مزيت ايجاد بازار واقعي ارز چيست؟
ابتكار ايجاد مركز مبادله، بيشك يك تحول در نظام ارزي و متعاقب آن اقتصاد كشور محسوب ميشود و با عملياتي شدن سامانه ارز تجاري، بيش از هر چيز، نظام ارزي كشور براي اولينبار در راستاي يك نظام رسمي ارز و كشف قيمت واقعي بر مبناي واقعيتهاي اقتصادي قدم بر ميدارد.
ابتكار ايجاد مركز مبادله، بيشك يك تحول در نظام ارزي و متعاقب آن اقتصاد كشور محسوب ميشود و با عملياتي شدن سامانه ارز تجاري، بيش از هر چيز، نظام ارزي كشور براي اولينبار در راستاي يك نظام رسمي ارز و كشف قيمت واقعي بر مبناي واقعيتهاي اقتصادي قدم بر ميدارد. به گزارش ايسنا، تجارب گذشته نشان ميدهد، مديريت بازار ارز در شرايطي امكانپذير است كه يك بازار ساختارمند شكل گرفته باشد تا امكان تسويه رسمي و شفاف نيز در آن وجود داشته باشد. همچنين، تجربه نوسانات ارزي در گذشته نشان داده كه تنها با وجود يك بازار رسمي اين امكان فراهم ميشود كه بازار به نحوي مطلوب مديريت شود. اخيرا، بانك مركزي با راهاندازي بازار ارز تجاري مركز مبادله، براي اولينبار در تاريخ اقتصادي ايران، براي كشف قيمت حواله، يك بازار رسمي ايجاد كرده كه از ويژگيهاي يك بازار كارآمد برخوردار است. توجه به اين مساله ضروري است كه در اقتصاد ايران بازار حواله اهميت بسيار زيادي دارد؛ بهطوري كه بيش از ۹۸درصد معاملات در بازار حواله و تنها دو درصد در بازار شامل معاملات اسكناس است.
بنابراين، اگر بازار حواله منسجم و ساختارمند باشد، حتما بازار ارز قوام پيدا ميكند. در سامانه ارز تجاري، تمام فعالان اعم از صادركنندگان، واردكنندگان و بانكها (به عنوان كارگزار) متمركز هستند. مكانيزم اين سامانه به شكلي است كه نرخها در آن بر اساس عرضه و تقاضا بوده و نرخهاي متعادل كشف و عملياتي ميشود كه اين نشاندهنده بهبود قابلتوجهي در ساختار بازار ارز كشور در آينده نزديك، خواهد بود. به اعتقاد كارشناسان اقتصادي، بازار ارز تجاري مركز مبادله ايران بازاري است داراي ساختار و قاعده، چراكه در اين بازار كشف قيمت واقعي مبتني برعرضه و تقاضا شكل ميگيرد. همچنين، يك ساختار متشكل به معناي اصلي بازار دارد. بايد به اين نكته هم توجه شود كه در مساله مديريت بازار ارز، ساختار بر قيمت اولويت دارد. اگر ساختار خوب باشد بيشك، قيمت هم مديريت ميشود. به عنوان مثال در سامانه نيماي بانك مركزي كه اخيرا معاملات در آن با نرخ توافقي انجام ميشود و از اول بهمن ماه سال جاري نيز، اين سامانه هم به بازار ارز تجاري مركز مبادله منتقل خواهد شد، بازاري به معناي واقعي وجود نداشت. در اين سامانه، واردكننده و صادركننده اظهار ميكردند كه در يك قيمت با همديگر به توافق رسيده و معامله كردهاند. اينكه آيا اين معامله رخ داده است يا خير معلوم نبود. همچنين با احتساب هزينههاي مضاعف تحميل شده بر خريداران ارز در سامانه نيما، قيمت از آنچه اظهار به معامله ميشد بيشتر و نزديك به بازار ارز غيررسمي بود.