اولويت بودجه ۱۴۰۴ فناوري اطلاعات نيست احتمال يكسري تغييرات تا تصويب نهايي
كليات لايحه بودجه سال ۱۴۰۴ روز سهشنبه تصويب شد و به نظر ميآيد كه در اين لايحه، حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات كمترين بند و ماده را به خود اختصاص داده است اما باتوجه به جلسات كميسيونها در هفته آينده انتظار ميرود بندهايي به اين لايحه اضافه شود و مجلسيها معتقدند هنوز براي تصميمگيري نهايي در اين حوزه زود است.
كليات لايحه بودجه سال ۱۴۰۴ روز سهشنبه تصويب شد و به نظر ميآيد كه در اين لايحه، حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات كمترين بند و ماده را به خود اختصاص داده است اما باتوجه به جلسات كميسيونها در هفته آينده انتظار ميرود بندهايي به اين لايحه اضافه شود و مجلسيها معتقدند هنوز براي تصميمگيري نهايي در اين حوزه زود است. البته عبدالوحيد فياضي معتقد است بخش فناوري در بودجه در اولويت نيست اما كميسيون آموزش براي محقق شدن انتظارات از بخش فناوري تلاش خواهد كرد. به گزارش پيوست؛ لايحه بودجه ۱۴۰۴ در بخش فناوري، كمترين بند و محتوا را به خود اختصاص داده است و به نظر ميآيد لايحه بودجه سال بعد در بخش فناوري، در مقايسه با بودجه سال ۱۴۰۳، تغيير به خصوصي نكرده است. با توجه به گزارش مركز پژوهشها، طبق بررسي تطبيقي برنامه هفتم و لايحه برنامه بودجه سال ۱۴۰۳ كه بايد برشي يك ساله از اجراي برنامه هفتم باشد، حداقل در بندهاي ارايه شده كه عموما با عنوان حوزه ارتباطات شناخته ميشود، تناسب كافي با اهداف برنامه هفتم وجود نداشت و باتوجه به اظهارات عبدالوحيد فياضي عضو كميسيون آموزش، تحقيقات و فناوري مجلس كه يكي از كميسيونهاي تخصصي در بخش فناوري و پژوهش است امسال نيز بخش فناوري در اولويت بودجه قرار ندارد. اما عباس پاپيزاده نماينده دوره نهم، دهم و دوازدهم مجلس از حوزه انتخابيه دزفول در گفتوگو با پيوست، معتقد بود از عدد و رقمي كه به بخش فناوري تخصيص پيدا كرده بود اطلاعات كافي وجود ندارد و فعلا زمان آن نرسيده است كه بخواهيم با عدد و رقم در بودجه صحبت كنيم. او گفت: «فعلا راجع به كليات در حال بحث هستيم و در جزييات جداول پيوست به متن اضافه ميشود.»
اولويت گندم در بودجه، از فناوري بيشتر است
عبدالوحيد فياضي در پاسخ به اين سوال كه بودجه در بخش فناوري نسبت به سال گذشته چه تغييري كرده است به پيوست گفت: «گرچه در حال حاضر براي ورود به اين بحث زود است، اما احكام بودجه كه در حال بررسي است و قطعا ميدان براي اصلاح رديفهاي بودجهاي باز است اما در كليات، فضاي امروزي كشور به دور از تنش نيست كه بتوانيم در حوزه هوش مصنوعي و آموزش و پژوهش و فناوريهاي نوين طبق آنچه كه بايد و شايد توجه كنيم و ميتوان گفت اين موضوع از نظر مجلس در اولويت نيست. تا قيمت گندم و بودجههاي ديگر اولويت دارد، متاسفانه حوزه فناوري در تخصيص بودجه از اولويت برخوردار نيست.» بهطور كلي به نظر ميرسد كميسيونها به شرط ايجاد يك سري تغييرات به كليات بودجه راي دادهاند و آمار موافقت ۱۴۶ نماينده با لايحه بودجه ۱۴۰۴ كه به معني موافقت حداقلي با بودجه است، نشان ميدهد امكان دارد كه بخش فناوري اين لايحه نيز دستخوش تغييراتي شود. او ادامه داد: «ولي امسال در كميسيون تلفيق اراده كردهايم كه در بخش آموزش و پژوهش، براي فناوريهاي نوين و هوش مصنوعي سعي كنيم كه اعتبار متفاوتي در نظر بگيريم و به اين بخش توجه بيشتري شود. ميدانيم كه مبناي پيشرفت در كشور نه راه و شهرسازي يا سدسازي بلكه همين موارد است. راه پيشرفت از مسير امور علمي و فناوري و هوش مصنوعي ميگذرد و اتفاقا در برنامه هفتم نيز روي آن تاكيد شده است. روز گذشته (سهشنبه ۸ آبان ماه) به صورت مشروط به كلياتي كه بحث شده بود، راي داده شد و اگر اصلاحات در نوبت دوم رايگيري اعمال شود، با موافقت نمايندگان مواجه ميشود و نماينده دولت نيز كه رييس سازمان برنامه و بودجه است، اين قول را داده كه در نوبت دوم براي اعمال نظرات مجلس در بودجه كمك خواهد كرد. كميسيون آموزش، تحقيقات و فناوري بايد پيشتاز باشد و در اين زمينه خود را ملزم ميدانيم كه پيشرانه حركت كنيم.»
معمولا نارضايتيها وجود دارد
شهباز حسنپور بيگلري عضو كميسيون صنايع درباره نارضايتي در بخش فناوري بودجه گفت: «معمولا تمامي بخشهايي كه به آنها بودجه تعلق ميگيرد، از وضعيت بودجه تخصيص يافته ناراضي هستند. بايد توجه كنيم كه بودجه محدودي در اختيار داريم و اين بودجه بايد به نوعي تقسيم شود كه تمامي بخشها بودجه داشته باشند. نميتوان بودجه مسكن و اشتغال و معيشت را فراموش كرد. بايد با حضور اتاق بازرگاني، اتاق اصناف و تعاون، به تمام ابعاد بودجه رسيدگي كنيم كه رضايت نسبي را از تمام بخشها به دست بياوريم.» او ادامه داد: «در اين لايحه، بحث هوش مصنوعي، شركتهاي دانشبنيان، فناوري اطلاعات از رشد خوبي برخوردار است و ارتباطات بسيار خوبي بين صنعت و دانشگاه در حال برقرار شدن است. وزير علوم در يكي از نشستهايي كه برگزار شد، اعلام كرد در اولين روزهاي كاري خود، با وزير صنعت و معدن نشستي براي ارتباط هرچه بيشتر صنعت در دانشگاه برگزار خواهد كرد. در بحث بودجه نيز قطعا هوش مصنوعي و استفاده از فناوريهاي روز دنيا تاكيد داريم. يكي از اولين اقداماتي كه بعد از نهايي شدن بودجه در بخش فناوري رخ ميدهد، مورد توجه قرار گرفتن صندوق سرمايهگذاري است كه در بودجه نيز به شكل پررنگي ديده شده است. طبق آنچه بررسي شده، منابعي بايد در اختيار اين صندوق قرار بگيرد. البته جزييات بودجه هنوز به شكل دقيقي بررسي نشده است و بيشتر در كليات بودجه هستيم.» حسنپور بيگلري درباره اقدامات جديد مجلس در بخش فناوري گفت: «يكي از دغدغههاي اصلي در بخش فناوري، بحث دانشبنيان و توجه به زيرساختها است كه مجلس توجه بيشتري به اين دو مورد خواهد داشت.»