افزايش ۶۲ درصدي سرمايه‌گذاري‌هاي هوش مصنوعي

۱۴۰۳/۱۱/۲۴ - ۰۱:۲۸:۲۱
|
کد خبر: ۳۳۳۸۲۸

گزارشي از تك‌‌كرانچ با اشاره به آمار شركت آماري Dealroom مي‌گويد در سال گذشته تمركز روي سرمايه‌گذاري هوش مصنوعي به شكل چشمگيري افزايش يافته است اما در همين مدت توجه كمتري را به استارت‌آپ‌ها شاهد هستيم و سرمايه‌گذاران نسبت به ديگر بخش‌هاي فناوري محتاط‌تر عمل مي‌كنند.

گزارشي از تك‌‌كرانچ با اشاره به آمار شركت آماري Dealroom مي‌گويد در سال گذشته تمركز روي سرمايه‌گذاري هوش مصنوعي به شكل چشمگيري افزايش يافته است اما در همين مدت توجه كمتري را به استارت‌آپ‌ها شاهد هستيم و سرمايه‌گذاران نسبت به ديگر بخش‌هاي فناوري محتاط‌تر عمل مي‌كنند. به گزارش پيوست، آماري كه Dealroom منتشر كرده است حكايت از يك شكاف بزرگ سرمايه‌گذاري ميان امريكا و ديگر بخش‌هاي جهان دارد. براساس اين گزارش بيش از ۴۲ درصد تمام سرمايه‌گذاري‌هاي جسورانه هوش مصنوعي در سال گذشته به امريكا اختصاص دارند و اروپا و چين در جايگاه دوم و سوم قرار دارند. اين شركت همچنين با اشاره به خبرساز شدن شركت ديپ‌سيك و ديگر پروژه‌هاي كم‌هزينه متن‌باز، به اهميت اين رويكرد در آينده صنعت هوش مصنوعي و سهم آن از تمام بازار اشاره مي‌كند.

 

