تدوين سياهه انتشار آلودگي هوا با رويكرد جديد
اوايل آبان ماه سال جاري بود كه رييس كميسيون سلامت، محيط زيست و خدمات شهري در اظهاراتي اعلام كرد كه برخي دستگاههاي دولتي براي ارايه اطلاعات تدوين سياهه انتشار آلودگي هوا، مقاومت ميكنند.
اوايل آبان ماه سال جاري بود كه رييس كميسيون سلامت، محيط زيست و خدمات شهري در اظهاراتي اعلام كرد كه برخي دستگاههاي دولتي براي ارايه اطلاعات تدوين سياهه انتشار آلودگي هوا، مقاومت ميكنند.
پس از آن و با افزايش آلودگي هوا در تهران و ساير كلانشهرها، دوباره بحث تدوين سياهه انتشار آلودگي هوا داغ شد.
از تدوين آخرين نسخه مهمترين ابزار علمي و مديريتي شناخت و كاهش آلودگي هوا هفت سال گذشته است و به نظر ميرسد كه سازمان محيط زيست قصد دارد سياهه انتشار آلودگي هوا را بهروز كند و حالا خبر ميرسد كه قرار است سياهه انتشار آلودگي با رويكرد جديد اصلاح شود.
در همين راستا، سرپرست مركز ملي هوا و سازمان حفاظت محيط زيست از بررسي اصلاح حدود مجاز معاينه فني در سال جاري و تدوين سياهه انتشار آلودگي هوا با رويكردي جديد خبر داد.
آلودگي ناشي از ذرات معلق بزرگتر از ۲.۵ ميكرون در پاييز امسال هم نفس كشيدن در كلانشهرها را سخت كرده است و بر اساس اعلام سازمان هواشناسي افزايش غلظت آلايندهها در كلانشهرها در روزهاي آتي هم ادامه دارد.
در اين شرايط به گفته سرپرست مركز ملي هوا و سازمان حفاظت محيط زيست تكاليف انجام نشده انباشته متعددي در قانون هواي پاك داريم، قانوني كه سال ۹۶ به اميد كاهش آلودگي هوا تصويب شد.
احمد طاهري در گفتوگو با ايسنا با بيان اينكه طبق ماده ۲ قانون هواي پاك، مهمترين وظيفه سازمان حفاظت محيط زيست نظارت بر اجراي اين قانون در ساير دستگاههاست، تاكيد كرد: تكاليف انجام نشده و انباشته متعددي در قانون هواي پاك داريم، از جمله اسقاط خودروهاي فرسوده. ميزان خودروهاي فرسوده اسقاط شده از زمان تصويب قانون هواي پاك تاكنون (۱۳۹۶ تا ۱۴۰۳) نسبت به تكليف قانوني ناچيز بوده است. گسترش حمل و نقل عمومي، گسترش انرژيهاي تجديد پذير، ارتقاي كيفيت سوخت در كشور از جمله مواردي است كه نسبت به تكليفي كه در قانون پيشبيني شده است، فاصله زيادي وجود دارد.
طاهري اضافه كرد: نظارتمان را بهصورت خيلي جديتر انجام ميدهيم و در دولت چهاردهم هم تا به امروز سه جلسه كارگروه ملي آلودگي هوا برگزار شده كه در هر كدام از اين جلسات، يك موضوع بهصورت تخصصي مورد بررسي قرار گرفته است و دستگاه موظف شدهاند كه برنامهاي با قابليت رصد و پايش بهصورت ساختار يافته ارايه بدهند كه عملكرد آنها بر اساس برنامه ارايه شده مورد رصد قرار بگيرد.
تغيير شيوه تدوين سياهه انتشار آلودگي هواي كلانشهرها
سرپرست مركز ملي هوا و سازمان حفاظت محيط زيست درباره تدوين سياهه جديد انتشار آلودگي هوا گفت: آخرين بار اين سياهه بر مبناي اطلاعات سال ۱۳۹۶ براي كلانشهرهاي كشور تدوين و در سال ۱۴۰۰ منتشر شد بنابراين حدود هفت سال از تدوين آن ميگذرد.
طاهري اضافه كرد: در تدوين سياهههاي انتشار قبلي انتشار آلايندهها بهصورت كلانشهري مورد بررسي قرار ميگرفت اما ما مرزبندي بين شهرها را براي پديده آلودگي هوا قائل نيستيم. در نتيجه تدوين سياهه انتشار را با رويكرد ملي در دستور كار قرار دادهايم و در تلاش هستيم كه در كل كشور سياهه انتشار را تدوين كنيم و منابع بيشتري نسبت به مطالعه قبلي در اين سياهه در نظر گرفته شود.
بررسي اصلاح حدود مجاز معاينه فني
در سال جاري
سرپرست مركز ملي هوا و سازمان حفاظت محيط زيست درباره توجه به معاينه فني خودروها گفت: آخرين بار حدود مجازمعاينه فني سال ۹۷ بهروزرساني شد. اين موضوع دوباره در سال جاري در دستور كار قرار گرفته است و بزودي بعضي از مصوبات آن اصلاح و ابلاغ ميشود. افزايش كيفيت معاينه فني خودروها و نظارت بر مراكز معاينه فني نيز در دستور كارما قرار دارد.
او افزود: گسترش ناوگان برقي نيز مد نظر است چراكه ميزان آلايندگي كمتري نسبت به ناوگان حمل و نقل بنزيني دارد و به اين موضوع هم در مصوبه اسقاط توجه ويژه شده است. سعي ميكنيم در بهروزرساني اين مصوبه سياستهاي تشويقي بيشتري براي ترغيب به برقيسازي خودروها بهويژه حمل و نقل كار مثل موتورسيكلت كار و تاكسيها در نظر گرفته شود تا با شتاب بيشتري برقيسازي صورت گيرد.
از سند مديريت تغيير اقليم چه خبر؟
براي نخستينبار در برنامه هفتم توسعه كشور به صراحت به مساله تغيير اقليم و لزوم سازگاري با آن تاكيد شده و براي تهيه سند و اجراي آن، دستگاهها مشخص شدهاند و مقرر شد يك سال بعد از ابلاغ برنامه هفتم كارهاي تهيه و تدوين سند آغاز شود كه بنا به گفته رييس مركز ملي هوا و تغيير اقليم سازمان حفاظت محيط زيست، كارها شروع شده كارگروهها تشكيل و جلسات بهطور مداوم برگزار ميشود.
حالا طاهري درباره تدوين سند مديريت تغيير اقليم گفت: در ماده ۲۲ برنامه هفتم توسعه، وظيفه تدوين برنامه مديريت تغيير اقليم، به عهده سازمان حفاظت از محيط زيست گذاشته شده است. از ابلاغ برنامه هفتم، اين موضوع با جديت در دستوركار قرار گرفته و كارگروههاي هفتگي با حضور ساير دستگاههايي كه در قانون ذكر شدند همچنين ساير دستگاههاي اثرگذار و متاثر برگزار ميشود. حتما در بازه زماني مشخص شده (طي سال اول برنامه) در قانون اين كار ر انجام ميدهيم.