۴ صندوق بازنشستگي تكميلي بازار سرمايه در حال دريافت مجوز
سياوش پرويزي نژاد رييس اداره امور صندوقهاي سرمايهگذاري سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص آخرين آمار مربوط به صندوقهاي بازنشستگي تكميلي بازار سرمايه گفت: از ابتداي شهريور ماه ۱۴۰۲ كه مقررات صندوقهاي سرمايهگذاري بازنشستگي تكميلي ابلاغ شد،
سياوش پرويزي نژاد رييس اداره امور صندوقهاي سرمايهگذاري سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص آخرين آمار مربوط به صندوقهاي بازنشستگي تكميلي بازار سرمايه گفت: از ابتداي شهريور ماه ۱۴۰۲ كه مقررات صندوقهاي سرمايهگذاري بازنشستگي تكميلي ابلاغ شد، تاكنون مجوز فعاليت ۳ صندوق صادر شده كه اين صندوقهاي سرمايهگذاري با دارايي تحت مديريت خود كه بيش از ۱.۷۰۰ ميليارد تومان است، در بازار سرمايه فعال هستند ضمن اينكه ۴ صندوق سرمايهگذاري ديگر نيز در حال دريافت مجوز تاسيس، پذيره نويسي و فعاليت خود هستند.
به گفته وي بيش از ۹۰ هزار نفر از طريق كارفرمايان و يا به صورت خويش فرما در اين نوع صندوقها سرمايهگذاري كردهاند، اما آشنايي كارفرمايان با ساختار و عملكرد اين نوع صندوقها و فرهنگ سازي مزاياي اين صندوقها براي مديران از جمله تاثيراتي كه بر حمايت بلندمدت از نيروي انساني و نگهداشت نيروي كار دارد، ميتواند به توسعه كمي و كيفي بيشتر اين نوع صندوقها بينجامد.
لزوم حمايت از صندوق بازنشستگي تكميلي
پرويزي نژاد در خصوص راهكارهاي حمايت و توسعه صندوق بازنشستگي تكميلي گفت: حمايتهاي مجلس شوراي اسلامي و ايجاد مشوقهاي مالياتي براي كارفرما و نيروي انساني ميتواند به توسعه اين نوع صندوقها كمك فراوني كند. در صورتي كه خالص مبالغ پرداختي كارفرما و نيروي انساني به اين نوع صندوقها مشمول معافيتهاي مالياتي شده و معاملات اين نوع صندوقها در بورس به از ماليات معاف كرد يا همانند بيمههاي عمر، ماليات بر ارث را از اين نوع داراييها حذف كرد كمك بسيار زيادي به توسعه اين صندوقها از نظر كمي و كيفي خواهد شد. همچنين ميتوان در راستاي كاهش مشكلات بازنشستگان در سالهاي آتي، امكان حضور دستگاههاي دولتي به عنوان كارفرما در ساختار اين نوع صندوقها را فراهم كرد.
مزاياي صندوق بازنشستگي
رييس اداره امور صندوقهاي سرمايهگذاري در خصوص مهمترين مزاياي اين نوع صندوقها گفت: اين نوع صندوقها جايگزين صندوقهاي بازنشستگي فعلي نيستند، اما با توجه به وضعيت و شرايط فعلي اين صندوقها و كسري شديد منابع آنها، صندوقهاي سرمايهگذاري جديد با ساختاري شفاف، انعطافپذير و كارا ميتوانند به عنوان مكمل اين صندوقها فعاليت كنند. او افزود: اين نوع صندوقها در نگهداشت نيروي كار در بلندمدت موثر بوده و همچنين در توسعه برند كافرما تاثيرگذار خواهند بود؛ ساختار اين صندوقهاي سرمايهگذاري ساده، انعطافپذير و كارا طراحي شده و از شفافيت بسيار بالايي نيز برخوردار هستند.
وي يادآور شد در اين ساختار، نيروي كار هميشه از داراييهاي خود به صورت دقيق مطلع بوده ضمن آنكه ركن متولي صندوق، حسابرس صندوق و همچنين سازمان بورس و اوراق بهادار نيز بر رعايت مقررات توسط صندوق نظارت ميكنند.
