سرنوشت تعرفههاي ترامپ اهرم فشار يا جنگ تجاري؟
تعرفههاي پيشنهادي دونالد ترامپ، رييسجمهور امريكا از جمله موضوعاتي بود كه پيش از پيروزي او در انتخابات رياستجمهوري ۲۰۱۶ مطرح شد و پس از ورود او به كاخ سفيد، به سرعت در دستور كار قرار گرفت.

تعرفههاي پيشنهادي دونالد ترامپ، رييسجمهور امريكا از جمله موضوعاتي بود كه پيش از پيروزي او در انتخابات رياستجمهوري ۲۰۱۶ مطرح شد و پس از ورود او به كاخ سفيد، به سرعت در دستور كار قرار گرفت. اين تعرفهها ابتدا بر كالاهاي وارداتي از كانادا، مكزيك و چين اعمال شدند و سپس ترامپ اعلام كرد كه ديگر كشورها، به ويژه كشورهاي اروپايي نيز مشمول اين تعرفهها خواهند شد. اين اقدام ترامپ، سوالي جدي را در ذهن تحليلگران و فعالان اقتصادي ايجاد كرد: آيا اين تعرفهها به يك جنگ تجاري تمامعيار منجر خواهند شد؟ در نگاه اول، بايد گفت كه جنگ تجاري ناشي از تعرفهها به نفع هيچ كشوري نيست. در هر جنگي، فارغ از نوع آن، هر دو طرف بازنده هستند و متحمل ضرر ميشوند؛ با اين تفاوت كه يك طرف كمتر ضرر ميكند و اصطلاحا پيروز نسبي ماجرا ميشود. در موضوع تعرفهها، حتي خود ايالات متحده نيز متضرر خواهد شد. اعمال تعرفهها، پاسخي متقابل از سوي كشورهاي هدف را به همراه خواهد داشت و همچنين تاثيراتي منفي بر اقتصاد امريكا خواهد گذاشت كه منجر به اختلال در رشد اقتصادي و دشوارتر شدن مبارزه فدرال رزرو با تورم خواهد شد. علاوه بر اين، عوارض ثانويه ديگري نيز متوجه ايالات متحده خواهد شد كه در اين مجال نميگنجد. شايد اين سوال مطرح شود كه با اين تفاسير، اعمال تعرفهها چه سودي براي ايالات متحده دارد؟ پاسخ اين است كه اولا، ايالات متحده واردكننده بزرگتري است و ثانيا، كسري تجاري آن به بيشترين حد تاريخي رسيده است. با اين حال، در نهايت خود ايالات متحده نيز تمايلي به اين جنگ تجاري ندارد و مذاكره و توافق را به جنگ ترجيح ميدهد. مصداق عملي اين موضوع را ميتوان در تعليق ۳۰ روزه تعرفههاي ترامپ عليه مكزيك و كانادا مشاهده كرد. يكي از ويژگيهاي ترامپ در مذاكرات، ايجاد هراس در طرف مقابل در ابتداي كار است. او سپس بر سر ميز مذاكره مينشيند تا هم امتيازات بيشتري به دست آورد و هم در رسيدن به خواستههايش تسريع شود.
با توجه به توضيحات فوق، ميتوان نتيجه گرفت كه ترامپ به تعرفهها به عنوان يك اهرم فشار نگاه ميكند. از نظر فني، به نظر ميرسد كه تاثير اخبار تعرفهها بر بازارها تا ۸۰ درصد قيمتگذاري شده است. احتمالا در ادامه، شاهد تشديد تنشها در تعرفهها به عنوان آخرين تلاشها خواهيم بود؛ اما با توجه به توضيحات فوق، ميتوان نتيجه گرفت كه در كوتاهمدت و به زودي، جنگ تعرفهها به مذاكره و توافق تبديل خواهد شد و در نهايت، داستان تعرفهها رنگ خواهد باخت. به نظر ميرسد كه تعرفههاي ترامپ بيشتر يك ابزار تاكتيكي براي فشار بر شركاي تجاري است تا يك استراتژي بلندمدت براي جنگ تجاري. با اين حال، بايد منتظر ماند و ديد كه آيا اين اهرم فشار در نهايت به توافقات تجاري جديد و سودمند براي ايالات متحده منجر خواهد شد يا خير.