لزوم سرمايهگذاري در تجديدپذيرها در صنعت
تغييرات آب و هوايي، تهديدي جدي براي كره زمين است. سوختهاي فسيلي، عامل اصلي اين بحران هستند. براي نجات كره زمين، حركت به سمت انرژيهاي پاك و تجديدپذير گريزناپذير است.
تغييرات آب و هوايي، تهديدي جدي براي كره زمين است. سوختهاي فسيلي، عامل اصلي اين بحران هستند. براي نجات كره زمين، حركت به سمت انرژيهاي پاك و تجديدپذير گريزناپذير است.
سوختهاي فسيلي مثل زغال سنگ، نفت و گاز، بيشترين سهم را در انتشار اين آلايندگيها دارند و بيش از ۷۵ درصد از گازهاي گلخانهاي جهاني و نزديك به ۹۰ درصد از كل انتشار دياكسيدكربن را تشكيل ميدهند. محققان معتقدند كه براي جلوگيري از بدترشدن وضعيت زمين، انتشار گازهاي گلخانهاي بايد تا سال ۲۰۳۰ تقريبا به نصف كاهش بيابد و تا سال ۲۰۵۰ به صفر خالص برسد. براي دستيابي به اين هدف، ما بايد وابستگي خود به سوختهاي فسيلي را كاهش دهيم و بر روي منابع جايگزيني از انرژي سرمايهگذاري كنيم كه پاك، قابل دسترس، مقرون به صرفه، پايدار و قابل اعتماد هستند.
از طرف ديگر وابستگي به سوختهاي فسيلي، امنيت انرژي كشورها را به خطر مياندازد. تغييرات قيمت جهاني نفت و گاز، اقتصاد كشورها را متلاطم ميكند. انرژيهاي تجديدپذير، منبعي پايدار و بومي هستند كه وابستگي به منابع خارجي را كاهش ميدهند. سرمايهگذاري در اين حوزه، علاوه بر كاهش هزينههاي انرژي در بلندمدت، به ايجاد استقلال انرژي و تقويت اقتصاد ملي كمك ميكند.
انرژيهاي تجديدپذير، فرصتي براي توسعه فناوريهاي نوين و ايجاد صنايع جديد هستند. با سرمايهگذاري در تحقيق و توسعه در اين حوزه، ميتوان به دانش فني دست يافت و در بازارهاي جهاني رقابت كرد. همچنين، انرژيهاي تجديدپذير، فرصتهاي شغلي جديدي را در بخشهاي مختلف اقتصاد ايجاد ميكنند. همچنين تغيير به سمت انرژيهاي پاك، به كاهش نابرابريهاي اجتماعي كمك ميكند. جوامع محروم كه بيشتر در معرض آلودگي هوا قرار دارند، بيشترين بهره را از اين تغيير خواهند برد. همچنين، توسعه انرژيهاي تجديدپذير در مناطق روستايي، به ايجاد اشتغال و بهبود كيفيت زندگي مردم اين مناطق كمك ميكند. نيروگاههاي خورشيدي كه در دهههاي اخير به عنوان منبعي مهم براي تأمين انرژي مورد توجه قرار گرفتهاند، در ايران نيز به سرعت در حال توسعه هستند. هرچند اولين پروژههاي خورشيدي در ايران در مقياسهاي كوچكتري شروع شد، اما با گذر زمان و افزايش اهميت انرژيهاي تجديدپذير، دولت و بخش خصوصي به دنبال گسترش پروژههاي بزرگتري همچون نيروگاه خورشيدي رفتند. در اين راستا بهرهبرداري از فاز اول بزرگترين نيروگاه خورشيدي ايران به عنوان يك پروژه عظيم در حوزه انرژيهاي تجديدپذير، نمايانگر يك گام بزرگ در راستاي تحقق اهداف محيطزيستي و كاهش وابستگي به سوختهاي فسيلي در ايران است.
بخش خصوصي نقش بسيار مهمي در توسعه انرژيهاي تجديدپذير ايفا ميكند و ميتواند مكمل فعاليتهاي دولت باشد. در واقع، بسياري از پيشرفتهاي چشمگير در اين حوزه مديون نوآوري و سرمايهگذاري بخش خصوصي است. حضور بخش خصوصي در بازار انرژيهاي تجديدپذير باعث ايجاد رقابت ميشود و اين رقابت به كاهش هزينهها و افزايش بهرهوري منجر ميشود. قطعا براي اينكه بخش خصوصي بتواند بهطور موثر در اين حوزه فعاليت كند، به حمايتهاي دولت نياز دارد. ارايه تسهيلات و وامهاي كمبهره براي سرمايهگذاري در پروژههاي انرژيهاي تجديدپذير، تسهيل فرآيندهاي اداري و صدور مجوزها براي سرمايهگذاران بخش خصوصي، ايجاد بازارهاي رقابتي و شفاف براي خريد و فروش انرژيهاي تجديدپذير و در نهايت حمايت از تحقيق و توسعه در اين زمينه نوعي همافزايي بين دولت و بخش خصوصي در راستاي توسعه پايدار انرژيهاي تجديدپذير و كاهش وابستگي به سوختهاي فسيلي ايجاد خواهد كرد.