تغيير ريل ناترازي‌ها به سمت انرژي‌هاي تجديدپذير

۱۴۰۳/۰۸/۱۲ - ۰۰:۴۶:۱۱
|
کد خبر: ۳۲۴۵۳۰

ايران با وجود دارا بودن بزرگ‌ترين مخازن هيدروكربوري در پيك سرما و گرماي سال با ناترازي انرژي مواجه است، در حالي كه آمارها حكايت از وجود ۳۰۰ روز آفتابي است و استان‌هاي خراسان رضوي، سيستان و بلوچستان و گلستان از بهترين مناطق براي توسعه انرژي بادي هستند كه با حضور بيش از ۱۰۰ شركت دانش‌بنيان در اين حوزه مي‌توان با توسعه فناوري‌هاي مرتبط با انرژي‌هاي تجديدپذير به داستان ناترازي‌ها نقطه پايان گذاشت.

ايران با وجود دارا بودن بزرگ‌ترين مخازن هيدروكربوري در پيك سرما و گرماي سال با ناترازي انرژي مواجه است، در حالي كه آمارها حكايت از وجود ۳۰۰ روز آفتابي است و استان‌هاي خراسان رضوي، سيستان و بلوچستان و گلستان از بهترين مناطق براي توسعه انرژي بادي هستند كه با حضور بيش از ۱۰۰ شركت دانش‌بنيان در اين حوزه مي‌توان با توسعه فناوري‌هاي مرتبط با انرژي‌هاي تجديدپذير به داستان ناترازي‌ها نقطه پايان گذاشت. به گزارش ايسنا، تابستان‌هاي بي‌برق و زمستان‌هاي بي‌گاز حكايت از ناترازي انرژي در كشور دارد و اين در حالي است كه ايران به عنوان يكي از بزرگ‌ترين دارندگان منابع هيدروكربوري، دچار ناترازي‌هاي گوناگون در حامل‌هاي مختلف انرژي از جمله گاز و بنزين شده است. استفاده از منابع تجديدپذير مانند انرژي خورشيدي و بادي مي‌تواند به كاهش قابل توجهي در انتشار CO۲ و ديگر گازهاي گلخانه‌اي كمك كند. اين كاهش به ويژه در مقايسه با سوخت‌هاي فسيلي بسيار چشمگير است. از اين رو بسياري از كشورها برنامه‌هايي براي افزايش سهم انرژي‌هاي تجديدپذير در سبد انرژي خود دارند كه به كاهش وابستگي به سوخت‌هاي فسيلي و به تبع آن، كاهش آلودگي كمك مي‌كند.

پژوهش‌ها نشان مي‌دهند كه اگر كشورهاي در حال توسعه و توسعه‌يافته به سمت انرژي‌هاي تجديدپذير حركت كنند، مي‌توانند به اهداف توافقنامه پاريس دست يابند و دماي زمين را به زير ۲ درجه سانتي‌گراد نگه دارند.

به اعتقاد محققان برخي از پروژه‌هاي انرژي تجديدپذير مي‌توانند به تنوع زيستي آسيب برسانند. به همين دليل، بايد توجه ويژه‌اي در مكان‌يابي و طراحي پروژه‌ها صورت بگيرد. اجراي درست طرح‌هاي مرتبط با انرژي‌هاي تجديدپذير نه تنها به كاهش تغييرات اقليمي كمك مي‌كنند، بلكه مي‌توانند فرصت‌هاي شغلي جديدي را نيز ايجاد كرده و به توسعه پايدار جوامع كمك كنند.

ايران به دليل موقعيت جغرافيايي خود و برخورداري از حدود ۳۰۰ روز آفتابي در سال، پتانسيل بالايي در توليد انرژي خورشيدي دارد. تا سال ۱۴۰۲، ظرفيت كل نصب شده از انرژي خورشيدي به حدود ۱۰۰۰ مگاوات رسيده است. با توجه به برنامه‌ريزي‌هاي انجام شده، هدف افزايش اين ظرفيت به 50 هزار مگاوات در سال‌هاي آتي وجود دارد.

