بورس به قله میرسد؟
بورس تهران در مسير تعادل قرار گرفته و نسبت به هفتهها و روزهاي گذشته شرايط بهتري را سپري ميكند و اين موضوع درحالي است كه تنشهاي منطقه تا حدودي كاهش يافته و از سوي ديگر بازارهاي موازي نيز به آرامش نسبي رسيدهاند.
بورس تهران در مسير تعادل قرار گرفته و نسبت به هفتهها و روزهاي گذشته شرايط بهتري را سپري ميكند و اين موضوع درحالي است كه تنشهاي منطقه تا حدودي كاهش يافته و از سوي ديگر بازارهاي موازي نيز به آرامش نسبي رسيدهاند.
بازار سهام از سال 99 تا به امروز روند نزولي داشته و طي 4 سال اخير روند خوبي را تجربه نكرده است؛ در اين مدت اعتماد و نقدينگي نيز از بازار خارج شده است. نكته قابل توجه اينجاست كه در اين مدت بورس تهران سه رييسجمهور و چندين رييس سازمان بورس به خود ديد؛ اما هيچ يك نتوانستند شرايط بازار را تغيير دهند و به نوعي روند را صعودي سازند.
دولت سيزدهم كه جاي خود دارد، با وعده ترميم بورس وارد ميدان و با مصوبات گوناگون كه هيچ يك به نتيجه نرسيد به صورت ظاهري در حال تلاش براي ترميم بورس بود؛ اما وعدههاي عمل نشده باعث شد كه بازار روزهاي تلختري را تجربه كند و هر روز زيان بيشتري عايد سهامداران بود. دولت سيزدهم به جاي اينكه اعتماد و نقدينگي را روانه بورس كند اين اعتماد و نقدينگي را از بازار خارج كرد و اكنون نوبت دولت چهاردهم است كه با وعدههاي خود بازار را تغيير دهد.
مسعود پزشكيان پيش از انتخابات و در زمان مناظرات وعده ترميم بورس را داد و اعلام كرد كه ترميم بازار حداقل يك سال زمان نياز دارد. بررسيها نيز نشان ميدهد كه شرايط وخيم بازار سهام يك و دو روز درمان نميشود و بر همين اساس مسير ترميم بورس نيز بايد طولاني باشد.
براي نمونه رييس سازمان بورس بايد نظارت بيشتري به بازار داشته باشد، نخست خواسته فعالان بازار سهام يعني محدوديت دامنه نوسان را ترميم كنند و سپس به سراغ ادامه روند اعتمادسازي و تغيير شرايط بازار بروند. دامنه نوسان در شرايط تنش خاورميانه محدود شد؛ اما اكنون تنشي در خاروميانه وجود ندارد و درنتيجه محدوديت دامنه نوسان چندان قابل توجه نيست.
درحال حاضر با توجه به شرايط بازارهاي موازي، نقدينگي سرگردان قابل توجهي در بازارها وجود دارد و اگر روندي براي بازار تعيين شود آن زمان در كوتاهمدت تمامي نقدينگي سرگردان به بورس ميرسد.
بورس به دنبال نقدينگي
سعيد كرداري، كارشناس بازار سرمايه درخصوص ورود نقدينگي سرگردان به بازار سهام نوشت: «يكي از راهكارهاي مهم شرايط سياسي است. اگر آرامش در شرايط سياسي حاكم باشد سرمايهگذاران راحتتر سرمايهگذاري ميكنند. دومين راهكار كاهش نرخ بهره است. درواقع يكي از عواملي كه باعث روند مثبت شد، سيگنال رييس بانك مركزي مبني بر كاهش نرخ اقساط و اوراق دولتي بود. بازدهي نرخ اقساط چهار، پنج درصدي پايين آمد و باعث شد كه سرمايهگذاران به تكاپو بيفتند كه به كدام بازار بروند؛ بازار مسكن كه راكد شده و به دليل قيمتهاي بالايي كه وجود دارد، هركسي نميتواند واردش شود. طلای جهاني هم يك مقدار افت كرد. از اين رو بازار بورس و ارز باقي ميماند كه ارز هم به دليل شرايط سياسي فعلا در همان مقطع متوقف شده است. بورس از ساير بازارهاي سرمايه عقب مانده بود كه الان با ورود پولهاي حقيقي و حقوقي سبز شده است.
