هر چه گاز توليد كنيم، غول مصرف آن را مي‌بلعد

۱۴۰۳/۱۰/۰۲ - ۰۰:۱۵:۰۷
|
کد خبر: ۳۲۸۴۷۰

مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران با تاكيد بر اينكه توليد گاز در شرايط سخت تحريم به همت مهندسان سختكوش ايراني دو برابر افزايش يافت، گفت: اما اين دستاورد هم جلوي غول مصرف را نگرفت.

مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران با تاكيد بر اينكه توليد گاز در شرايط سخت تحريم به همت مهندسان سختكوش ايراني دو برابر افزايش يافت، گفت: اما اين دستاورد هم جلوي غول مصرف را نگرفت.

به گزارش ايلنا به نقل از شركت مهندسي و توسعه گاز ايران، رضا نوشادي همزمان با هفته پژوهش با حضور در جمع استادان و دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف به واكاوي موضوع ناترازي گاز در كشور پرداخت و اظهار كرد: تقريبا نيمي از ذخاير گازي (شناخته‌شده) در ايران توسعه يافته و بخش مهمي از آن نيز مصرف شده است،
از اين ‌رو اگر مصرف با همين شدت ادامه يابد، گاز سال‌هاي زيادي مهمان ما نخواهد بود. وي با اشاره به اينكه برخي مخازن گازي وارد نيمه دوم عمر خود شده و توليد آنها كاهش يافته است اما همچنان در رفتار مصرف‌كنندگان تغييري مشاهده نمي‌شود، تصريح كرد: در چند سال اخير مقدار رشد جمعيت و شاخص‌هاي اقتصادي سير صعودي نداشت، اما در مقابل مصرف گاز جهش انفجاري داشت، بنابراين رسوخ فرهنگ مصرف غيرمنطقي در طيف‌هاي مختلف مشتركان گاز، هيچ‌گونه توجيهي ندارد و خسران قطعي به منابع و منافع ملي محسوب مي‌شود. مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران با تاكيد بر اينكه به جاي سوزاندن بي‌هدف گاز مي‌توانستيم اين سرمايه ملي را صادر و درآمد ارزي آن را صرف رفاه و پيشرفت جامعه كنيم، توضيح داد: هم‌اكنون بخش كمي از گاز كشور صادر مي‌شود كه درآمد حاصل از همين مقدار كم، بيش از ۹۴درصد گازي است كه در داخل مصرف مي‌شود. نوشادي ادامه داد: ايران ۸۰درصد جمعيت چين، غول اقتصادي دنيا و ۶۵درصد اتحاديه اروپاي سردسير و صنعتي، گاز مصرف مي‌كند كه اين خود دليل روشن ديگري بر اشتياق سيري‌ناپذير ما در هدر دادن اين نعمت خدادادي است.

وي با اشاره به اصرار برخي منتقدان كه افزايش مستمر توليد را راهكار پاسخگويي به تقاضاي فزاينده به گاز مي‌دانند، توضيح داد: توليد گاز در شرايط سخت تحريم به همت مهندسان سختكوش ايراني به مقدار دو برابر افزايش يافت، اما در مقابل اين دستاورد درخشان حقيقتا ناسپاس بوديم و كفران نعمت كرديم و به تعبير عاميانه «اسكناس را آتش زديم تا خود را گرم كنيم.» ما توليد گاز را دو برابر كرديم، اما اين حماسه هم جلوي غول مصرف را نگرفت، به‌نحوي كه امروز خيلي از صنايع از دسترسي به گاز محروم‌اند اما باز هم گاز كافي براي پوشش ديگر بخش‌هاي تجاري و خانگي وجود ندارد.

به گفته مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران، بنا بر پيش‌بيني‌ها، با ادامه روند فعلي، كشور در سال ۱۴۰۵ در طول كل سال (زمستان و تابستان) با كمبود گاز مواجه خواهد بود.