چند آمار مهم در زمينه انرژي‌هاي تجديدپذير و تأثير آنها بر تغييرات اقليمي در ايران و جهان عبارتند از:

سهم انرژي‌هاي تجديدپذير: در سال ۲۰۲۱، حدود ۲۹ درصد از توليد برق جهاني از منابع تجديدپذير بود كه اين رقم در سال‌هاي اخير به‌طور مداوم در حال افزايش است.

كاهش گازهاي گلخانه‌اي: طبق گزارش‌ها، پيش‌بيني مي‌شود كه با افزايش سهم انرژي‌هاي تجديدپذير، بتوان تا سال ۲۰۳۰ حدود ۴۵ درصد از كاهش گازهاي گلخانه‌اي را تحقق بخشيد.

سرمايه‌گذاري: در سال ۲۰۲۰، سرمايه‌گذاري جهاني در پروژه‌هاي انرژي‌هاي تجديدپذير به حدود ۲۷۰ ميليارد دلار رسيد.

پيشرفت در انرژي خورشيدي: از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، ظرفيت نصب شده انرژي خورشيدي جهاني به بيش از ۷۰۰ گيگاوات رسيد كه نشان‌دهنده رشد تقريبي ۲۲ درصدي در سال است.

كاهش هزينه‌ها: هزينه توليد برق از انرژي خورشيدي بين سال‌هاي ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ به‌طور متوسط ۸۲ درصد كاهش يافته است.

سهم انرژي‌هاي تجديدپذير: تا سال ۱۴۰۰، سهم انرژي‌هاي تجديدپذير در سبد انرژي ايران كمتر از ۱۰ درصد بود، با اين حال دولت برنامه‌هايي را براي افزايش اين سهم تا ۳۰ درصد تا سال ۱۴۰۴ دارد.

پتانسيل: ايران داراي پتانسيل بالايي براي توليد انرژي خورشيدي و بادي است. تخمين‌ها نشان مي‌دهند كه ظرفيت كل توليد برق از منابع تجديدپذير در ايران به بيش از ۱۰۰ هزار مگاوات مي‌رسد.

كاهش آلودگي: استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير مي‌تواند به كاهش سالانه حدود ۴۰ ميليون تن دي‌اكسيد كربن در ايران كمك كند.

ميزان توليد برق از انرژي‌هاي تجديدپذير: تا سال ۱۴۰۱، ايران حدود ۱.۵ درصد از برق خود را از منابع تجديدپذير تأمين مي‌كرد و هدف افزايش اين ميزان به ۱۰ درصد تا سال ۱۴۰۴ وجود دارد.

تعداد پروژه‌ها: تا سال ۱۴۰۲، بيش از ۱۰۰۰ مگاوات ظرفيت توليد برق از منابع تجديدپذير در ايران فعال بوده است كه شامل انرژي خورشيدي و بادي مي‌شود.

ظرفيت نصب شده: ايران به دليل موقعيت جغرافيايي خود و برخورداري از حدود ۳۰۰ روز آفتابي در سال، پتانسيل بالايي در توليد انرژي خورشيدي دارد. تا سال ۱۴۰۲، ظرفيت كل نصب شده از انرژي خورشيدي به حدود ۱۰۰۰ مگاوات رسيده است. با توجه به برنامه‌ريزي‌هاي انجام شده، هدف افزايش اين ظرفيت به 50 هزار مگاوات در سال‌هاي آتي وجود دارد.

ايران با داشتن حدود ۳۰۰ روز آفتابي در سال، پتانسيل توليد برق خورشيدي بالغ بر 50 هزار مگاوات را داراست.

بيش از ۲۰۰ پروژه خورشيدي در حال حاضر در كشور فعال هستند كه نشان‌دهنده عزم و اراده براي توسعه اين منبع انرژي پاك است.

تا سال ۱۴۰۲، ظرفيت كل توليد برق از انرژي بادي در ايران به حدود ۱۱۰۰ مگاوات رسيده است. استان‌هاي خراسان رضوي، سيستان و بلوچستان و گلستان از بهترين مناطق براي توسعه انرژي بادي در ايران هستند.

استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير مي‌تواند به كاهش سالانه حدود ۴۰ ميليون تن دي‌اكسيد كربن در ايران كمك كند. علاوه بر اين، اين منابع انرژي فرصت‌هاي شغلي جديدي را ايجاد كرده و به توسعه پايدار اقتصادي كمك مي‌كنند. پيشرفت‌هاي اخير در زمينه انرژي‌هاي خورشيدي و بادي در ايران نشان‌دهنده پتانسيل بالاي اين كشور در استفاده از منابع تجديدپذير است. با ادامه حمايت‌هاي دولتي و جذب سرمايه‌گذاري‌هاي بيشتر، ايران مي‌تواند به يكي از قطب‌هاي توليد انرژي‌هاي پاك در منطقه تبديل شود. استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير مي‌تواند به كاهش سالانه حدود ۴۰ ميليون تن دي‌اكسيد كربن در ايران كمك كند. علاوه بر اين، اين منابع انرژي فرصت‌هاي شغلي جديدي را ايجاد كرده و به توسعه پايدار اقتصادي كمك مي‌كنند. در حال حاضر بيش از ۱۰۰ شركت دانش‌بنيان در حوزه توسعه فناوري‌هاي مرتبط با انرژي‌هاي تجديدپذير فعال هستند كه برخي از دستاوردهاي آنها به اين شرح است:

پيشرفت‌هاي اخير در زمينه انرژي‌هاي خورشيدي و بادي در ايران نشان‌دهنده پتانسيل بالاي اين كشور در استفاده از منابع تجديدپذير است. با ادامه حمايت‌هاي دولتي و جذب سرمايه‌گذاري‌هاي بيشتر، ايران مي‌تواند به يكي از قطب‌هاي توليد انرژي‌هاي پاك در منطقه تبديل شود.

 

عدم تخصيص سهميه سوخت  به خودروهاي فاقد معاينه فني گازوئيل سوز

معاون صنايع و انرژي ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت كشور گفت: طبق مصوبه هيات وزيران به ناوگان فاقد معاينه فني گازوئيل سوز، سهميه سوخت تخصيص نمي‌يابد. سيدكاظم عزيزي با اشاره به اثرات و منافع بالاي اجراي طرح عدم تخصيص سهميه سوخت به خودروهاي فاقد بيمه نامه شخص ثالث، اظهار كرد از يك سو مراجعه دارندگان خودروهاي فعال در چرخه حمل و نقل كشور به دريافت بيمه نامه و از سوي ديگر صرفه جويي قابل توجه ناشي از عدم تخصيص سهميه سوخت به خودروهاي غيرفعال فاقد بيمه كه پيش از اين سهميه سوخت دريافت مي‌كردند، از آثار و نتايج ارزشمند اجراي اين طرح بوده است. وي با بيان اينكه پس از اجراي موفقيت آميز طرح عدم تخصيص سهميه سوخت به خودروهاي فاقد بيمه نامه شخص ثالث كه مستند به ماده ۴۸ قانون بيمه شخص ثالث و موثر در افزايش ضريب نفوذ بيمه شخص ثالث بوده است، از آنجاكه در قانون هواي پاك نيز، مقررات مهمي درجهت الزام دارندگان خودروها به دريافت معاينه فني و جلوگيري از تردد ناوگان فاقد معاينه فني وضع شده است، گفت: هيات وزيران در اولين گام در اين خصوص، ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت را مكلف كرده است تا طي فرآيند مشابه ناوگان فاقد بيمه نامه شخص ثالث، با شناسايي خودروهاي فاقد معاينه فني گازوئيل سوز، از تخصيص سهميه سوخت به اين گروه از ناوگان، جلوگيري به عمل آورد. عزيزي با بيان اينكه برنامه‌ريزي به منظور اجراي دقيق اين طرح طي روزهاي اخير از سوي ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت آغاز شده است، ابراز اميدواري كرد پس از شناسايي خودروهاي نفت گازسوز فاقد معاينه فني و اطلاع‌رساني در اين خصوص، شاهد مراجعه به موقع دارندگان اين ناوگان جهت اخذ تاييديه‌هاي فني لازم باشيم.