حذف و اضافه اپليكيشن‌هاي ايراني از ‌گوگل‌پلي

۱۴۰۳/۱۰/۱۰ - ۰۱:۱۵:۰۷
|
کد خبر: ۳۲۹۱۹۸

موضوع رفع فيلتر ‌گوگل‌پلي سبب شده كه صاحبان و توسعه‌دهندگان برخي اپليكيشن‌هاي ايراني نگراني‌هايي را در مورد سرنوشت اين اپليكيشن‌ها در ‌گوگل‌پلي مطرح كنند.

موضوع رفع فيلتر ‌گوگل‌پلي سبب شده كه صاحبان و توسعه‌دهندگان برخي اپليكيشن‌هاي ايراني نگراني‌هايي را در مورد سرنوشت اين اپليكيشن‌ها در ‌گوگل‌پلي مطرح كنند. به گزارش مهر، پس از كش و قوس‌هاي فراوان و گمانه‌زني‌هاي بسيار، روز سه‌شنبه چهارم دي‌ماه در جلسه شوراي عالي فضاي مجازي، اولين گام در جهت رفع فيلترينگ برداشته شد و با راي اكثريت اعضاي اين شورا «گوگل‌پلي» و «واتس‌آپ» رفع فيلتر شدند. اكنون با رفع فيلتر ‌گوگل‌پلي برخي صاحبان و توسعه‌دهندگان اپليكيشن‌هاي ايراني نگراني‌هايي را در مورد سرنوشت اپليكيشن‌ها در ‌گوگل‌پلي مطرح مي‌كنند. موضوع محدوديت، مسدودسازي و ارسال پيام‌هاي امنيتي به توسعه‌دهندگان اپ‌هاي ايراني تنها به اين زمان محدود نيست و پيش از اين نيز در زمان‌هاي فيلتر و عدم مسدودسازي ‌گوگل‌پلي سابقه داشته است.

 

مروري بر تاريخچه فعاليت ‌گوگل‌پلي در ايران

تا پيش از سال ۱۳۹۲ به دليل تحريم، دسترسي به اپليكيشن‌هاي مختلف جهاني براي كاربران ايراني در ‌گوگل‌پلي محدود بود. از سال ۱۳۹۲ به دنبال لغو تحريم كالاهاي مرتبط با آي‌تي ازسوي امريكا كاربران ايراني به ‌گوگل‌پلي دسترسي مستقيم پيدا كردند و پس از مدتي نيز امكان انتشار اپليكيشن‌هاي ايراني در ‌گوگل‌پلي براي توسعه‌دهندگان ايراني فراهم شد. با اين وجود؛ انتشار اپليكيشن‌هاي ايراني در ‌گوگل‌پلي همواره با چالش‌هايي مواجه بوده است.

 

كدام اپليكيشن‌هاي ايراني از ‌گوگل‌پلي حذف شدند؟

در سال ۱۳۹۶ برخي از اپليكيشن‌ها از ‌گوگل‌پلي حذف شدند و اين اتفاق در سال ۱۴۰۰ نيز تكرار شد. اقدام در شهريور ماه ۱۴۰۰ موجب واكنش وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات شد و اين وزارت بيانيه‌اي در اين خصوص منتشر كرد. در بخشي از اين بيانيه آمده بود: «اقدامات اخير شركت گوگل در حذف برنامك‌هاي (اپليكيشن) موثر و پر‌كاربرد ايراني، نشان از كينه‌توزي با مردم ايران و اوج ناراحتي و نگراني آنها از توسعه و كاربردي شدن كسب‌و‌كارها و پلتفرم‌هاي بومي ايراني است. وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، يكجانبه‌گرايي پلتفرم‌هاي امريكايي و تحريم ناعادلانه عليه زيست‌بوم فناوري و فضاي مجازي كشور را به‌شدت محكوم مي‌كند و كمترين پاسخ معقول به تحديد و مسدودسازي صورت گرفته را توسعه و كاربردي شدن همه‌جانبه دستاوردهاي بومي در فضاي مجازي مي‌داند.» اين بيانيه در زماني صادر شد كه عيسي زارع‌پور؛ وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت سيزدهم به تازگي سكاندار اين وزارتخانه شده بود. همچنين عنوان شد كه برخي اپليكيشن‌ها به‌دليل تحريم‌هاي كشور امريكا عليه ايران از گوگل‌پلي حذف شدند. با اين همه برخي از اين برنامه‌ها مجدد به اين پلي استور بازگشتند اما برخي ديگر از طريق پلتفرم‌هاي داخلي براي كاربران‌شان قابل دسترس بودند. در‌نهايت در مهر ماه ۱۴۰۱ ‌گوگل‌پلي در ايران فيلتر شد و تا هفته گذشته امكان دسترسي به آن براي كاربران ايراني بدون فيلترشكن فراهم نبود.

 

گوگل‌پلي براي انتشار اپليكيشن‌ها چه سياست‌هايي دارد؟

گوگل‌پلي سياست‌ها و خط‌مشي‌هايي را براي انتشار اپليكيشن‌هاي مختلف توسط توسعه‌دهندگان اعمال مي‌كند و اين سياست‌ها در زمان‌هاي مختلف دچار تغييراتي مي‌شوند. اين سياست‌ها شامل قوانين كيفيت اپليكيشن، امنيت و حريم شخصي، تبليغات، پرداخت و خريدهاي درون‌برنامه‌اي مي‌شود، همچنين ممنوعيت محتواي مرتبط با خشونت، سخنان حاوي نفرت‌پراكني، مواد‌مخدر، قمار و محتواي جنسي جزو قوانين محسوب مي‌شوند و توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها ملزم به رعايت آن هستند. در مورد حذف اپليكيشن‌هاي مختلف از اين پلتفرم گمانه‌زني‌هاي مختلفي وجود دارد. برخي دليل حذف را قوانين مرتبط با تحريم مي‌دانند. در مورد برخي اپليكيشن‌ها نيز مسائلي همچون گزارش (ريپورت) گسترده كاربران و در مورد برخي ديگر موضوع رعايت نكردن حق كپي‌رايت و عدم رعايت حريم شخصي مطرح شده است. به گزارش مهر، در حال حاضر برخي از اپليكيشن‌هاي ايراني همچنان در ‌گوگل‌پلي حضور دارند، برخي نيز كماكان امكان حضور ندارند و كاربران براي دسترسي به اين اپليكيشن‌ها از پلتفرم‌هاي داخلي استفاده مي‌كنند. بايد ديد با رفع فيلترينگ اين بازار ديجيتال آيا روند توسعه اپ‌هاي ايراني رو به فزوني مي‌يابد يا مشكلات و محدودسازي‌هاي گوگل در اين رابطه افزايش مي‌يابد و شاهد سنگ اندازي‌هايي براي توسعه‌دهندگان ايراني خواهيم بود.