در برابر ايرانهراسي ضعيف و انفعالي برخورد كرديم
محمدرضا عارف با تاكيد بر اينكه پيوست اصلي رشد ۸ درصدي، حضور مردم و سرمايهگذاران است گفت: سهم فرهنگي در حوزه گردشگري بالاتر از سهم اقتصادي است.
محمدرضا عارف با تاكيد بر اينكه پيوست اصلي رشد ۸ درصدي، حضور مردم و سرمايهگذاران است گفت: سهم فرهنگي در حوزه گردشگري بالاتر از سهم اقتصادي است.
محمدرضا عارف، معاون اول رييسجمهور شنبه در جمع سرمايهگذاران و فعالان بخش خصوصي حوزه گردشگري اظهار كرد: گردشگري يكي از موثرترين بخشهاي اقتصادي كشور ماست كه ميتواند جايگاه دوم را بعد از نفت داشته باشد. سرمايهها و منابع لازم براي گردشگري را داريم كه از نياكان ما به ارث رسيده است. يك ميليون آثار تاريخي در كشور داريم.
وي ادامه داد: هر سه حوزه گردشگري، صنايع دستي و ميراث فرهنگي ظرفيت يك وزارتخانه را داشتند اما به دليل تعامل و اثر متقابلي كه
بر هم دارند و همچنين ضرورت همگرايي كه يك مشكل در كشور ماست، در يك وزارتخانه تجميع شد. گردشگري از برنامه سوم توسعه به بعد، سهم حداقلي ۲۰ درصد در اشتغال را به خود اختصاص داده است.
معاون اول رييسجمهور افزود: رويكرد مهمتر از اقتصادي در زمينه گردشگري، رويكرد فرهنگي است. گردشگر با نگاهي فرهنگي به مفهوم عام به ايران ميآيد. تنوع ميراثي در نقاط مختلف كشور ما انواع سليقههايي كه علاقهمند به آشنايي با حوزه تمدني ايران را دارند، جذب ميكند. يك مقام خارجي به من ميگفت علاقهمندم كه از روستاهاي ايران بازديد داشته باشم.
عارف خاطرنشان كرد: ما به گردشگري نه فقط نگاه اقتصادي بلكه نگاه فرهنگي هم بايد داشته باشيم. بايد سهم گردشگري در رشد ۸ درصدي كشور ديده شود. ولي سهم فرهنگي در حوزه گردشگري بالاتر از سهم اقتصادي است.
معاون اول رييسجمهور خاطرنشان كرد: من در برخي كنفرانسها در سالهاي گذشته سعي ميكردم چند اساتيد برجسته غربي را دعوت كنم كه گاهي با موانع براي صدور ويزا مواجه ميشدم كه تلاش ميكرديم تا ويزاي آنها صادر شود. دانشجويان ايراني خارج از كشور ميگفتند اين اساتيد وقتي به كشور خود برميگشتند، سفير ايران شده و از تمدن و فرهنگ ايراني تعريف ميكنند.
عارف با اشاره به اهميت ديپلماسي عمومي، گفت: ايرانهراسي در دنيا راه افتاده است كه هيچ ربطي به ايران ندارد. ما هم در برابر اين ايران هراسي ضعيف و انفعالي برخورد كرده و چهرههاي فرهنگي نقش خود را ايفا نكردند و نتيجه اين شده است كه كساني كه ايران را نميشناسند، باورشان شده است كه اگر وارد ايران شوند، وارد جهنم ميشوند ولي نگاه آنها به ايران پس از چند روز اصلاح ميشود.
وي افزود: ما بايد گردشگري را فرصتي براي ديپلماسي عمومي بدانيم. غرب ما را به عدم رعايت حقوق بشر متهم ميكند. رفتار غرب را در غزه ديديم. اين رفتار اوج تمدن غربي است كه هيچ صدايي در اين موضوع درباره حقوق بشر نميشنويم. همانها را متهم به رفتارهاي ضدحقوق بشري ميكنند. ما از گردشگري ميتوانيم براي مقابله با رفتار غرب استفاده كنيم.
وي با اشاره به اهميت سرمايهگذاري در بخش گردشگري ادامه داد: با منابع دولتي اگر بخواهيم مسير را دنبال كنيم به نتيجه نميرسيم. پيوست اصلي رشد ۸ درصدي، حضور مردم و سرمايهگذاران است و راهبرد دولت همين است. بايد اتكاي ما به حضور بخش خصوصي باشد ولي بايد موانع حضور بخش خصوصي را از بينبرداريم. در ناترازي انرژي هم نگاه ما اتكا به بخش خصوصي است. بايد با سرمايهگذار صحبت كرد تا نيازهاي او را فهميد. وعده ناشدني هم نخواهيم داد. ما يك مساله و كشور داريم و بايد صادقانه با يكديگر صحبت كنيم تا در راستاي هدف خود حركت كنيم. در زمينه توليد انرژي تجديدپذير فكر نميكرديم اين تعداد سرمايهگذار وجود داشته باشد و به ميدان بيايند.
عارف با بيان اينكه با مشكلات معيشتي و اقتصادي انباشته شده مواجهيم، افزود: هر دولتي توفيقات نسبي داشته ولي بايد اين مشكلات حل شود. باور داريم با تعامل دولت و مردم ميتوان اين مشكلات را حل كرد. معاون اول رييسجمهور تصريح كرد: شايد ناملايماتي و كج سليقگي در زمينه توسعه گردشگري وجود داشته باشد كه بايد آن را رفع و مسير را هموار كرد. بايد چالشها و آسيبهاي بخش گردشگري را شناخت و برنامه جامعي تهيه كرد. در برنامه هفتم توسعه هم جهتگيري خوبي ديده شده است. دولت در زمينه تسهيلگري و تنظيمگري در حد وسع در خدمت فعالان بخش خصوصي است. در زمينه زيرساختها ازجمله هتلها و ناوگان هوايي كمبود داريم و بايد سرمايهگذاري كنيم. در زمينه آموزش راهنمايان گردشگران و عوامل دستاندركار گردشگري هم بايد اقدام كرد.
وي از وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي خواست تا با برگزاري جلسات منظم يك برنامه جامع با مشخص شدن وظيفه دولت براي حل نارساييها افزايش ظرفيت اماكن اقامتي و بهبود ظرفيت حمل و نقل و ناوگان هوايي در اين حوزه تدوين شود. معاون اول رييسجمهور همچنين با تاكيد بر ضرورت توجه به گردشگري سلامت تصريح كرد: تسهيلگري، تنظيمگري و رفع موانع وظيفه اصلي دولت براي حضور پررنگ بخش خصوصي در اقتصاد كشور است.
عارف درخصوص اهميت بخش آموزش راهنماهاي گردشگري تصريح كرد: برخي از گردشگران خارجي گله ميكنند كه راهنماهاي گروههاي گردشگري با برخي مواضع خاص عمل ميكنند كه بايد اين وزارتخانه مباحث آموزشي را در اولويت قرار دهد.