۴۰۰ شهر در معرض تهديد جدي فرونشست زمين
رييس بخش زلزلهشناسي و خطرپذيري مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي گفت: كاهش منابع آب زيرزميني، فرونشست زمين را به بحراني ملي تبديل كرده و ۴۰۰ شهر ايران را در معرض خطر قرار داده است.
رييس بخش زلزلهشناسي و خطرپذيري مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي گفت: كاهش منابع آب زيرزميني، فرونشست زمين را به بحراني ملي تبديل كرده و ۴۰۰ شهر ايران را در معرض خطر قرار داده است.
علي بيتاللهي در گفتوگو با مهر، با بيان اينكه فرونشست زمين در ايران به دليل كاهش سطح آبهاي زيرزميني به يكي از بحرانهاي جدي زيستمحيطي كشور تبديل شده است، اظهار كرد: اين پديده از اوايل دهه ۵۰ خورشيدي مشاهده شده و از دهه ۷۰ با كاهش ناگهاني و شديد منابع آب زيرزميني شدت گرفته است.
او با بيان اينكه تاكنون نزديك به ۱۴۰ ميليارد متر مكعب از منابع آب زيرزميني كشور از دست رفته است، افزود: كاهش سطح آب زيرزميني باعث فشرده شدن لايههاي خاك و نشست زمين شده است، اين مساله به دليل افزايش تعداد چاههاي آب، كه تعداد آنها به حدود يك ميليون حلقه برآورد ميشود، تشديد شده است.
رييس بخش زلزلهشناسي مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي گفت: بر اساس دادههاي پردازششده، تمامي استانهاي كشور با اين بحران روبرو هستند. بيشترين وسعت فرونشست در استان كرمان گزارش شده است و استانهاي البرز، تهران، اصفهان، خراسان رضوي، فارس و حتي استانهاي پربارشي مانند گلستان و مازندران نيز از اين پديده در امان نبودند، تنها استان گيلان شدت كمتري از فرونشست را تجربه كرده است. او هشدار داد كه بيشاز ۴۰۰ شهر ايران از جمله كلانشهرهايي مانند تهران، اصفهان، مشهد و شيراز، در پهنههاي پرخطر فرونشست زمين قرار دارند، همچنين علاوه بر اين، خطوط جادهاي و ريلي، خطوط انتقال نفت و گاز، شريانهاي حياتي برق و همچنين آثار تاريخي و فرهنگي كشور نيز در معرض آسيب جدي هستند.
بيتاللهي تاكيد كرد: بحران فرونشست زمين در ايران با عزم و مديريت جدي قابل كنترل است، كشورهاي ديگري كه با اين مشكل روبرو بودند، توانستهاند نرخ فرونشست زمين را به صفر برسانند. با اين حال، نبود اقدامات ملموس و پيگيريهاي مسوولانه در كشور، اين پديده را به يكي از چالشهاي مداوم و نگرانكننده كشور تبديل كرده است.