قمار زندگي روي «نرد» لاغري
اين روزها كافي است صفحه پلتفرمي مانند اينستاگرام را بالا و پايين كنيد. بالاترين موردي كه با آن مواجه ميشويد دستورهاي متعدد و تبليغهاي فراوان براي روشهاي متفاوت لاغري است.
اين روزها كافي است صفحه پلتفرمي مانند اينستاگرام را بالا و پايين كنيد. بالاترين موردي كه با آن مواجه ميشويد دستورهاي متعدد و تبليغهاي فراوان براي روشهاي متفاوت لاغري است. از تركيب چند گياه گرفته تا بستن رگ اشتها و پيكر تراشي و ...
از روزي هم كه آمپولهاي لاغري با ماركهاي مختلف وارد بازار شده است برخي با به دست گرفتن اين بزينس جديد توانستهاند درآمد مالي خوبي را براي خود به ارمغان بياورند. اينكه شما براي تزريق هر آمپول لاغري كه به گفته اين افراد هنوز بهطور قانوني وارد ايران نشده و البته معلوم نيست اين مراكز چطور توانستهاند اين آمپولها را به كشور وارد كنند بايد مبلغي از 5 و نيم ميليون تومان تا 10 و نيم ميليون تومان بسته به ميزان اضافه وزني كه داريد پرداخت كنيد.
در نگاه اول هزينه تزريق اين آمپولها از عملهاي جراحي مانند باي پس معده و پيكر تراشي بسيار كمتر و به صرفهتر است ضمن اينكه خطرات اين عملهاي جراحي را هم ندارد. اما هيچ كس به شما اين واقعيت را نميگويد كه اگر ميخواهيد لاغر بمانيد و ديگر به وزن قبلي خود باز نگرديد بايد تا آخر عمر اين آمپول را تزريق كنيد.
از طرف ديگر بيماراني كه مشتاقند تا تحت عملهاي جراحي كوچك كردن معده و پيكر تراشي قرار بگيرند نميدانند كه پذيرش چنين عملي به ممكن است باعث قمار زندگي شان شود و جانشان را از دست بدهند. همان اتفاقي كه طي اين سالها بارها و بارها براي بسياري از افرادي كه به دنبال عملهاي لاغري بودهاند رخ داده است.
مرگهايي براي لاغري
طي همين دو ماه گذشته 3 خبر از مرگ افراد هنگام انجام عمل جراحي باي پس معده در رسانهها منتشر شد. در هر سه مورد زنان و دختراني قرباني شدند كه وزني بالاي 100 كيلو داشتند و با روياي اينكه ميتوانند بالاخره به اندام دلخواهشان برسند راهي اتاق عمل شدند و ديگر هيچگاه به هوش نيامدند.
اما نكته تاسف بار آنجاست كه هيچ كدام از اين آمارها باعث نميشود تا افراد در تصميم خود براي انجام چنين جراحيهاي خطرناكي تجديد نظر كنند. همانطور كه طي سالهاي گذشته از زماني كه عملي تحت عنوان «ليپوساكشن» در كشور باب شد و خيليها براي رسيدن به اندامي بهتر به آن روي آوردند از دست رفتن جان تعداد قابل توجهي از افراد كه تحت اين عمل قرار گرفتند هم تاثيري بر روي ميزان تقاضا براي اين عمل جراحي نگذاشت و همچنان افراد از اين عمل استقبال ميكردند.
وجود مواد مخدر
در داروهاي لاغري فضاي مجازي
فروش مكملهاي غذايي يكي از روشهايي است كه بسياري از افراد سودجو از آن بهره ميبرند. بسياري از صفحات فعال در فضاي مجازي به ارائه مكملهاي غذايي و داروهاي بدون تأييد علمي و غيراستاندارد اقدام ميكنند، در حالي كه اين محصولات عوارض جانبي بسيار خطرناكي دارند.
نمونهاي از محصولاتي كه بسياري از سايتها و صفحات مجازي ارائه ميكنند، داروهايي هستند كه تحت عنوان داروي گياهي براي لاغري به فروش ميرسند اما بررسي برخي از محصولاتي كه ارايه ميشوند نشان ميدهد اين محصولات لاغري عمدتا حاوي ماده متآمفتامين هستند .
