بورس صعودي ميماند؟
در سايه كاهش ريسك و تنشهاي منطقه، شاخص كل بورس تهران به دو ميليوني رسيد و نتوانست از محدوده خطر خارج شود. بازار سهام طي هفتههاي گذشته روند قابل قبولي از خود برجاي نگذاشته و اغلب نزولي بوده است كه اين سرخ پوشي از زمان حمله اسراييل به لبنان و شهادت سيد حسن نصرالله پيش آمد؛ اما از روز شنبه پس از اقدام رژيم صهيونيستي در حمله به برخي از مراكز نظامي سبزپوش شد و درمقابل روز شنبه ساير بازارهاي مالي سرخ پوش شدند.
در سايه كاهش ريسك و تنشهاي منطقه، شاخص كل بورس تهران به دو ميليوني رسيد و نتوانست از محدوده خطر خارج شود. بازار سهام طي هفتههاي گذشته روند قابل قبولي از خود برجاي نگذاشته و اغلب نزولي بوده است كه اين سرخ پوشي از زمان حمله اسراييل به لبنان و شهادت سيد حسن نصرالله پيش آمد؛ اما از روز شنبه پس از اقدام رژيم صهيونيستي در حمله به برخي از مراكز نظامي سبزپوش شد و درمقابل روز شنبه ساير بازارهاي مالي سرخ پوش شدند.
بورس تهران سومين روز كاري خود را نيز با سبزپوشي به پايان رساند و توانست با ورود نقدينگي تا حدودي شرايط خود را تغيير دهد. اگر اين روند سبزپوشي و ورود نقدينگي به بازار سرمايه حتي با كمترين سرعت ممكن ادامه داشته باشد ميتوان به آينده بورس تا حدود زيادي اميدوار بود.
درحال حاضر ارزش معاملات ريالي و دلاري بازار سرمايه در كف خود قرار دارد و حداقل ماهها بايد بازار صعودي باشد تا اين ارزشها اصلاح شود. اين درحالي است كه دلار نيما هر روز روند افزايشي را طي ميكند و روز اخير به 49 هزار تومان رسيده و فاصله چنداني با 50 هزار تومان ندارد و احتمالا طي روزهاي آتي به 50 هزار تومان برسد. اين افزايش قيمت دلار به صورت مستقيم روي صورت مالي شركتها تاثير دارد و شركتها ملزوم به پرداخت فاصله دلار نيمايي و بازار آزاد از جيب خود نيستند. به نوعي كاهش فاصله قيمت دلار نيمايي و بازار را ميتوان در صورت مالي پاييز شركتها ديد. البته اين موضوع به شرطي است كه قيمت دلار بازار آزاد صعودي نباشد و قيمت اين ارز نيز تا حدودي آرام بگيرد.
در حالحاضر بازار از نظر ارزش دلاري به اوايل دهه90 برگشته و يك ماركتكپ حدودا 100ميليارد دلاري داريم كه نسبت به پيك سال99 حدودا 75درصد كاهش پيدا كرده است. در بررسي فريم زماني از اواسط دهه80 خواهيم ديد دورههاي زمانيكه بازار از نظر ارزش دلاري برگشت داشته و كف دلاري خود را ميديده و دوره جديدي را براي رشد شروع ميكرده، معمولا دورههاي 6 و 7ساله است.
درحال حاضر بازار سرمايه در حال شرايط نسبتا قابل قبول نسبت به روزهاي گذشته حركت ميكند. البته اين حركت قابل قبول به علت افزايش تنشهاي منطقه طي چند هفته اخير بوده و اگر اين تنشها نبود شايد بازار سرمايه روزهاي بهتري را سپري ميكرد. اين روزهاي بهتر به معناي صعود و رشد ادامه نيست بلكه شاخصهاي بازار سرمايه ميتوانستند سبزهاي بيشتري به خود ببينند. درحال حاضر آرامش نسبي در منطقه برقرار شده و اگر اين روند طي روزها و هفتههاي آتي ادامهدار باشد و تحويل خاصي در جامعه بينالملل رخ ندهد به صورت آرام آرام شاهد رشد بورس خواهيم بود. البته اين رشد بازار در كنار حمايت مسوولان از بازار سرمايه است، اگر حمايت واقعي و بدون دستكاري از بازار انجام شود آن زمان بازار سرمايه نيز به روندسودسازي بازخواهد گشت .