استارت‌آپ‌هاي هوش مصنوعي در سال  گذشته ۱۱۰ ميليارد دلار جذب خود كردند

آمار Dealroom نشان مي‌دهد استارت‌آپ‌هاي هوش مصنوعي در سال گذشته ۱۱۰ ميليارد دلار جذب سرمايه‌‌كرده‌اند، آماري كه يك رشد ۶۲ درصدي را نسبت به سال ۲۰۲۳ نشان مي‌دهد. در عين حال شركت‌هاي تحت حمايت بخش خصوصي در بخش فناوري مجموعا ۲۲۷ ميليارد دلار را جذب خود كرده‌اند كه يك كاهش ۱۲ درصدي را نسبت به سال ۲۰۲۳ نشان مي‌دهد. يورام وينگارده، بنيان‌گذار Dealroom، ده‌ها است به تجزيه‌تحليل و مشاوره در بخش فناوري مشغول است. اگرچه بازارها در اواخر دهه ۱۹۹۰ و اوايل ۲۰۰۰ نيز تحولي را از لحاظ توجه سرمايه‌گذاران تجربه‌ كرده‌اند اما هيچ كدام از اين دوره‌ها از لحاظ فعاليت و ارزش حتي نزديك هوش مصنوعي هم نمي‌شوند. او مي‌گويد: «اين بزرگ‌ترين موج از لحاظ مقدار خالص سرمايه‌گذاري است. تا به حال چيزي شبيه به اين نداشته‌ايم.» به نظر مي‌رسد كه يكي از دلايل چنين روندي اين است كه اكوسيستم گسترده‌تري تحت تاثير هوش مصنوعي قرار گرفته است و بخش‌هاي مختلفي همچون سخت‌افزار و زيرساخت را در كنار اپليكيشن و مدل‌هاي بنيادي تحت پوشش دارد. ليست بزرگ‌ترين دور‌هاي جذب سرمايه ۲۰۲۴ نيز از تنوع سرمايه‌گذاري‌ها در بخش‌هاي مختلف حكايت مي‌كند. شركت هوش مصنوعي انتروپيك، شركت فناوري خودران Waymo، شركت دفاعي Anduril، شركت هوش مصنوعي xAI، شركت مديريت و پردازش داده Databricks با محوريت هوش مصنوعي و Vantage، شركت فعال در حوزه ديتاسنتر و زيرساخت ازجمله ده دور بزرگ جذب سرمايه را به خود اختصاص داده‌اند. اگرچه شركت اوپن‌اي‌آي در مركز توجه قرار دارد اما بيشترين سرمايه جذب شده در سال گذشته مربوط به اين شركت نبود. بيشترين جذب سرمايه به Databricks اختصاص داشت كه ۱۰ ميليارد دلار را جذب خود كرد و مجموع جذب سرمايه اوپن‌اي‌آي در سال گذشته ۶.۶ ميليارد دلار بود. با اين حال اوپن‌اي‌آي از لحاظ مجموع جذب سرمايه جايگاه برتر را دارد و تا به امروز ۲۰ ميليارد دلار را جذب خود كرده است و گزارش‌ها حاكي از مذاكرات اين شركت براي جذب ۴۰ ميليارد دلار ديگر با ارزش‌گذاري ۳۰۰ ميليارد دلاري دارند و اپليكيشن ChatGPT اين شركت بدون شك از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. تعجب‌آور نيست كه در طول دو سال گذشته، مدل‌هاي بنيادي و هوش مصنوعي مولد به عنوان مهم‌ترين منافع تجاري به موتور حركت فعاليت سرمايه‌گذاري‌هاي جسورانه تبديل شده‌اند و شركت‌هاي ارايه‌دهنده هوش مصنوعي مولد در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۴۷.۴ ميليارد دلار را جذب خود كردند و فناوري هوش مصنوعي بنيادي با بيشترين رشد از اپليكيشن‌هاي هوش مصنوعي پيشي گرفته است. گزارش Dealroom همزمان با اجلاس اقدام هوش مصنوعي در پاريس ارايه شده است. بخشي از اين اجلاس روي سوالات مربوط به توسعه عادلانه هوش مصنوعي براي پوشش بازارهايي فراتر از ايالات‌متحده تمركز دارد. گزارش Dealroom گمانه‌زني‌ها درمورد تفاوت سرمايه‌گذاري و كم‌توجهي به بازارهاي خارج از ايالات‌متحده را تاييد مي‌كند. براساس اين گزارش ۸۰.۷ ميليارد دلار از تمام سرمايه‌گذاري‌هاي جسورانه مربوط به استارت‌آپ‌هاي هوش مصنوعي ايالات‌متحده بودند. اروپا با سهم ۱۲.۸ ميليارد دلاري در جايگاه دوم قرار مي‌گيرد و چين نيز با جذب ۷.۶ ميليارد دلاري در جايگاه سوم قرار دارد. براساس آمار Dealroom، كشور امارات نيز توانسته است با جذب ۱.۷ ميليارد دلار از كيك سرمايه‌گذاري‌هاي جسورانه در سال ۲۰۲۴ در جمع هشت كشور برتر قرار گيرد. وينگارده مي‌گويد: «ما در اروپا كمي از نوآور‌ها را داريم. ما نمي‌خواهيم آچه داريم را جايگزين كنيم و اين موضوع مي‌تواند يك جبهه‌گيري كمتر تهاجمي باشد.»

 

جذب سرمايه سال ۲۰۲۴ چه تاثيري  بر چشم‌انداز سال ۲۰۲۵ دارد؟

يكي از دلايلي كه استارت‌آپ‌ها در سال گذشته چنين حجم پولي را جذب خود كردند، هزينه‌هاي ساخت و اداره اين خدمات است: مدل‌هاي بزرگ زباني به زيرساخت رايانشي گسترده‌اي نياز دارند. پيدايش ديپ‌سيك و ديگر پروژه‌هاي كم‌هزينه، رويكرد متفاوتي را با اتكا بر نگاه متن باز ارايه مي‌كند. آيا اين روند در سال جاري پيشروي مي‌كند؟ تا به اينجاي كار چشم‌انداز شركت‌هاي متن‌باز حتي با وجود بازيگر بزرگي مثل متا در اين عرصه و شركت فرانسوي ميسترال را مي‌توان متوسط برآورد كرد. شركت Dealroom مي‌گويد حدود ۱۲درصد از سرمايه‌گذاري‌هاي جسورانه هوش مصنوعي در سال گذشته به استارت‌آپ‌هاي توسعه‌دهنده مدل‌هاي متن‌باز اختصاص يافت. اورلا براون، رييس چشم‌انداز‌هاي اين شركت، مي‌گويد: «با اين حال يك ناحيه خاكستري بزرگ براي متن‌باز محسوب شدن يا نشدن وجود دارد. براي مثال xAI در اين بخش احتساب نشده است، در‌حالي كه
Grok-1 متن باز بود اما Grok-2 اين‌گونه نيست. تنها با احتساب xAI نرخ اين بخش به ۲۲ درصد افزايش مي‌يابد.» گزارش Dealroom همچنين آماري از فعال‌ترين سرمايه‌گذاران بخش هوش مصنوعي در سال ۲۰۲۴ ارايه كرده است كه براساس آن antler در جايگاه اول و a16z يا اندرسن هورويتز در جايگاه دوم قرار دارد.