اين مقام مسوول گفت: در اين نوع صندوقها منافع به صورت كاملاً منصفانه بين همه تقسيم خواهد شد و انتظار ميرود با توجه به روند سالهاي گذشته منافع بسياري را در آغاز دوره بازنشستگي نصيب سرمايهگذاران كند.
به گفته پرويزي نژاد درآمدهاي صندوق و همچنين درامدهاي حاصل از صدور و ابطال واحدهاي سرمايهگذاري معاف از ماليات است ضمن اينكه با توجه به حدنصابهاي سرمايهگذاري، ميتوانند از مزاياي سرمايهگذاري در بازارهاي موازي همچون سرمايهگذاري در صندوقهاي سرمايهگذاري طلا، املاك و مستغلات نيز بهرهمند شوند.
رييس اداره امور صندوقهاي سرمايهگذاري سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به ديگر مزاياي صندوق بازنشستگي تكميلي اشاره كرد و گفت: مديريت حرفهاي يكي از مزاياي اصلي اين صندوقهاست. اين صندوقها با بهرهمندي از تخصص و تجربه تحليلگران و متخصصين خبره سرمايهگذاري به افزايش سود و كاهش ريسك كمك ميكنند. به گفته وي كنترل ريسك به عنوان يكي ديگر از نقاط مثبت اين صندوقها است و به اين طريق با تنوع بالا در پرتفو و الزامات حد نصاب داراييها، موجب كاهش ريسك ميشوند.
به گفته پرويزي نژاد صندوق بازنشستگي تكميلي پوشش نرخ تورم را نيز انجام ميدهند كه سابقه سودآوري مناسب بازار بورس در بلندمدت براي جبران تورم گواه كارايي مناسب سرمايهگذاري در اين بازار است. چنانچه بازده بازارهاي طلا، دلار مسكن و بازار سرمايه را در بلندمدت مد نظر قرار دهيم، بازده كسب شده از طريق بازار سرمايه در بلندمدت از همه بازارهاي موازي بالاتر بوده است. به عقيده او با ورود منابع بلندمدت، بازار سرمايه به سمت تجهيز و تخصيص بهينه منابع خواهد رفت و حمايت بلندمدت از توليد به عنوان يكي از فلسفههاي اصلي وجود بازار سرمايه محقق خواهد شد.
توسعه فرهنگ سرمايهگذاري غير مستقيم و بلندمدت يكي ديگر از ويژگيهاي اين صندوقها است كه پرويزي نژاد به آن اشاره كرده و گفت: در ساختار صندوق يك يا چند كارفرما ميتواند مشاركت داشته باشد به اين معني كه نيازي به راهاندازي تعداد زيادي صندوق سرمايهگذاري بازنشستگي تكميلي نيست در نتيجه هزينههاي مديريت در اين صندوقها بهشدت كاهش مييابد. در اين ساختار هر كارفرما با توجه به صنعت خاص، مختصات منابع انساني، هدف گذاري نگهداشت نيروي كار و ... ميتواند رويه توافقات بين كارفرما و نيروي انساني خود را تدوين و بر مبناي آن منافع حاصل از سرمايهگذاري را به نيروي كارفرما و نيروي كار تخصيص دهد.
جايگاه صندوق بازنشستگي تكميلي در دنيا
رييس اداره امور صندوقهاي سرمايهگذاري سازمان بورس و اوراق بهادار در پايان در خصوص جايگاه صندوق بازنشستگي تكميلي در دنيا گفت: بهطور كلي صندوقهاي سرمايهگذاري بازنشستگي نقش بسيار مهمي در راستاي ايجاد ثبات در بازارهاي مالي و اقتصاد كشورهاي پيشرفته ايفا ميكنند بهطوريكه در حال حاضر مجموع داراييهاي ۳۰۰ صندوق سرمايهگذاري بازنشستگي بزرگ در جهان بيش از ۲۲ تريليون دلار است.
به گفته وي صندوق بازنشستگي دولتي ژاپن با ۱.۵۹ تريليون دلار و صندوق بازنشستگي دولتي نروژ با ۱.۵۸ تريليون دلار در جايگاه اول و دوم قرار دارند. ارزش داراييهاي صندوقهاي بازنشستگي در كشورهاي هلند، ايسلند، سويس و استراليا نيز بيشتر از توليد ناخالص داخلي (GDP) است.