«امنيت سايبري» بايد ارتقا پيدا كند
معاون اول رييسجمهور در ديدار وزير، معاونان و مديران ارشد وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، با تاكيد بر تلاش براي ارتقای جايگاه ايران در عرصه فناوريهاي نوظهور حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات گفت: امنيت سايبري موضوع بسيار مهمي براي ماست، در اين حوزه سرمايهگذاري جدي انجام داده و استادان و دانشگاهيان نخبه را به همكاري دعوت كنيد.
معاون اول رييسجمهور در ديدار وزير، معاونان و مديران ارشد وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، با تاكيد بر تلاش براي ارتقای جايگاه ايران در عرصه فناوريهاي نوظهور حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات گفت: امنيت سايبري موضوع بسيار مهمي براي ماست، در اين حوزه سرمايهگذاري جدي انجام داده و استادان و دانشگاهيان نخبه را به همكاري دعوت كنيد.
در اين ديدار كه در وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات صورت گرفت، محمدرضا عارف با تبريك اعياد شعبانيه و دهه فجر، ياد و خاطره شهداي اين وزارتخانه و خصوصا شهيد قندي را گراميداشت و با بيان اينكه اين شهيد بزرگوار الگو و سرمشق همه ما بايد باشد گفت: شهيد قندي، جهشي عظيم را در اين بخش پايهگذاري كردند كه براي ما هميشه آموزنده است.
معاون اول رييسجمهور در ادامه با ذكر خاطرهاي از همكاري با آن شهيد بزرگوار گفت: در سالهاي ابتدايي انقلاب، ما مديران جواني بوديم. در آن دوره، ذيحسابي چندان با ما همراهي نميكرد البته اين مشكل در تمامي سازمانها ديده ميشد، بر طبق قانون، اگر ذيحساب تشخيص بدهد، كاري خلاف مقررات است اما رييس بر انجام آن اصرار دارد، بايد آن درخواست را انجام داده و بعد به ديوان محاسبات گزارش دهد و بعد از آن پرونده به دادگاه ميرود و حكم صادر ميشود.
وي ادامه داد: شهيد قندي با آن شجاعت و نگاه بلندي كه داشتند، وقتي كاري را درست تشخيص ميداد، با وجود تمام موانع، آن را انجام ميداد و نظرشان اين بود كه اگر كاري به درستي انجام بشود اما نتيجهاش براي مدير حتي توبيخ و زندان باشد بايد انجام شود، ايشان هميشه ميگفت كه آن زندان اجر دارد چون به خاطر خدا و كشور انجام شده است، بعد از چند اقدام بزرگ، وقتي ذيحساب كارهاي دلسوزانه ايشان را ديد خودش هم همراهي كرد و راه نشان داد و اين براي ما يك درس بزرگ دارد كه اگر به خاطر خدا، كشور و نظام و نه براي هواس نفس و توجيه كار اشتباه خودمان، كاري را كه بر طبق بروكراسي درست نيست را انجام دهيم حتي اگر با دشواريهاي قانوني روبهرو شويم، اهميتي ندارد چرا كه آن كار اجر دارد.
عارف در ادامه با اشاره به لزوم جديت و پشتكار در كارهاي بزرگ گفت: در سال ۵۹، وضعيت مخابرات و پست در كشور خوب نبود و حتي ميشود گفت كه شاخصها بد بود، در آن زمان، به اين نتيجه رسيديم كه بايد كار جهشي و ماندگاري انجام شود، از آنجا كه راهبرد نظام، بهبود وضعيت زندگي روستاييان بود و جهاد سازندگي هم پاي كار آمده بود، هدفگذاري كرديم كه مخابرات را به روستاها ببريم، مخابرات سمبل و نشانه توسعه بود چرا كه اگر روستايي مخابرات داشت يعني حتما آب و برق هم داشت، قرار شد به ۳۱۳ روستا ارتباط بدهيم اما چون همهچيز از خارج وارد ميشد، به اين نتيجه رسيديم كه امكان ايجاد ارتباط براي بيشتر از ۲۰۰ روستا ممكن نيست اما وقتي با جديت و پشتكار وارد كار شديم تا آخر سال ۶۰ توانستيم به ۵۰۰ روستا تلفن ببريم و اين كار عظيم، حاصل تلاش دوستان جوان و پرتلاش در دو انجمن وزارتخانه بود.
معاون اول رييسجمهور با اشاره به نقش خودباوري در موفقيت ايران در حوزه ديجيتال و اقتصاد ديجيتال گفت: در نخستين سالهاي بعد از انقلاب، در حالي كه تكنسينهاي خارجي كه مسوول راهاندازي شبكه مخابراتي بودند كشور را ترك كرده و مراكز صد تا هزار شمارهاي تلفن بدون استفاده مانده بود، تكنسينهاي جوان و باانگيزه وارد كار شدند و توانستند اين كار بزرگ را انجام بدهند، مقدمه حاكميت ديجيتال و انتقال از آنالوگ به ديجيتال در كشور شد.