در زماني نه چندان دور اين قرصهاي لاغري در شكلهاي مختلف با عنوان داروي گياهي لاغري به خصوص براي خانمها در آرايشگاههاي زنانه هم به فروش ميرفت و البته كم نبوده و نيستند تعداد افرادي كه به دليل مصرف بيرويه اين قرصها مرگ براي لاغري را تجربه كردند و به آرزوي اندام رويايي كه در تبليغ اين قرصها به آن اشاره ميشود نرسيدند.
تاييد وجود مشتقات شيشه در قرصهاي لاغري
ياقوتي، سرپرست اداره نظارت و ارزيابي فرآوردههاي طبيعي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در رابطه با اين محصولات لاغري ميگويد: پس از تهيه يك كپسول لاغري تحت عنوان «پلاتين» از يك سايت اينترنتي، فرآورده مذكور جهت ارسال به آزمايشگاه كنترل غذا و دارو اداره كل فرآوردههاي طبيعي، سنتي و مكمل، از وجود ماده ممنوعه اعتيادآور و خطرناك مت آمفتامين در فرآورده اطمينان حاصل شد!
او درباره عوارض مصرف فرآوردههاي لاغري حاوي آمفتامين كه از مشتقات ماده مخدر «شيشه» است، ميافزايد: تپش قلب، استفراغ و تنگي نفس از عوارض ماده مت آمفتامين در صورت مصرف دوز پايين است و در صورت مصرف فرآوردههاي لاغري با دوز بالاي آمفتامين ممكن است ماده مت آمفتامين موجود در فرآورده باعث ايجاد تشنج، افزايش شديد فشار خون، بيماريهاي عروق مغزي و در نهايت به اغما و مرگ منجر شود.
سودجويي با روشهاي تغذيهاي آسيب رسان
از طرف ديگر بسياري افراد بدون اينكه تخصصي داشته باشند و صرفا براي جذب مخاطب و به دست آوردن سود مالي شروع به توصيههاي تغذيهاي در صفحههاي اينستاگرامي ميكنند. توصيههايي كه بدون در نظر گرفتن ميزان سلامت هر فرد و البته حساسيتهاي ويژه افراد در زمينه استفاده از مواد غذايي و تخمهاي گياهي مختلف به آنها داده ميشود. بیشتر اين افراد هيچ تخصصي در زمينه تغذيه يا استفاده از تخمهاي گياهي كه براي درمانهاي مختلف به كار برده ميشود دارند اما با كپي كردن از روي دست هم و مقداري كم و زياد كردن ميزان اين مواد سعي ميكنند افراد را ترغيب به لايك كردن و كامنت گذاشتن زير پست خود كنند و به اين ترتيب با بالا رفتن بازديد صفحه شان آنها به سود مالي كه انتظار دارند دست پيدا ميكنند.
مساله اينجاست كه تمام رژيمهاي غذايي كه از سوي اين افراد ارائه ميشود ميتواند عوارض متفاوت و مختلفي روي هر فرد داشته باشد و در واقع فرد بايد با مراجعه به پزشك متخصص تغذيه و بررسي مسائل گوارشي و ... رژيمي مخصوص به خود دريافت كرده و با استفاده از آن هم به وزن ايده آل برسد و هم اينكه سلامتي خود را به خطر نيندازد.
مربيان باشگاه متخصص تغذيه نيستند
عسجدي، متخصص تغذيه ورزشي با تأكيد بر اينكه تنها افراد داراي صلاحيت براي تجويز رژيمهاي غذايي، كارشناسان، كارشناسان ارشد و متخصصان تغذيه داراي شماره نظام پزشكي تغذيه هستند، گفت: بسياري از مربيان باشگاهها تجربيات تغذيهاي خود را با ورزشكاران به اشتراك ميگذارند در حالي كه تعيين رژيم غذايي مناسب هر فرد، يك امر تخصصي است و دخالت افراد غيرمرتبط در آن، به دليل اثرات نامطلوبي كه ممكن است بر سلامتي فرد بگذارد، به دور از اخلاق انساني و اخلاق حرفهاي است.