بورس تحت تاثير اخبار سياسي
رحمان سعادت كارشناس بازار سرمايه درخصوص شرايط بازار نوشت: «در طول بيش از سه ماه گذشته كه آقاي پزشكيان به عنوان رييسجمهور در دولت مستقر شدند شاهد ترور چندين شخصيت مهم محور مقاومت و تني چند از فرماندهان ايراني بودهايم، اين ترورها روي مسائل سياست خارجي داخلي و منطقه اثرگذاشت و به تبع اين وضعيت شاخصهاي اقتصادي نيز دچار افت وخيزهايي شدند كه نمونه بارز آن اثرگذاري منفي روي بورس بوده است.
بخش قابل توجهي از ريزشهاي بورس ناشي از مسائل منطقه است، مسائل منطقه اثرات شديد و سريعي روي شاخصهاي اقتصادي به جا ميگذارد مثل افزايش نرخ ارز يا ريزش مكرر سهام در بورس. به باور كارشناسان اقتصادي ميزان قدرت و اثرگذاري تحولات منطقهاي به مراتب بيشتر از سياستهاي اعمال شده توسط دولت است، پس در چنين شرايطي نبايد منتظر وزارت اقتصاد يا بانك مركزي بود، بلكه بايد منتظر كاركرد و اثرگذاري دستگاه ديپلماسي و وزارت خارجه باشيم كه آيا ميتواند بحران منطقه را كنترل كند يا خير؟
در كنار سياست خارجي وزارت امور خارجه بحث حوزه نظامي هم در مسائل اقتصادي بسيار تاثيرگذار است به اين معنا كه مصاحبه و سخنان و اظهارات فرماندهان نظامي نيز طبيعتا روي اقتصاد تاثيرگذار است بنابراين همه مسائل دست به دست هم داد و منجر به تغيير معادلاتي شد كه اقتصاد و بورس كشور را نيز از خود متاثر كرد.خبرهاي يك هفته گذشته نشان ميدهد ترامپ از هريس پيشي گرفته. با توجه به اينكه ترامپ بر حمله اسراييل به ايران تاكيد دارد اين موضوع در بيتعادلي بازارها بسيار اثرگذار است با اين حال با توجه به اينكه در آستانه آغاز سال جديد ميلادي هستيم و ممكن است برخي طرفين مناقشه مايل به كاهش تنشها باشند لذا بايد منتظر تحولاتي باشيم كه درعرصه بينالملل رخ ميدهد. وقتي شرايط با ثبات شود و آرامش برقرار شود آن زمان ميتوان درخصوص عملكرد دولتمردان اقتصادي نظر قطعي داد اما در شرايط فعلي عكس العملي كه بازار نشان ميدهد ناشي از سياستهاي دولت نيست بلكه مرتبط با حوادث منطقهاي است.»
بازار سرمايه از نگاه معاملات
طي سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه 7 آبان 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 25 هزار و 644 واحدي معادل 1.27 درصد به عدد 2 ميليون و 51 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز رشد 3 هزار و 624 واحدي معادل 0.54 درصدي را ثبت كرد تا به عدد 673 هزار و 643 واحدي برسد.
در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 81 واحد رشد داشت و به عدد 21 هزار و 350 واحد رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن فرابورس با رشد 787 واحدي به عدد 118 هزار و 88 واحدي رسيد.
ارزش معاملات خرد بازار سرمايه به 3 هزار و 379 ميليارد تومان رسيد و 122 ميليارد تومان نيز ورود نقدينگي به بازار ثبت شد؛ اما همچنان ارزش دلاري بازار پايين و در محدوده 193 ميليارد توماني قرار دارد.
از694 نماد بازار سرمايه تنها 343 نماد مثبت و 309 نماد منفي بودند. همچنين در اين روز 214 نماد معادل 31 درصد از نمادها صف خريد و 161 نماد معادل 23درصد از نمادها صف فروش را تجربه كردند.
نمادهاي ذوب، شستا، وپارس، شپنا، خودرو، وخارزم، وبصار، وتجارت، سامان و كرمان بيشترين تاثير را روي حجم معاملات بازار سرمايه داشتند. همچنين نمادهاي فملي، فولاد، فارس، شستا، وغدير، وبملت، شپنا، شپديس، تاپيكو و شتران نيز بيشترين تاثير را روي شاخص داشتند.