آمارهاي مربوط به خانه‌هاي خالي شفاف‌سازي مي‌شود

روند نزولي احتكار مسكن از طريق اتصال سامانه املاك

۱۴۰۳/۱۱/۲۱ - ۰۱:۰۳:۲۷
|
کد خبر: ۳۳۳۵۸۴

سامانه ملي املاك و اسكان يكي از ابزارهاي كليدي در مديريت و ساماندهي بازار مسكن است كه نقش مهمي در شفاف‌سازي اطلاعات و تشخيص خانه‌هاي خالي ايفا مي‌كند و اجراي كامل و موثر اين سامانه مي‌تواند به افزايش شفافيت، بهبود وضعيت مسكن و افزايش عرضه خانه‌هاي خالي به بازار كمك كند.

سامانه ملي املاك و اسكان يكي از ابزارهاي كليدي در مديريت و ساماندهي بازار مسكن است كه نقش مهمي در شفاف‌سازي اطلاعات و تشخيص خانه‌هاي خالي ايفا مي‌كند و اجراي كامل و موثر اين سامانه مي‌تواند به افزايش شفافيت، بهبود وضعيت مسكن و افزايش عرضه خانه‌هاي خالي به بازار كمك كند. در همين راستا كارشناس سياستگذاري مسكن از روند نزولي احتكار مسكن و كاهش و رونق بازار همزمان با اتصال سامانه املاك و اسكان به بانك مركزي خبر مي‌دهد. مهدي محموديان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران با بيان اينكه در حال حاضر برنامه‌ريزي در حوزه مسكن از طريق سامانه املاك و اسكان بهبود يافته است، مي‌گويد: اين بازار نيازمند تكميل اطلاعات است كه تنها از طريق اين سامانه به دست مي‌آيد، بنابراين در شرايط كنوني بايد تمامي دستگاه‌ها پاي كار بيايند. او ادامه مي‌دهد: شناسايي خانه‌هاي خالي هم از طريق اين سامانه امكان پذير مي‌شود، بنابراين بايد دستگاه‌هايي از جمله بانك مركزي، وزارت نيرو، ثبت احوال پاي كار بيايند و به اين سامانه متصل شوند از سوي ديگر در قانون جهش توليد هم براي اتصال به اين سامانه به دستگاه‌ها اعلام كرده است كه حتما براي بهبود و تقويت بازار مسكن به اين سامانه متصل شوند. محموديان بيان مي‌كند: در حال حاضر يكي از دستگاه‌هاي كه‌ بعد از چندين ماه پيگيري به اين سامانه متصل شد، بانك مركزي بود كه در جهت صدور دسته چك به اين سامانه وصل شدند در نتيجه با اجراي اين اقدام ما شاهد كاهش بروكراسي و افزايش سرعت ارايه خدمات بانكي هستيم. كارشناس سياستگذاري مسكن اظهار مي‌كند: در گذشته، احراز محل سكونت متقاضيان دسته چك و برخي خدمات مالي، زمانبر و وابسته به فرآيندهاي سنتي بود. به گفته او، اما اكنون با استعلام آنلاين از سامانه ملي املاك و اسكان، اين فرآيند به‌صورت ديجيتال و در كوتاه‌ترين زمان ممكن انجام مي‌شود. اين تغيير علاوه بر تسهيل امور بانكي براي مشتريان، باعث افزايش كارايي و كاهش هزينه‌هاي اجرايي در نظام بانكي خواهد شد. 

 

مديريت بازار مسكن

سال ۱۳۹۴، «سامانه املاك و اسكان» ذيل قانون «ماليات‌هاي مستقيم» مطرح شد تا از اين طريق مانعي براي احتكار مسكن باشد، در آن زمان هيچ اقدامي براي راه‌اندازي اين سامانه انجام نشد، تا آنكه در سال ۱۴۰۰ راه‌اندازي شد و حالا انتظار مي‌رود كه با فعاليت اين سامانه، بسياري از مشكلات بخش مسكن حل شود. محموديان با اشاره به اينكه علاوه بر تاثيرات بانكي، اين اتصال نقش مهمي در مديريت بازار مسكن و افزايش شفافيت در مالكيت املاك دارد، گفت: از طريق اين سامانه، شناسايي خانه‌هاي خالي تسهيل شده است و امكان اجراي قوانين مرتبط با ماليات بر اين املاك فراهم مي‌شود.كارشناس سياستگذاري مسكن ادامه داد: اين اقدام مي‌تواند در كنترل بازار اجاره، كاهش احتكار مسكن و تنظيم سياست‌هاي حمايتي براي خانوارها نقش موثري داشته باشد. به‌طور كلي، تكميل اطلاعات اين سامانه، تصميم‌گيري‌هاي بهتري را در حوزه مسكن و اقتصاد كشور امكان‌پذير مي‌كند.  سامانه املاك و اسكان، مهم‌ترين ابزار مبارزه با احتكار مسكن بوده و بستري مناسب براي جمع‌آوري اطلاعات است تا سياستگذاري‌هاي صحيح در حوزه مسكن انجام شود. شناسايي خانه‌هاي خالي، مبارزه با احتكار و اخذ ماليات از خانه‌هاي خالي مهم‌ترين اهداف تكميل «سامانه املاك و اسكان» هستند. بازار مسكن در سال‌هاي اخير از حالت مصرفي به سرمايه‌اي تغيير كرده است و راه‌اندازي «سامانه املاك و اسكان» اقدامي درست بود كه دريافت ماليات بر خانه‌هاي خالي را تسهيل كرد تا با احتكار خانه مبارزه شود و سيستم مالياتي كشور بهبود پيدا كند.