نابودي تجارت انرژي؛ قدرتنمايي دو غول اقتصادي بيخ پيدا كرد
پس از واكنش متقابل پكن به تعرفههاي دونالد ترامپ، تجارت نفت خام، گاز طبيعي مايع (الانجي) و زغالسنگ ميان امريكا و چين، عملا متوقف ميشود.
پس از واكنش متقابل پكن به تعرفههاي دونالد ترامپ، تجارت نفت خام، گاز طبيعي مايع (الانجي) و زغالسنگ ميان امريكا و چين، عملا متوقف ميشود.
به گزارش ايسنا، چين كه بزرگترين واردكننده اين سه كالاي انرژي در جهان است، روز سه شنبه، تعرفه واردات الانجي و زغالسنگ امريكا را ۱۵ درصد و نفت خام و تجهيزات كشاورزي را ۱۰ درصد اعمال كرد. اين اقدام پكن پس از آن صورت گرفت كه دولت ترامپ، تعرفه ۱۰ درصدي را بر تمام واردات كالاهاي چيني به امريكا اعمال كرد. در حالي كه افزايش ۱۰ درصدي، كمتر از ۶۰ درصدي بود كه ترامپ در طول مبارزات انتخاباتي سال گذشته خود تهديد كرد، اما باز هم براي واكنش فوري چين كافي بود. واكنش چين، خطر تحركات بيشتر امريكا را افزايش ميدهد و تنش تجاري ميان دو اقتصاد بزرگ جهان را تشديد ميكند. اين ريسك وجود دارد كه يك سري اقدامات تلافيجويانه، باعث كندي رشد اقتصاد جهاني و افزايش تورم شود زيرا كشورها مجبورند زنجيرههاي تامين را از نو سازماندهي كنند و با اختلالات فزاينده در صنايعي مانند توليد و ساخت و ساز مقابله كنند. با اين حال، تاثير فوري اقدامات چين بر واردات نفت خام، الانجي و زغال سنگ امريكا، احتمالا محدود خواهد بود. به گفته تحليلگران كالايي شركت كپلر، چين در ژانويه، ۵.۹۹ ميليون بشكه نفت خام از امريكا وارد كرده است. اين رقم معادل حدود ۱۹۳ هزار بشكه در روز است كه كمتر از ۲ درصد كل واردات چين است. واردات ژانويه، نمونهاي از حجم ماههاي اخير بود؛ البته چين گاهي اوقات نفت خام بيشتري از امريكا وارد كرده است، براي مثال، واردات اين كشور در ژوئن ۲۰۲۳ به ۹۴۸ هزار بشكه در روز رسيد كه بالاترين ميزان در دو سال گذشته است. واردات الانجي چين از امريكا نيز در ماههاي اخير اندك بوده است، بهطوري كه از ۲۲۰ هزار تن در دسامبر، به ۱۹۰ هزار تن در ژانويه كاهش يافت حجم واردات الانجي نسبتا متغير بوده است كه منعكسكننده ماهيت لحظهاي تجارت ميان امريكا و چين است، اما در اكتبر سال گذشته، به ۷۸۰ هزار تن رسيده بود كه بالاترين ميزان در دو سال گذشته بود. مجموع واردات الانجي چين، اخيرا، بهطور ميانگين حدود ۶.۵ ميليون تن در ماه بوده است كه نشان ميدهد امريكا بين چهار تا ۱۲ درصد از كل واردات الانجي چين را تامين ميكند. طبق گزارش كپلر، واردات زغالسنگ از امريكا به چين در ژانويه، ۱.۳۴ ميليون تن بود كه قويترين ركورد ماهانه در دو سال گذشته بود و از ركورد ۱.۵۵ ميليون تن در اوت سال گذشته فراتر رفت. دادههاي رسمي گمرك نشان ميدهد كه كل واردات ماهانه زغالسنگ چين در سال ۲۰۲۴، بهطور متوسط ۴۵.۲ ميليون تن در ماه بوده است كه امريكا را يك تامينكننده كوچك جلوه ميدهد. با توجه به اينكه هم چين و هم امريكا احتمالا ميتوانند بدون ايجاد مشكلات زياد با تعرفههاي پكن بر واردات انرژي وفق پيدا كنند، اين سوال مطرح ميشود كه آيا اين موضوع اهميت دارد يا خير. پاسخ اين است كه اين تعرفهها، تنشها را تشديد كرده و روند تقسيم روزافزون جهان به دو بلوك تجاري را تسريع ميكند؛ يكي كه با امريكاي ترامپ و متحدانش معامله ميكند و ديگري كه ترجيح ميدهد با چين و آنچه كه جنوب جهاني توصيف ميشود، همكاري كند. اين ريسك وجود دارد كه ترامپ به اعمال تعرفهها به عنوان بخشي از سياست «اول امريكا» عليه متحدان سنتي و همين طور رقباي خود ادامه دهد؛ سياستي كه ممكن است توليدكنندگان كالا را بيشتر به سمت بلوك تجاري در حال ظهور بريكس سوق بدهد.
چين همچنين با اعلام كنترلهاي جديد صادراتي بر روي پنج ماده معدني كه در صنايع دفاعي و گذار انرژي استفاده ميشوند، قدرتنمايي خود را در كالاها افزايش ميدهد. كنترلها كه بلافاصله اعمال ميشوند، صادرات فلزات تنگستن، تلوريم، بيسموت، اينديم و موليبدن و محصولات مرتبط با آنها را پوشش ميدهند.
بر اساس گزارش رويترز، اين اقدامات، احتمالا تلاش كشورهاي غربي براي يافتن و توسعه منابع خود را افزايش ميدهد. به اين ترتيب، آنها بايد با شركتها و دولتها در آفريقا، آسيا و امريكاي لاتين تعامل كنند كه احتمالا، بسياري از آنها هدف تعرفهها و حذف كمكهاي مالي امريكا قرار گرفتهاند.