پيش‌بيني ۳۰۰ ميليون مترمكعب ناترازي گاز  در  زمستان  امسال
معاون وزير نفت عنوان كرد

پيش‌بيني ۳۰۰ ميليون مترمكعب ناترازي گاز در زمستان امسال

۱۴۰۳/۰۸/۱۹ - ۰۲:۱۱:۴۹
|
کد خبر: ۳۲۵۲۱۵

معاون وزير نفت در‌خصوص ميزان ناترازي گاز در زمستان امسال گفت: پيش بيني ما بين ۲۵۰ ميليون مترمكعب يا ۳۰۰ ميليون مترمكعب است و علت آن هم وابستگي بيش از حد مصرف‌كننده‌ها به گاز است. به گزارش مهر، سعيد توكلي، مديرعامل شركت ملي گاز ايران اظهار كرد: بالغ بر ۷۴ درصد تامين گاز كشور از ميدان گازي پارس جنوبي صورت مي‌گيرد و در حال حاضر روزانه ۸۰۰ ميليون مترمكعب گاز پالايش شده به شبكه سراسري تزريق مي‌شود كه از اين مقدار با توجه به قراردادهاي بلندمدت صادراتي كه داريم، بخش اندكي صادر شده و بقيه به مصارف داخلي مي‌رسد.

معاون وزير نفت در‌خصوص ميزان ناترازي گاز در زمستان امسال گفت: پيش بيني ما بين ۲۵۰ ميليون مترمكعب يا ۳۰۰ ميليون مترمكعب است و علت آن هم وابستگي بيش از حد مصرف‌كننده‌ها به گاز است. به گزارش مهر، سعيد توكلي، مديرعامل شركت ملي گاز ايران اظهار كرد: بالغ بر ۷۴ درصد تامين گاز كشور از ميدان گازي پارس جنوبي صورت مي‌گيرد و در حال حاضر روزانه ۸۰۰ ميليون مترمكعب گاز پالايش شده به شبكه سراسري تزريق مي‌شود كه از اين مقدار با توجه به قراردادهاي بلندمدت صادراتي كه داريم، بخش اندكي صادر شده و بقيه به مصارف داخلي مي‌رسد. وي افزود: بالغ بر ۴۰ هزار كيلومتر خط لوله فشار قوي در شبكه انتقال گاز داريم و بيش از ۹۰ ايستگاه تقويت فشار و همه اين ناوگان را بالغ بر ۳۴۰ توربوكمپرسور مديريت مي‌كند و در اقصي نقاط كشور حتي در جاهايي كه بعضا شايد كمتر نام آن را شنيده باشند، گاز توزيع مي‌شود. معاون وزير نفت با بيان اينكه شبكه توزيع گاز كشور يكي از قدرترين، قوي‌ترين و شايد گسترده‌ترين شبكه‌ها است، گفت: نزديك به ۷۲درصد تامين انرژي كشور وابسته به گاز است.

