فشار تورم خوراكي روي دهكهاي پايين جامعه
فشار تورم خوراكي موجب شده فقيرترين گروه جامعه بالاترين تورم فصلي پاييز را تجربه كنند. در تابستان امسال تورم تمام دهكهاي هزينهاي تقريبا 6 درصد برآورد شده است.
فشار تورم خوراكي موجب شده فقيرترين گروه جامعه بالاترين تورم فصلي پاييز را تجربه كنند. در تابستان امسال تورم تمام دهكهاي هزينهاي تقريبا 6 درصد برآورد شده است. با اين وجود سرعت افزايش قيمت اقلام خوراكي در پاييز بالاتر از تابستان بوده و منجر به وارد آوردن بيشترين فشار تورمي به فقيرترين قشر جامعه يعني دهك اول شده است. دهك دهم نيز در پاييز امسال پايينترين تورم را متحمل شده است.همچنين در ميان دهكهاي هزينه، شش دهك ابتدايي تورمي بالاتر از تورم پاييز را تجربه كردهاند.
تورم دهكها
به گزارش اكو ايران، شاخص قيمت مصرفكننده يا CPI يكي از شاخصهاي مهم اقتصادي است كه سطح عمومي قيمتها را در طول زمان نشان ميدهد. اين شاخص بر اساس سبد كالا و خدمات مصرفي يك خانوار مشخص ميشود. از دلايل اهميت شاخص قيمت مصرفكننده اين است كه قدرت خريد مردم در طول زمان را نشان ميدهد. همچنين، از تغييرات آن تورم به دست ميآيد. به عبارتي ديگر، اگر عدد اين شاخص افزايش يابد، نشاندهنده تورم و اگر كاهش يابد نشاندهنده كاهش قيمتها است. اگر تمام خانوارهاي كشور به ترتيب ميزان هزينه از كمترين به بيشترين مرتب شوند و هر ۱۰ درصد آنها در يك گروه قرار گيرند، دهكهاي هزينهاي ايجاد ميشوند. به اين ترتيب، دهك اول شامل فقيرترين خانوارها در جامعه و دهك دهم شامل ثروتمندترين آنها است. محاسبات حاكي از آن است كه در تابستان سال جاري تورم تمام دهكهاي هزينهاي چيزي حدود 6 درصد برآورد شده است. اين درحالي است كه در پاييز تورم اين دهكها از يكديگر فاصله گرفته است. به بيان دقيقتر در نتيجه افزايش تورم اقلام خوراكي، سرعت رشد قيمتها در فقيرترين قشر جامعه بالاتر از ساير گروهها در پاييز محاسبه شده است. تورم اقلام خوراكي در تابستان سال جاري معادل 3.6 درصد بوده است. با اين وجود در فصل گذشته تورم اين گروه به 7.8 درصد افزايش پيدا كرده است. اين يعني در پاييز قيمت اقلام خوراكي 7.8 درصد رشد داشته است. چون دهكهاي پايينتر اهميت بيشتري به خوراكيها ميدهند از همينرو تورم بالاتري را در پاييز متحمل شدهاند. ده درصد پايينترين قشر جامعه كه دهك اول ناميده ميشود در فصل گذشته تورمي معادل 9.3 درصد را تجربه كرده است. هرچه از دهكهاي پايين به سمت دهكهاي بالاتر حركت ميكنيم فشار تورمي كاهش مييابد. به اين صورت كه تورم دهك دهم كه ثروتمندترين قشر جامعه محسوب ميشوند برابر با 7.4 درصد محاسبه شده است. بايد گفت در گروههاي بالاتر سطح مخارج براي هر دو اقلام خوراكي و غير خوراكي بيشتر از گروههاي پايينتر است. اما در گروههاي پايينتر اهميت خوراكي نسبت به اقشار برخوردارتر بيشتر است. در مقابل نيز گروههاي بالاتر اهميت بيشتري به اقلام غيرخوراكي و خدمات در مقايسه با اقشار فقيرتر ميدهند. همچنين بررسيها نشان ميدهد شش دهك ابتدايي در پاييز، تورمي بالاتر از تورم كل داشتهاند. در فصل گذشته تورم برابر با 7.7 درصد برآورد شده است.