عارف در ادامه سخنان خود، دو نقش مهم اين وزارتخانه را «ايجاد اشتغال» و «ارتقای سهم آن در توليد ناخالص داخلي» دانست و گفت: با آنكه قانون اشتغال ۲۰ درصدي در اين بخش را تكليف كرده و از هر يك ميليون ايجاد اشتغال، ۲۰۰ هزار شغل را به بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات تكليف كرده است اما اين امكان وجود دارد كه در بحث اقتصاد ديجيتال، اشتغال بيشتري در اين حوزه با تلاش و كوشش بيشتر حاصل شود. وي افزود: بر طبق برنامه هفتم، سهم ۱۰ درصدي در توليد ناخالص داخلي بر عهده اين وزارتخانه است اما معتقديم كه ظرفيت اين بخش خيلي بالاتر است و اگر ملزومات و الزامات فراهم باشد رسيدن به سهم ۱۵ درصدي نيز دور از دسترس نيست. عارف در ادامه سخنان خود با تاكيد بر همكاري با بخش خصوصي در پروژههاي اين وزارتخانه گفت: كارها را به بخش خصوصي كاربلد بسپاريد، شايد روزگاري با ورود بخش خصوصي مخالفت ميشد اما اكنون اين نتيجه براي همه قابل قبول است كه اگر بخش خصوصي را فعال كنيم درآمدهاي دولت بيشتر ميشود و ما ميتوانيم با رعايت ضوابط، درآمد بيشتري براي دولت كسب كنيم.
معاون اول رييسجمهور در ادامه با اشاره به ضرورتهاي همكايهاي بينالملل تصريح كرد: همكاريهاي بينالمللي را بسيار جدي بگيريد؛ مزيت اين بخش، نيروي انساني كاربلد و برجسته و با انگيزهاي است كه در اين حوزه در كشور داريم، ما امروز حتي با وجود تحريمها، در منطقه پيشتاز هستيم و اگر چه در برخي شاخصها عقب هستيم اما بنيه علمي بسيار بالايي داريم و ميتوانيم از اين توان خصوصا در منطقه استفاده كنيم.
وي افزود: راهبرد دولت چهاردهم، گسترش همكاريهاي منطقهاي خصوصا با كشورهاي همسايه است، ما در پيمانهاي اكو، شانگهاي، بريكس و اوراسيا حضور داريم و اين كشورها به دليل ويژگيهاي فرهنگي، علاقهمند به همكاري با ما هستند، علاوه بر آن ما بايد در مجامع علمي يا نهادهاي موثر بينالمللي نيز حضوري فعال داشته باشيم.
عارف با تاكيد بر ديپلماسي ICT گفت: ديپلماسيهاي تخصصي ميتواند به ديپلماسي سياسي كمكهاي برجستهاي كند و ما نتيجه آن را در قاره آفريقا ديدهايم.
عارف در ادامه گفت: دفاع سايبري براي ما بسيار مهم است، در اين حوزه، كار را با جديت با همكاري دانشگاهها و وزارتخانههاي ذيربط دنبال كنيد و خصوصا از تحقيقات و پژوهش در اين حوزه حمايت كنيد و با همكاري اساتيد و دانشگاهيان نخبه كار را پيش ببريد. وي فرهنگسازي در اين حوزه را نيز بسيار ضروري دانست و ادامه داد: در بحث امنيت و رمزنگاري، تلاشهاي خوبي در چند سال گذشته از سوي انجمن رمز ايران در همكاري با وزارت آموزش و پروش صورت گرفته است كه بايد اينگونه كارها تقويت شود.
معاون اول رييسجمهور تاكيد كرد: در حوزه ديجيتالي شدن، تلاش كنيد تا شكاف ديجيتالي بين شهرها و روستاها هر چه زودتر كم شود و اينترنت پرسرعتي كه در شهرها هست، در روستا هم مورد استفاده قرار بگيرد.
دكتر عارف در ادامه سخنان خود با تاكيد بر اهميت فناوريهاي نوظهور و خصوصا هوش مصنوعي گفت: راهي جز اولويت بخشيدن به هوش مصنوعي نداريم و اين حوزه و همچنين رمزگذاري كوانتومي را بايد جدي بگيريم.
وي همچنين با تاكيد براهميت «شبكه ملي اطلاعات» گفت: اين شبكه يكي از اولويتهاي كشور ماست كه بايد با جديت دنبال شود، در كنار آن بايد جامعه را درباره اهميت آن توجيه كرد و با نخبگان و كاربران وارد تعامل و گفتوگو شد.
در اين جلسه بعد از آنكه رييس سازمان فضايي كشور، از پرتاب يك ماهواره كلاس ميكرو در روز يكشنبه خبر داد، عارف با تقدير از فعاليتهاي اين سازمان گفت: نفس جسارت در فعاليتهاي فضايي براي ما بسيار مهم است و از اين حوزه با تمام توان دفاع حمايت ميكنيم، راهبرد دولت وفاق ملي اين است كه ميخواهيم در اين حوزه پيشتاز باشيم و چه خوب است كه جسارت وجرات ورود به مدارهاي بالا را پيدا كردهايم. معاون اول رييسجمهور در ادامه سخنان خود با اشاره به اينكه در مورد مشكلات مالي، تا حد امكان دولت، همراه است، گفت: با مولدسازي املاك و دارييها، براي انجام كارهاي جديد تلاش كنيد و ما هم در دولت كمك ميكنيم، در دولت وفاق بايد جديتر از گذشته و قدرتمندانه در صحنه حضور داشته باشيم، برنامهها را اجرا كرده و نقاط ضعف و آسيبها را شناسايي كنيم.