فناوري چيني‌ها براي ترجمه لحظه‌اي افكار

۱۴۰۳/۱۰/۱۸ - ۰۱:۲۲:۵۱
|
کد خبر: ۳۲۹۹۸۱

رابط مغز و رايانه توسعه يافته در چين مي‌تواند افكار را در لحظه رمزگشايي كند. اين رابط جديد كه در مغز يك بيمار مبتلا به صرع كاشته شد، نه تنها مي‌تواند زبان پيچيده چيني را رمزگشايي كند، بلكه مي‌تواند با يك بازوي رباتيك كار كند و با هوش مصنوعي نيز تعامل داشته باشد. به گزارش ايسنا، شركت «NeuroXess» كه يك استارت‌آپ چيني است، دو پيشرفت بزرگ در فناوري رابط مغز و رايانه (BCI) داشته و به كمك يك بيمار آسيب ديده مغزي شتافته است.

رابط مغز و رايانه توسعه يافته در چين مي‌تواند افكار را در لحظه رمزگشايي كند. اين رابط جديد كه در مغز يك بيمار مبتلا به صرع كاشته شد، نه تنها مي‌تواند زبان پيچيده چيني را رمزگشايي كند، بلكه مي‌تواند با يك بازوي رباتيك كار كند و با هوش مصنوعي نيز تعامل داشته باشد. به گزارش ايسنا، شركت «NeuroXess» كه يك استارت‌آپ چيني است، دو پيشرفت بزرگ در فناوري رابط مغز و رايانه (BCI) داشته و به كمك يك بيمار آسيب ديده مغزي شتافته است. اولي توانايي آن در رمزگشايي افكار به گفتار در لحظه است و ديگري، كنترل از راه دور يك بازوي رباتيك با استفاده از افكار به تنهايي است. به نقل از آي‌اي، رابط جديد اين استارت‌آپ همچنين به كاربر اين امكان را مي‌دهد تا با يك مدل هوش مصنوعي صحبت كند و يك آواتار ديجيتال را ايجاد كند. اين آزمايش‌ها نتيجه آزمايشي است كه در اوت ۲۰۲۴ در بيمارستان هواشان انجام شد؛ جايي كه جراحان مغز و اعصاب يك دستگاه رابط مغز و رايانه انعطاف‌پذير ۲۵۶ كانالي را در مغز يك بيمار كاشتند. بيمار يك زن ۲۱ ساله مبتلا به صرع بود كه در ناحيه حركتي مغز، ضايعه‌اي فضاگير داشت. شركت NeuroXess با استفاده از اين رابط مي‌تواند ويژگي‌هاي الكتروكورتيكوگرام (ECoG) را از باند گاماي بالا سيگنال‌هاي مغزي بيمار ضبط و تجزيه و تحليل كند. به گفته اين شركت، اين سيگنال‌ها با شناخت پيچيده و هماهنگ‌سازي عصبي مرتبط هستند و داده‌هاي دقيق فعاليت مغز، به ويژه اطلاعات حركتي و حسي را ارايه مي‌دهند.

ترجمه سيگنال‌هاي مغزي

از باند گاماي بالا (۱۵۰ - ۷۰ هرتز) سيگنال‌هاي ECoG براي آموزش يك مدل شبكه عصبي براي رمزگشايي در لحظه استفاده شد و به تاخير سيستمي زير ۶۰ ميلي‌ثانيه رسيد. اين رابط همچنين مي‌تواند در عرض چند دقيقه پس از جراحي، مناطق عملكرد مغز را به‌طور دقيق ترسيم كند. پس از آموزش، بيمار مي‌توانست در عرض ۴۸ ساعت به بازي‌هاي رايانه‌اي تنيس روي ميز و بازي معروف مار بپردازد. گزارش شده است كه اين بيمار طي دو هفته قادر به استفاده از سيستم عامل مغز-رايانه اين شركت موسوم به XessOS و اجراي برنامه‌هاي رايج گوشي‌هاي هوشمند بوده است. گفته مي‌شود كه اين بيمار همچنين مي‌تواند سيستم‌هاي خانه هوشمند و ويلچر را كنترل كند كه به‌طور قابل‌توجهي كيفيت زندگي روزمره او را افزايش داده است. در حالي كه اينها قابل توجه است، آنچه بيشتر قابل توجه است، اين است كه اين رابط جديد مي‌تواند حرف‌هاي فرد را از مغزش بخواند. اين يعني مي‌تواند سيگنال‌هاي مغزي را بخواند و به گفتار ترجمه كند. زبان چيني بر خلاف زبان‌هاي الفبايي، به دليل ماهيت تك هجايي، آهنگي و نمادي خود، از نواحي بيشتري از مغز استفاده مي‌كند كه درك سيگنال‌هاي مغز را پيچيده‌تر مي‌كند. به گفته شركت NeuroXess، اين امر مستلزم توسعه مكانيسم‌هاي عصبي تخصصي‌تر و روش‌هاي رمزگشايي بود.

رابطي كه با هوش مصنوعي تعامل دارد

اين شركت گزارش مي‌دهد كه اين رابط جديد با استفاده از ۱۴۲ هجاي رايج چيني در عرض پنج روز به ۷۱ درصد دقت رمزگشايي گفتار با تأخير رمزگشايي كمتر از ۱۰۰ ميلي‌ثانيه دست يافته است. اين بالاترين سطح رمزگشايي در لحظه گفتار چيني است كه تا به امروز در چين به دست آمده است. اين شركت همچنين ويدئويي منتشر كرد كه نشان مي‌دهد اين بيمار مي‌تواند به‌طور مستقيم با افكارش، دست‌هاي رباتيك را كنترل كند تا مثلا يك سيب يا گلابي را بگيرد يا به زبان اشاره صحبت كند. اين دستگاه همچنين به بيمار اين امكان را مي‌دهد كه يك آواتار ديجيتال را براي گفتن «سلام» و تعامل با مدل هوش مصنوعي اجرا كند. اين شركت اين موفقيت را به عنوان اولين گفت‌وگوي «مدل بزرگ ذهن به هوش مصنوعي» در جهان اعلام كرده است. تائو هو بنيان‌گذار و دانشمند ارشد شركت NeuroXess مي‌گويد: استراتژي شركت نورالينك مستلزم كاشت در قشر مغز است كه مي‌تواند باعث آسيب به بافت مغز شود. رويكرد ما اما به گونه‌اي است كه مي‌تواند به‌طور موثر از آسيب احتمالي به بافت مغز جلوگيري كند. اين شركت اكنون قصد دارد از رابط جديد خود براي بهبود كيفيت زندگي افراد مبتلا به ناتواني‌هاي گفتاري يا عملكرد حركتي مانند اسكلروز جانبي آميوتروفيك (ALS)، پاراپلژي سطح بالا و سكته مغزي استفاده كند.