آیا صادرات به عراق با سرمایه کم امکان پذیر است؟
صادرات به عراق یکی از ترندهای این روزهای اینستاگرام و شبکه های اجتماعی دیگر است. امروز قرار است در مقاله ای از روزنامه تعادل به این مسئله بپردازیم که آیا واقعا صادرات به عراق با سرمایه کم امکان پذیر است یا باید بیخیال این روش درآمد زایی شد؟ برای دریافت پاسخ این سوال در ادامه همراه ما باشید.
صادرات به عراق یکی از ترندهای این روزهای اینستاگرام و شبکه های اجتماعی دیگر است. امروز قرار است در مقاله ای از روزنامه تعادل به این مسئله بپردازیم که آیا واقعا صادرات به عراق با سرمایه کم امکان پذیر است یا باید بیخیال این روش درآمد زایی شد؟ برای دریافت پاسخ این سوال در ادامه همراه ما باشید.
مدارک لازمه برای صادرات کالاها به عراق
اولین قدم برای پاسخ به این سوال که آیا صادرات به عراق با سرمایه کم امکان پذیر است یا خیر اطلاع داشتن از مدارک مورد نیاز برای صادرات به عراق است. مدارک مورد نیاز برای تجار ایرانی برای صادرات به عراق عبارتند از:
- فاکتور تجاری
- لیست بسته بندی
- گواهی مبدا
- پروانه صادرات
- اظهار نامه گمرکی
- بارنامه و بیمه حمل و نقل
- گواهی کیفیت و استاندارد کالا
- گواهی بهداشت کالا
- گواهی بازرسی کالا
- گواهی تاییدیه استاندارد کشور عراق
- قرارداد فروش
برای اطلاعات کامل درباره این مدارک و نحوه تهیه آن ها می توانید به وبسایت صنعت مراجعه کنید.
با وجود تعداد بالای مدارک و اقدامات قانونی که برای صادرات به عراق مورد نیاز است؛ صادرات در ابعاد کم به صرفه نیست و توصیه نمی شود.
چالش های صادرات به عراق
۱) بازاریابی و پیدا کردن مشتری
می توان گفت اصلی ترین مشکلی که صادرکنندگان خرد همیشه با آن مواجه می شوند مسئله بازاریابی و یافتن مشتری در عراق است. تاجران عراقی نسبت به تجار ایرانی کمی دید منفی دارند و دلیل آن صادرات کالاهای کم کیفیت در سال های قبل توسط تجار ایرانی به عراق است. تجار ترک و سایر کشورها بسیار راحت تر از ایرانی ها در عراق مشتری پیدا میکنند و باید به این نکته توجه ویژه داشته باشید.
۲) تعرفهها و رویههای گمرکی
تعرفههای متغیر و فرآیندهای گمرکی پیچیده میتواند هزینهها و زمان ترخیص کالا را افزایش دهد. تأخیر در ترخیص به دلیل مستندات ناقص یا تغییرات ناگهانی در قوانین گمرکی میتواند به زیان مالی منجر شود. آگاهی از آخرین مقررات گمرکی، تهیه مستندات کامل و همکاری با کارگزاران گمرکی مجرب میتواند به تسهیل این فرآیند کمک کند.
۳) کمبود اطلاعات بازار
نبود دادههای دقیق و بهروز درباره نیازها و رفتار مصرفکنندگان عراقی میتواند برنامهریزی استراتژیک را دشوار کند. عدم آگاهی از روندهای بازار، رقبا و ترجیحات مشتریان ممکن است به تصمیمگیریهای نادرست منجر شود. انجام تحقیقات بازار، شرکت در نمایشگاههای تجاری و استفاده از منابع اطلاعاتی معتبر میتواند به درک بهتر بازار کمک کند.
۴) نوسانات نرخ ارز
تغییرات ناگهانی در نرخ ارز میتواند بر سودآوری صادرات تأثیر قابل توجهی داشته باشد. کاهش ارزش دینار عراق یا تغییرات در نرخ ارزهای بینالمللی ممکن است به کاهش درآمد یا افزایش هزینهها منجر شود. استفاده از ابزارهای مالی مانند قراردادهای پوشش ریسک (هجینگ)، مانیتورینگ مستمر بازار ارز و مشاوره با متخصصان مالی میتواند به مدیریت این نوسانات کمک کند.
۵) بروکراسی و فساد اداری
وجود فساد بالا در سیستم گمرکی عراق؛ می تواند چالش های مالی برای صادرکنندگان ایرانی ایجاد کند. روابط قوی برای صادرات کالا به عراق بسیار مهم است و می تواند هزینه های شما را تا حد زیادی کاهش دهد در غیر اینصورت احتمالا مجبور شوید مقدار زیادی رشوه برای عبور کالایتان از گمرک عراق پرداخت کنید.
۶) رقابت با شرکتهای محلی و بینالمللی
بازار عراق به دلیل موقعیت استراتژیک، مورد توجه شرکتهای بسیاری از سراسر جهان است. رقابت شدید با شرکتهای محلی و بینالمللی که ممکن است قیمتهای پایینتر یا کیفیت بالاتری ارائه دهند، میتواند چالشی برای کسب سهم بازار باشد. ارائه محصولات متمایز، خدمات پس از فروش قوی و استراتژیهای بازاریابی مؤثر میتواند به بهبود جایگاه در بازار کمک کند.
این ها تنها گوشه ای از چالش های اولیه برای صادرات به عراق هستند و بسیاری از مسائل دیگر مثل بسته بندی؛ باربری کالاها و … نیز در مسیر صادرات به عراق وجود دارند.
با وجود توضیحات ارائه شده و سختی های مسیر؛ سرمایه گذاری کم برای صادرات به عراق احتمالا منجر به سوددهی خوبی برایتان نشود و از نظر زمانی برایتان به صرفه نباشد. البته که برخی کالاها به دلیل کم یاب بودن و کیفیت خوبشان ارزش صادرات حتی در حجم کم را نیز دارند اما این قاعده برای تمام کالاها صادق نیست. توصیه میکنیم قبل از اقدام به صادرات با شرکت های متخصصی همچون تی اکسپرس؛ شرکت تسهیل تجارت ایمنی و سایر شرکت های معتبر مشورت های لازمه را داشته باشید.