نوشادي با بيان اينكه راه‌حل‌هايي مانند هوشمندسازي، مديريت و بهينه‌سازي مصرف و همچنين توسعه طرح‌هاي ذخيره‌سازي گاز طبيعي در شركت ملي گاز ايران در حال انجام است، گفت: افزايش واردات گاز، افزايش بازدهي سيستم‌هاي گازسوز، اصلاح ساختمان‌ها و كارخانه‌ها، استفاده از انرژي‌هاي جايگزين، فرهنگ‌سازي دماي منزل و محل كار، استفاده از مكانيسم قيمت (همراه با تأملات تورمي) از ديگر راهكارهايي است كه مي‌توان براي سروسامان دادن به وضع فعلي مورد استفاده قرار داد.

وي با برشمردن نشانه‌هايي از بي‌ميلي صنايع و مشتركان به صرفه‌جويي و بهينه‌سازي يادآور شد: اكنون نه تمايلي براي استفاده از بخاري‌هاي با راندمان بالا و برق براي گرمايش در منازل وجود دارد و نه صنايع، كوچك‌ترين قدمي به سوي بهينه‌سازي سيستم‌هاي فرسوده و پرمصرف خود برمي‌دارند. از طرفي حفاظت از گلخانه‌هاي عظيم با پلاستيك‌هايي با ضخامت ميلي‌متر و فرسوده انجام مي‌شود كه بيشتر از قيمت محصولاتش، هزينه اسراف در گاز را به كشور تحميل مي‌كند.

مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران ادامه داد: همه اين شواهد به‌روشني اثبات مي‌كند نياز به بازنگري در سياست‌هاي قيمتي وجود دارد تا ديگر گاز به عنوان يك كالاي بي‌ارزش در جامعه به‌شمار نيايد و مشتركان، دليل و انگيزه‌اي براي صرفه‌جويي داشته باشند، وگرنه بايد شاهد استمرار تعطيلي و خاموشي باشيم كه اين خود كلافگي مردم و صنايع را به‌دنبال دارد.

نوشادي با تاكيد بر اينكه سياست قيمت‌گذاري بايد به‌گونه‌اي طراحي شود كه مصرف‌كنندگان خانگي دهك‌هاي بالا قيمت واقعي گاز را بپردازند، تصريح كرد: در اين صورت به اقشار فرودست فشار نمي‌آيد و از آنجا كه در منازل ثروتمندان هيچ‌‌گونه كالا و خدمتي توليد نمي‌شود و گاز همانند بنزين قابل قاچاق نيست، لازم نيست نگران تورم ناشي از افزايش قيمت آن باشيم. به‌صورت همزمان نيز پرمصرف‌ها را جريمه كنيم و به آنها كه مصرف خود را كاهش داده‌اند، پاداش داده شود.

وي با بيان اينكه دهك‌هاي ۵ و ۶ نيز بايد به ازاي مصرف مازاد بر الگو، قيمت گاز صادراتي را بپردازند، يادآور شد: همچنين بايد به اين قشر از مشتركان، بازپرداخت هزينه صرفه‌جويي نسبت به مصرف سالانه شخصي انجام شود.

مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران با توضيح اينكه اين تغييرات بسيار سريع جواب مي‌دهد، گفت: اگر تغييرات يك دهك يك دهك انجام شود، افراد فرصت مي‌كنند تا رفتار خود را اصلاح كنند. با وجود اين مقاومت عجيبي در مقابل واقعي‌سازي قيمت گاز وجود دارد.

نوشادي با يادآوري اينكه پول براي توسعه در كشور وجود ندارد، اما در فصل زمستان وسايل گرمايشي زيادي در ويلاهاي مناطق توريستي شمال كشور روشن هستند، تصريح كرد: اين پرمصرف‌ها با اتكا به سامانه‌هاي املاك، بانك مركزي و بانك رفاه به‌آساني قابل‌شناسايي هستند و با مجموعه تشويق‌ها و تنبيه‌ها مي‌توان عوايد صرفه‌جويي‌هاي حاصله را به نفع كشور و مردم به‌كار گرفت و جريان توسعه كشور را دوباره احيا كرد.