او افزود: گاهی ديده ميشود در بسياري از رژيمهاي غذايي تجويزشده در باشگاهها، مربيان ورزشكار را به حذف كربوهيدارتي مثل نان، برنج، ماكاروني و سيب زميني از وعدههاي غذايي خود تشويق ميكنند، اما بايد توجه داشت كه اين مواد غذايي علاوه بر كربوهيدرات شامل پروتئينها و ويتامينهاي مختلف ازجمله ويتامينهاي گروه B هستند كه اين ويتامينها در متابوليسم بدن نيز نقش مهمي ايفا ميكنند.
او ادامه داد: بسياري از افراد ميگويند مربيهاي باشگاهها آنها را از نوشيدن آب در حين ورزش منع ميكنند. حذف نوشيدنيها در حين ورزش باعث دهيدراته شدن (از دست رفتن آب) بدن، عدم دفع گرما از بدن و بالارفتن حرارت بدن ميشود. افزايش حرارت بدن نيز سبب غيرفعال شدن آنزيمها و اختلال عملكرد آنها شده و در اثر از دست رفتن آب بدن شوك حرارتي ايجاد ميشود و در موارد شديد حتي ممكن است به مرگ فرد منجر شود.
اين متخصص تغذيه ورزشي تأكيد كرد: شناسايي نيازهاي تغذيهاي فردي كه در حال ورزش كردن است و همچنين تعيين اينكه هر ماده غذايي چه مقدار كربوهيدرات، پروتئين، چربي، ويتامين و... دارد بايد تنها توسط فارغالتحصيلان علم تغذيه كه با فيزيولوژي بدن انسان و علم بيوشيمي و ساير علوم آشنايي كامل دارند، انجام شود.
ورود پزشكان عمومي به مساله لاغري
در بازار بيسرو سامان ارائه روشهاي لاغري، پزشكان عمومي نيز گاهي به تخصص تغذيه ورود كرده و با هدف افزايش درآمد، اقدام به ارايه مشاورههاي تغذيهاي ميكنند. معاون درمان وزارت بهداشت در اين باره ميگويد: گاهي پزشكان عمومي هم بدون داشتن تخصصهاي لازم مانند تخصص تغذيه يا پوست و مو خدماتي در اين زمينه ارائه ميكنند و مواردي هم شاهد بروز مشكل در اين زمينه بودهايم. در سال گذشته حدود 4 هزار مركز غيرمجاز مداخلهگر در امور درمان توسط دانشگاههاي علوم پزشكي تعطيل يا پلمب شدند. علاوه بر نظارت مستمر از طريق دانشگاههاي علوم پزشكي قطعا بررسي صلاحيت افراد ارائهدهنده خدمت توسط خود بيمار ميتواند در حفظ سلامت هموطنان موثر باشد.
جاي خالي نظارت و خطر مرگ براي مردم
مساله مهم اين است كه متاسفانه وقتي صحبت از نظارت و جلوگيري از اقدامات سودجويانه در فضاي مجازي ميشود مسوولان تنها به فيلتر كردن و بستن شبكههاي اجتماعي توجه ميكنند در حالي كه اگر تمام اين هزينههايي كه براي فيلترينگ فضاي مجازي اختصاص داده ميشود صرف نظارت بر رفتار افراد در اين فضاها و البته جلوگيري از سوءاستفادههاي اينچنيني ميشد قطعا نه كسب و كارها خوبي كه در اين فضا فعاليت ميكنند با مشكل مواجه ميشدند و نه دور زدن قوانين باعث ميشد تا عدهاي سودجو تنها براي كسب منافع مالي و مادي دست به هر كاري بزنند و با فريب مردم در اين فضا سلامت آنها را به خطر بيندازند. مساله اينجاست كه حتي برخي از اين افراد سودجو بدون اينكه تخصص و توانايي داشته باشند از اين آشفته بازار نظارت نهايت استفاده را كرده و حتي در تبليغات محيطي و... هم حضور دارند.