اتحاديه اروپا چگونه با سلطه غول‌هاي فناوري مقابله مي‌كند؟

۱۴۰۳/۰۸/۲۱ - ۰۱:۱۱:۰۲
|
کد خبر: ۳۲۵۳۹۹

اتحاديه اروپا با معرفي قوانين جديد و مجازات متخلفان، تلاش كرده با نفوذ روزافزون شركت‌هاي بزرگ فناوري كه منافع مصرف‌كنندگان را به خطر انداخته و رقيبان كوچك‌تر آنها را از بازار حذف مي‌كند، مقابله كند. به گزارش ايسنا، رگولاتورهاي اروپايي، در سال‌هاي اخير، تحقيقاتي را درباره شركت‌هاي بزرگ فناوري به جريان انداخته‌اند. برخي از اقدامات انجام شده به اين ترتيب هستند:

اتحاديه اروپا با معرفي قوانين جديد و مجازات متخلفان، تلاش كرده با نفوذ روزافزون شركت‌هاي بزرگ فناوري كه منافع مصرف‌كنندگان را به خطر انداخته و رقيبان كوچك‌تر آنها را از بازار حذف مي‌كند، مقابله كند. به گزارش ايسنا، رگولاتورهاي اروپايي، در سال‌هاي اخير، تحقيقاتي را درباره شركت‌هاي بزرگ فناوري به جريان انداخته‌اند. برخي از اقدامات انجام شده به اين ترتيب هستند:

 

قانون بازارهاي ديجيتال

قانون بازارهاي ديجيتال اتحاديه اروپا در سال ۲۰۲۲ با هدف محدود كردن قدرت شركت‌هاي بزرگ فناوري و تضمين امكان رقابت منصفانه‌تر براي رقيبان كوچك‌تر آنها به اجرا درآمد. به گفته منابع آگاه، اپل قرار است تحت اين قانون جريمه شود كه در اين صورت، نخستين شركتي خواهد بود كه تحت اين قانون جريمه خواهد كرد. اين جريمه احتمالا در نوامبر اعلام مي‌شود اما ممكن است زمان آن تغيير پيدا كند. تحقيقات درباره اپل، بخشي از سه تحقيقي است كه كميسيون اروپا به عنوان ديده بان رقابت اتحاديه اروپا آغاز كرده است. كميسيون اروپا همچنان مشغول تحقيقات درباره احتمال نقض مقررات توسط گوگل است و شركت متا را در جولاي متهم كرد در پرداخت جديد يا موافقت با مدل تبليغات، به قانون بازارهاي ديجيتال عمل نكرده است. اتحاديه اروپا در سپتامبر سال ۲۰۲۲، از ۲۲ خدمات دروازه‌بان كه توسط آلفابت، آمازون، اپل، متا، مايكروسافت، بايت دنس (شركت مادر تيك‌تاك) اداره مي‌شوند، نام برد و به آنها ۶ ماه مهلت داد تا تمهيدات قانون بازارهاي ديجيتال را رعايت كنند. شركت‌هاي متا و تيك تاك در نوامبر براي عنوان دروازه‌بان درخواست تجديدنظر كردند و درخواست تيك‌تاك در فوريه براي حذف نامش از اين فهرست، رد شد. اپل در آوريل اعلام كرد به تعامل با كميسيون براي رعايت اين مقررات ادامه خواهد داد.

 

قانون خدمات ديجيتالي

شركت‌هاي بزرگ فناوري تحت قانون خدمات ديجيتالي كه سال گذشته به اجرا درآمد، ملزم هستند اقدامات بيشتري براي مقابله با محتواي مضر و غيرقانوني در پلتفرم‌هاي خود انجام دهند. كميسيون در ماه مه اعلام كرده بود پلتفرم‌هاي فيس‌بوك و اينستاگرام شركت متا براي نقض احتمالي مقررات محتواي آنلاين اتحاديه اروپا در ارتباط با ايمني كاربران خردسال تحت تحقيقات قرار دارند و اين تحقيقات ممكن است به صدور جريمه‌هاي سنگين منتهي شود.

 

ضد انحصارطلبي

گوگل در ۱۸ سپتامبر، در مبارزه با جريمه ضدانحصارطلبي ۱.۴۹ ميليارد يورويي (۱.۶۶ ميليارد دلار) كه پنج سال قبل به دليل ممانعت رقيبان در تبليغات جست‌وجوي آنلاين وضع شده بود، برنده شد. يك هفته قبل، در ۱۰ سپتامبر، گوگل در مبارزه عليه جريمه ۲.۴۲ ميليارد يورويي (۲.۷ ميليارد دلاري) كه از سوي رگولاتورهاي ضد انحصارطلبي اتحاديه اروپا براي استفاده از سرويس مقايسه قيمت خريد براي كسب برتري غيرمنصفانه در برابر رقيبان اروپايي كوچك‌تر صادر شده بود، شكست خورد. همان روز اپل در مبارزه با دستور رگولاتورهاي رقابت اتحاديه اروپا براي پرداخت ۱۳ ميليارد دلار بخشودگي مالياتي به ايرلند شكست خورد. اين حكم در راستاي مقابله با قراردادهاي سخاوتمندانه ميان شركت‌هاي چند مليتي و كشورهاي اتحاديه اروپا صادر شده بود. رگولاتورهاي اروپايي در جولاي اعلام كردند اپل موافقت كرده است سيستم پرداخت موبايلي خود را به روي رقيبان باز كند تا تحقيقات ضد انحصارطلبي اتحاديه اروپا فيصله پيدا كند. بروكسل اپل را در مارس، ۱.۸۴ ميليارد يورو به دليل ممانعت از رقابت رقيبان پخش موسيقي آنلاين از طريق اعمال محدوديت‌هايي در فروشگاه اپ استور، جريمه كرد. كميسيون اروپا در ژوئن، مايكروسافت را متهم كرد به شكل غيرقانوني، برنامه چت و تماس ويديويي تيمز را با محصولات آفيس عرضه كرده است. اين كميسيون همچنين سرگرم تحقيقات از شيوه‌هاي نرم افزار امنيتي مايكروسافت است.

 

دولت‌هاي اروپايي

كشورهاي اروپايي هم عليه شركت‌هاي بزرگ فناوري اقداماتي انجام داده‌اند. رگولاتور ضد انحصارطلبي انگليس در ششم سپتامبر دريافت گوگل از موقعيت برتر خود در تبليغات ديجيتالي براي محدود كردن رقابت، سوءاستفاده كرده است. يك ماه قبل از آن، اين رگولاتور تحقيقاتي را از آلفابت (شركت مادر گوگل) و همكاري آمازون با استارتاپ هوش مصنوعي آنتروپيك آغاز كرده بود. براساس گزارش رويترز، ساير اقدامات شامل جريمه عليه متا در ايتاليا بر سر شيوه‌هاي تجاري غيرمنصفانه و جريمه فرانسه عليه گوگل به دليل نقض مقررات مالكيت معنوي اتحاديه اروپا است. در اين بين، رگولاتور اسپانيايي تحقيقاتي را درباره رفتار ضد رقابتي فروشگاه اپ استور اپل در جولاي گشود.