نامه 23برنده نوبل اقتصاد درباره انتخابات امريكا
بيش از نيمي از دريافتكنندگان جايزه نوبل اقتصاد در ايالات متحده نامهاي را امضا كردند كه دستور كار اقتصادي معاون رييسجمهور كامالا هريس را «بسيار برتر» از برنامههاي طرحريزي شده توسط رييسجمهور سابق دونالد ترامپ خواند.
بيش از نيمي از دريافتكنندگان جايزه نوبل اقتصاد در ايالات متحده نامهاي را امضا كردند كه دستور كار اقتصادي معاون رييسجمهور كامالا هريس را «بسيار برتر» از برنامههاي طرحريزي شده توسط رييسجمهور سابق دونالد ترامپ خواند. بيست و سه اقتصاددان برنده جايزه نوبل از جمله دو نفر از سه دريافتكننده اخير نوبل اقتصادي اين نامه را امضا كردند. در بخشي از نامه اين اقتصاددانان اظهار داشتند: «در حالي كه هر يك از ما ديدگاههاي متفاوتي در مورد جزييات سياستهاي اقتصادي مختلف داريم، ولي معتقديم كه برنامه اقتصادي هريس سلامت، سرمايهگذاري، پايداري، انعطافپذيري، فرصتهاي شغلي و انصاف كشور ما را بهبود ميبخشد و بسيار برتر از موارد غيرمولد خواهد بود. اما بايد ديد دستور كار اقتصادي دونالد ترامپ چيست و چه واكنشي را ميان اقتصاددانان و برندگان نوبل اقتصادي به دنبال داشته است؟ اقتصاددانان در اين نامه مهر تاييدي بر راهبردهاي كامالا هريس در حوزه«اقتصاد» به عنوان معادلهاي كه رايدهندگان بهطور مداوم در نظرسنجيها به عنوان مهمترين موضوع از آنها ياد ميكنند، زدهاند.
از يك طرف مبارزه رايدهندگان با تورم و ساير ناهنجاريهاي اقتصادي و از سوي ديگر ديدگاههاي كلي كسلكننده از وضعيت اقتصاد ايالات متحده، مدتهاست كه به عنوان يك آسيبپذيري آشكار براي نامزد دموكرات در رقابت مطرح شده است، بهطوري كه جو بايدن، رييسجمهور فعلي، ماهها تلاش ميكرد تا سياست اقتصادي دولت خود را قبل از كنارهگيري نشان داده و آن را كارآمد نشان دهد. در چنين كشاكشي بود كه هريس حمايت حزب را با خود همراه كرد تا نامزد حزب در انتخابات رياستجمهوري امريكا شود. اما اين نامه توسط جوزف استيگليتز، استاد دانشگاه كلمبيا و برنده اين جايزه در سال 2001، رهبري شد و دومين حمله بزرگ گروهي از برندگان جايزه نوبل به كمپين ترامپ است. استيگليتز همچنين در ماه ژوئن، با ۱۵ برنده جايزه نوبل تلاشهايي را براي برجسته كردن آنچه امضاكنندگان ميگويند «اثر بيثباتكننده» دوره دوم ترامپ بر اقتصاد ايالات متحده است، رهبري كرد. اين گروه در آن زمان اعلام كردند كه دستور كار اقتصادي بايدن، نامزد آن زمان نيز «به شدت برتر» بود. ترامپ نامه اين گروه را در آن زمان رد كرد و كمپين انتخاباتي او كساني كه اين نامه مهم اقتصادي را امضا كردند، اقتصاددانان «بيارزش» نامگذاري كرد. اما نامه جديد كه پس از تشريح چشمانداز اقتصادي هريس در اواخر ماه گذشته آغاز شد، شامل هفت امضاكننده جديد است و نشاندهنده بخش گستردهاي در اين زمينه از نظر زمينههاي تخصص و رويكرد به اقتصاد است. اين گروه گسترده شامل دو نفر از سه برنده اخير نوبل اقتصادي است.
سيمون جانسون و دارون آسم اوغلو (عجم اوغلو) از موسسه فناوري ماساچوست. آنها هفته گذشته همراه با جيمز رابينسون از دانشگاه شيكاگو براي تحقيقات خود در مورد چگونگي شكل دادن به كشورهاي ثروتمند و مرفه توسط موسسات دريافت كردند. به گفته يكي از افرادي كه با اين روند آشناست، نامه عمدا مختصر است و تنها 228 كلمه در آن وجود دارد كه هم تلاش براي ايجاد اجماع در ميان طيف وسيعتري از اقتصاددانان و هم تمايل به بالا بردن اين اجماع با دقت را نشان ميدهد. اين موضوع همچنين نشاندهنده تلاشي در روزهاي پاياني مبارزات انتخاباتي براي نمايان ساختن خطري است كه افراد درگير از آن ذيل عنوان «خطر حاد ترامپ» نام برده و در پيشنهادات اقتصادي خود از ترامپ به عنوان عامل بيثباتي بالقوه در منطقهاي كه ثبات در آن حياتي است و در در جه نخست اهميت قرار دارد، ياد كردهاند. اين نامه به سياستهاي مالياتي و تعرفهاي ترامپ اشاره ميكند كه تورمزاست و احتمالا كسري بودجه فدرال را افزايش ميدهد. اين نامه در عين حال اما يك هشدار جدي نيز صادر ميكند و آن اينكه «از مهمترين عوامل تعيينكننده موفقيت اقتصادي، حاكميت قانون و اطمينان اقتصادي و سياسي است كه ترامپ همه اينها را تهديد ميكند.» بهرغم هشدارها و پيشبينيهاي اقتصاددانان در طيفهاي مختلف، ترامپ همچنان بر تعهد خود مبني بر اعمال تهديد به اعمال تعرفههاي گسترده به عنوان سنگ بناي دستور كار اقتصادي خود ثابت قدم بوده است. ترامپ اخيرا در مصاحبهاي با بلومبرگ در باشگاه اقتصادي شيكاگو گفت كه طرحهاي تعرفهاي او تاثير عظيم و مثبتي خواهند داشت.