شرايط شركتها هم نسبتا بد نيست و تا يك مقطعي اين روند صعود را داشتهاند، اما براي ادامه چنين وضعيتي، كاهش نرخ بهره اهميت دارد. نرخ بهره همچنان ۳۰ درصد است كه جذب بازارها را مختل ميكند. همچنين شرايط سياسي هم مطرح است كه بايد منتظر بمانيم كه با آمدن ترامپ به كاخ سفيد وضعيت به چه صورت خواهد بود. اينها عواملي است كه باعث ميشود سرمايهگذار با خيال راحت پولش را وارد بازار كند. با اين حال من خوشبين نيستم كه در بلندمدت بورس بتواند رشد مثبت خود را حفظ كند چراكه بسياري از مشكلات و چالشهاي سياسي كماكان باقي است و بحث نقدينگي كه توسط دولت دارد كنترل ميشود همچنان بازارها را كنترل ميكند. برخلاف يك سري از بازارهاي سرمايه كه شرایط سياسي وضعشان را بهتر ميكند، اما در بازارهاي مالي قضيه برعكس است. دو عامل نرخ بهره و شرايط سياسي بايد در وضعيت خوبي باشند تا بازارهاي مالي رشد كند. اگر هم قطعنامه عليه ايران صادر نشود كه تغيير خاصي در روند فعلي بورس
ايجاد نميشود.»
بازار از دريچه معاملات
در سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه 28 آبان 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 43 هزار و 631 واحدي معادل 1.97 درصدي نسبت به روز گذشته به عدد 2 ميليون و 255 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 11 هزار و 590 واحد رشد را تجربه كرد و در تراز 719 هزار و 835 واحدي ايستاد.
درسوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 344 واحد معادل 1.57 درصد رشد كرد و درمحدوده 22 هزار و 206 واحدي ايستاد.
در روزي كه گذشت سبزها اكثريت 87 درصدي تابلوي معاملات را پس گرفتند و 839 ميليارد تومان سرمايه حقيقي به معاملات خرد وارد شد. همچنين 422 نماد در صف خريد قفل شدند و 728 نماد نيز در محدوده مثبت تابلوی معامله شدند. ارزش كل معاملات بازار با رشد قابل توجه نسبت به روز گذشته 24 هزار و 827 ميليارد تومان بود كه از اين مبلغ 7هزار و 147 ميليارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم بوده است. طي روز شنبه 3 درصد از كل ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بود.
يكي از دلايل مثبت شدن روز گذشته را ميتوان ناشي از خودروييها دانست، روز شنبه خبري مبني بر افزايش قيمت كارخانهاي خودروهاي پرتيراژ توليدي اعلام شد كه اين خبر توانست دو خودرو و خساپا را مثبت سازد. در اصل با صدور مجوز افزايش قيمت بيش از ۱۰ درصد، قيمت محصولات دو خودروساز بزرگ كشور (ايران خودرو و سايپا) افزايش خواهد يافت كه بهطور يقين اين افزايش نرخ بر سودآوري و سهام اين دو خودروساز تاثيرگذار خواهد بود.
باتوجه به افزايش قيمت محصولات خودرويي و بسته بودن نماد شركتهاي خساپا و خودرو سهامداران تمايل بيشتري براي خريد سهام شركتهايي پيدا ميكنند كه اثرات مثبتي از اين اتفاق ميپذيرند. براساس آمار ورنا، وساپا، سهامداران عمده خساپا و خگستر، ونيكي و خبهمن سهامدار عمده خودرو محسوب ميشوند براساس بررسي وضعيت سهامداران عمده اين شركتها نشان ميدهد كه بيشترين سود از تغيير قيمت خودرو نصيب كدام شركتهاي خورويي بورسي خواهد شد و اين افزايش قيمت بر سهام كدام يك از اين شركتهاي خودرويي تاثير بيشتري خواهد گذاشت. اين روند بهطور يقين در روزهاي آينده تاثير خود را در بازار سرمايه نشان خواهد داد.