وي ادامه داد: در حال حاضر ۵۱درصد گاز توليدي كشور در بخش خانگي، تجاري، حمل و نقل و صنايع جز مصرف مي‌شود كه سهم اين بخش‌ها در زمستان تا ۸۵ درصد هم مي‌رسد؛ يعني وقتي در روزهاي سرد زمستان توليد و توزيع گاز كشور به ۸۵۰ ميليون مترمكعب در روز رسيد، مصرف گاز در بخش خانگي، تجاري، حمل‌و نقل و صنايع خرد تا ۷۰۰ ميليون مترمكعب هم مي‌رسد و بقيه گاز را به ساير مصارف از جمله صنايع عمده شامل سيمان، پتروشيمي، فولاد، مس، آلومينيوم و نيروگاه‌ها تحويل مي‌دهيم. مديرعامل شركت ملي گاز ايران با بيان اينكه امسال سرماي هوا زودتر از سال قبل آغاز شد، گفت: امسال يك پديده‌اي در ابتداي آبان اتفاق افتاد و براساس نظر هواشناسي، يك توده سرد اسكانديناوي آمد، به موجب اين توده سرد اسكانديناوي ۱۱ تا از استان‌هاي شمالي ما همزمان افزايش برودت داشت و اين افزايش برودت باعث كاهش دما به اندازه ميانگين ۱۲ درجه شد. وي افزود: افزايش مصرف گاز از ۲۷ مهرماه تا ۱۴ آبان ماه نزديك به ۲۱۸ ميليون متر مكعب بود. مديرعامل شركت ملي گاز خاطرنشان كرد: سال ۱۴۰۲ درجه حرارت گرم‌تر بود و حتي بعضي از هموطنان و دوستان اشاره مي‌كردند كه شايد امسال اصلا زمستاني نيامده، يعني در آبان، آذر، دي و بهمن، هوا نسبت به ميانگين‌هاي سال‌هاي قبل گرم‌تر بود و در اسفند ماه هوا سرد شد و يك افزايش مصرف گازي ما داشتيم اما امسال نسبت به ۵ سال گذشته آماري كه ما داريم ميزان مصرف در ابتداي آبان ماه مشابه ميزان مصرف در آذرماه است، يعني ما يك ماه زودتر وارد فصل سرد شديم و باعث شد كه سيستم‌هاي گرمايش بعضي از مناطق روشن بشود و بعد از اينكه سيستم گرمايش روشن مي‌شود ديگر اتوماتيك مصرف‌كننده به دلايل متعددي ديگر قادر يا اصلا تمايلي به كم كردن سيستم‌هاي موتورخانه يا بستن بعضي سيستم‌هاي مركزي ندارد. توكلي با بيان اينكه در بقيه دنيا سبد انرژي متنوع است، يعني فقط به گاز متكي نيستند، گفت: مثلا كشور چين كه يك كشوري است كه طبيعتا ميزان توليد آن با ميزان مصرف ما برابر است و مهم‌تر از اين سبد انرژي كه دارد نزديك به ۶۰درصد آن ذغال‌سنگ است و درصد كمي از گاز بهره‌مند است و براساس استراتژي توسعه صنعتي و طرح آمايش سرزميني كه دارند، ذغال‌سنگ و سوخت‌هايي كه سوخت اصطلاحا فسيلي است و نسبت به بحث هواي پاك يك محدوديتي است در نقاطي استفاده مي‌كنند كه اين باعث افزايش آلودگي نشود. وي افزود: علت اصلي ناترازي گاز در ايران كه اولا سبد انرژي ما متنوع نيست و وابستگي ۷۲ درصدي به گاز داريم و ثانيا مصارف ما در تمامي بخش‌ها از خانگي گرفته تا نيروگاه‌ها و صنايع، بهينه نيست. معاون وزير نفت در‌خصوص ميزان ناترازي گاز در زمستان امسال گفت: پيش‌بيني ما بين ۲۵۰ ميليون مترمكعب يا ۳۰۰ ميليون مترمكعب است و علت آن‌هم وابستگي بيش از حد مصرف‌كننده‌ها به گاز است. توكلي در‌خصوص بحث ذخيره‌سازي گاز اذعان كرد: يكي از مباحثي كه در برنامه هفتم الزام شده افزايش ميزان ذخيره‌سازي است و ما برنامه‌هايي براي افزايش ميزان ذخيره‌سازي گاز داريم.

وي ادامه داد: بخش عمده ناترازي گاز به مباحث صرفه‌جويي و بهينه‌سازي مربوط است؛ مثلا در بحث ساختمان، ما مقررات ملي ساختمان داريم، الزام قانوني مبحث ۱۹، يعني اگر ما در ارتباط با مبحث ۱۹ فعاليت‌هاي درستي توسط دستگاه‌هاي مرتبط و توسط سازنده‌ها انجام شود، نزديك به ۲۵درصد از ميزان مصرف خانگي‌مان براساس آمار و ارقام و تحقيقاتي كه انجام شده كم مي‌شود. معاون وزير نفت با بيان اينكه بخش مهم ديگر ميزان مصرف ادارات است، گفت: براساس دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌هاي دولت و اخيرا اين هفته خوشبختانه در شوراي اقتصاد هم جايگاه قانوني‌اش را مصوب كرديم كه ادارات را الزام كنيم كه مراكز اداري و مراكز دولتي در دماي آسايش تنظيم شوند و يك نامه‌اي خدمت معاونت محترم وزارت راه و شهرسازي، در ارتباط با بحث فرودگاه‌ها زدم كه شما در ارتباط با بحث فرودگاه‌ها در قسمت‌هايي كه اصطلاحا مي‌گويند بردينگ يا قسمت‌هايي كه محل انتقال مسافر به بيرون است، اقداماتي را انجام دهيد؛ درب‌هايي بسيار بزرگ و با فضايي كه در طراحي‌ها در ترمينال‌ها است، باز مي‌شود و حجم زيادي از اين گرما خارج مي‌شود يا بعضا رعايت الگوي مصرف نمي‌شود با يك اقدام بسيار كوچكي كه ما به ترمينال‌ها گفتيم و الان هم توسط گازهاي استاني ما به تمام فرودگاه‌ها الزام شده كه اگر درجه حرارت ۱۸ تا ۲۱ را استفاده نكنند تهديد به قطع مي‌كنيم؛ اين تهديد هم براساس برگه‌هاي اخطار قبلي است.