تشعشعات با استفاده از حسگرهاي سيار در شهرهاي مختلف و در كل كشور انجام مي‌شود. علاوه بر اين، كارشناسان رگولاتوري براساس شكايت ثبت شده كاربران در سامانه ثبت و پاسخگويي به شكايات ۱۹۵ يا درخواست‌هاي مكتوب، به صورت موردي ميزان تشعشعات الكترومغناطيسي را در نقطه درخواستي اندازه‌گيري مي‌كنند. بر اساس ماده ۱۳ قانون حفاظت در برابر اشعه نتايج اندازه‌گيري‌ها پس از انجام به سازمان انرژي اتمي ايران به عنوان ناظر قانوني ارسال مي‌شود تا اين سازمان با توجه به شرايط و نقاط اندازه‌گيري اعداد به دست آمده در اندازه‌گيري را با استانداردهاي تعيين شده تطبيق ‌دهد. به گفته عظيم فرد - مديركل نظارت بر طيف سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي- در حال حاضر استاندارد بين‌المللي ۴۴۰ ميكرووات بر سانتي‌متر مربع است ولي سازمان انرژي اتمي حدود يك هشتادم اين استاندارد را به عنوان سطح تشعشعي امواج الكترومغناطيسي براي دكل‌هاي تلفن همراه تعيين كرده است. اگر نتايج اندازه‌گيري از اين سطح عبور كند، موضوع به اپراتور مرتبط براي بهينه‌سازي دكل ارجاع مي‌شود. او درباره روش‌هاي بهينه‌سازي همچنين توضيح داد اپراتورها گاهي با تغيير جهت آنتن، كاهش توان تشعشعي، جابه‌جايي دكل، تغيير ارتفاع يا اقدامات فني ديگر براي بهينه‌سازي سايت يا دكل اقدام مي‌كنند و پس از انجام تغييرات، مجدداً اندازه‌گيري‌ها انجام مي‌شود. در نتيجه سامانه‌هاي پايش الكترومغناطيسي به صورت مستمر در حال اندازه‌گيري و رصد فضاي فركانسي كشور هستند و در تمامي اندازه‌گيري‌هاي انجام شده تاكنون، نتايج به دست آمده از عدد استانداردهاي بين‌المللي بسيار كمتر است.

 

رصد تشعشع موبايل‌ها توسط سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي

گفتني است نظارت رگولاتوري فقط محدود به تشعشع دكل‌ها نمي‌شود و دستگاه‌هاي الكترونيكي مانند تلفن همراه را مورد بررسي و پايش قرار مي‌دهد. معمولاً شهروندان براي خريد يك گوشي تلفن همراهِ جديد به بِرند، مدل، سيستم عامل، قيمت، امكانات، زيبايي و غيره از آن توجه مي‌كنند اما توصيه بهداشت الكترومغناطيس اين است كه براي خريد گوشي تلفن همراه، قبل از هر مشخصه، بايد از استاندارد تشعشعي گوشي تلفن همراه يا همان SAR اطمينان پيدا كرد. مساله‌اي كه اوايل سال جاري سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي بر آن تأكيد و اعلام كرد براي گوشي‌هاي وارداتي و توليد داخل هم ارزيابي ميزان SAR توسط آزمايشگاه‌هاي مورد تاييد سازمان تنظيم مقررات انجام مي‌شود.