اقدام مهم براي ورود به تجارت آزاد با اوراسيا ايجاد كنسرسيومهاي صادراتي است
كاظم شيردل، رييس اتاق مشترك ايران و قرقيزستان، با تأكيد بر فراهم كردن زيرساختهاي تجارت با اوراسيا از سوي دولت، گفت: بخش خصوصي در اين مسير بايد به فكر ايجاد كنسرسيومهاي صادراتي باشد.
كاظم شيردل، رييس اتاق مشترك ايران و قرقيزستان، با تأكيد بر فراهم كردن زيرساختهاي تجارت با اوراسيا از سوي دولت، گفت: بخش خصوصي در اين مسير بايد به فكر ايجاد كنسرسيومهاي صادراتي باشد.
رييس اتاق مشترك ايران و قرقيزستان، گفت: يكي از اقدامات مهم بخش خصوصي براي موفقيت در تجارت آزاد با كشورهاي اوراسيا، ايجاد كنسرسيومهاي صادراتي متشكل از چند شركت كوچك و متوسط است.
كاظم شيردل، در گفتوگو با «اتاق ايران آنلاين»، ادامه داد: نكته ديگر اين است كه اتاق ايران و بخش خصوصي از الان كه تجارت آزاد با اوراسيا هنوز اجرايي نشده است، شبكه منسجمي از تشكلهاي مختلف ايجاد كند تا در مواجهه با سفارشهاي حجم بالا از سوي كشورهاي اوراسيا، توان پاسخگويي در مدتزمان كوتاه داشته باشد. چندي پيش نماينده يكي از شركتهاي زنجيرهاي روسيه به اينجا آمد و سفارشي در حجم بالا داشت اما ما نتوانستيم پاسخگوي آن ميزان سفارش باشيم در حالي كه چنين آمادگي بايد ايجاد شود. او افزود: بخش خصوصي و اتاق ايران بايد از الان بر روي توليد كالاهاي صادرات محور و دانشبنيان تمركز كند و به دنبال ايجاد كنسرسيومهايي با 5 يا 6 شركت كوچك و متوسط باشد. شيردل، با تأكيد بر اينكه دولت بايد زيرساختهاي لازم براي ورود ايران به بازار اوراسيا را فراهم كند، اظهار كرد: اگر تجارت آزاد با اوراسيا عملياتي شود، تعرفه گمركي برداشته ميشود و شرايط رقابتي ميشود. با فراهم نبودن زيرساختها در حال حاضر، ممكن است قيمت جنسي كه در روسيه توليد شده و با هزينه حمل به مرز ايران رسيده با قيمت تمام شده كالاي توليدي ما برابر شود. تجارت آزاد با اوراسيا، بدون فراهم كردن زيرساختهاي لازم، ايران را به واردكننده از اين كشورها تبديل خواهد كرد، بيان كرد: بايد اقداماتي انجام دهيم كه قيمت تمام شده كالاهاي ما قابل رقابت با كالاهاي مشابه كشورهاي اوراسيا باشد. در غير اين صورت به واردكننده 550 قلم كالاي تجارت آزاد با اتحاديه اوراسيا تبديل خواهيم شد و در بلندمدت آسيب خواهيم ديد.
او با اشاره به مزيت انرژي و كارگر ارزان در كشور، ادامه داد: با اين حال اما به دلايل مختلف قيمت تمام شده كالاهاي ما بالاست. ما در حملونقل مشكل داريم و ناوگان ما فرسوده است. همچنين مسير ريلي ما تكميل نيست و ما با واسطه كالاي صادراتي خود را به آسياي ميانه يرسانيم. اين واسطهها قيمت تمام شده كالا را بالا بردهاند. شيردل افزود: در نقل و انتقالات مالي از آنجا كه به سيستم بانكي متصل نيستيم 1.5 تا 2 درصد هزينه به ما تحميل ميشود. از سوي ديگر ناترازي انرژي بهطور ميانگين 20 درصد به قيمت تمام شده كالاي ما اضافه ميكند. همچنين رفع تعهد ارزي و تكنرخي نبودن دلار، هزينه صادرات را براي ما افزايش داده است. او با بيان اينكه به جز روسيه و بلاروس، كشورهاي اوراسيا با دلار كار ميكنند و اين براي ما مشكلساز است، افزود: پذيرش كارتهاي بانكي ما در اين كشورها ميتواند مفيد باشد. بنابراين دولت بايد سيستم مالي اوراسيا مبتني بر ارزهاي ملي را دنبال كند. رييس اتاق مشترك ايران و قرقيزستان، تأكيد كرد: اگر دولت براي نوسازي ناوگان حملونقل و ماشينآلات توليد، نقل و انتقالات مالي، تكنرخي كردن ارز و حل مشكل رفع تعهد ارزي، حل مشكل ناترازي انرژي، فكري نكند، در رابطه با اوراسيا متضرر خواهيم شد و فرصتها را از دست خواهيم داد.