موافقتنامه تسهيل تجارت چالشهاي گمركي را حل ميكند
مديركل سابق دفتر تعرفه گمرك ايران و مشاور كميسيون گمرك اتاق ايران در تشريح چالشهاي امروز گمرك ايران و ناهماهنگيهايي كه در گمركات مرزي كشور شاهد هستيم بر لزوم اجراي موافقتنامه تسهيل تجارت كه به همت سازمان تجارت جهاني تهيه شده است، تأكيد كرد.
مديركل سابق دفتر تعرفه گمرك ايران و مشاور كميسيون گمرك اتاق ايران در تشريح چالشهاي امروز گمرك ايران و ناهماهنگيهايي كه در گمركات مرزي كشور شاهد هستيم بر لزوم اجراي موافقتنامه تسهيل تجارت كه به همت سازمان تجارت جهاني تهيه شده است، تأكيد كرد. مجتبي شيشهچيها در گفتوگو با اتاق ايران آنلاين، گفت: سازمان تجارت جهاني، موافقتنامه تسهيل تجارت را بعد از شناسايي چالشهاي گمركي در سطح دنيا، تدوين كرده كه شامل 24 ماده از راهكارهاي اجرايي براي مقابله با مشكلات موجود است. او هدف از تدوين موافقتنامه تسهيل تجارت را همانطور كه از نام آن مشخص است، تسهيل روند تجارت جهاني، افزايش اشتغال، كاهش هزينهها و افزايش سود تجاري و فراهم شدن زمينه رشد و توسعه در كشورهاي مختلف، دانست. اين كارشناس حوزه گمرك با استناد به يافتههاي سازمان تجارت جهاني، تشريفات گمركي را يكي از موانع جدي در برابر تجارت عنوان كرد كه در موافقتنامه تسهيل تجارت نيز مورد توجه قرار گرفته است.
به باور او بايد اين تشريفات به گونهاي طراحي شود كه كمترين بازدارندگي را در روند تجارت ايجاد كند. بر اساس اظهارات شيشهچيها با وجود اينكه ايران عضو سازمان تجارت جهاني نيست؛ اما كشورهاي اطراف ايران عضو هستند. حتي كشورهاي اوراسيا نيز عضويت اين سازمان را دارند و بين خود با استناد به موافقتنامه تسهيل تجارت، موافقتنامهاي تنظيم كردند، بنابراين ايران نيز ميتواند همين موافقتنامه تسهيل تجارت را در گمركات خود اجرايي كند و سطح مناسبات تجاري خود با كشورهاي اطراف را گسترش دهد. او تأكيد كرد: اين موافقتنامه نقشه راه گمركات جهاني است و اگر در ايران غير از اين اصول رعايت شود، تنها هزينههاي تجارت خود را افزايش داده كه در رقابت با ديگر كشورها به ضررمان خواهد شد. مديركل سابق دفتر تعرفه گمرك ايران با بيان اينكه موافقتنامه تسهيل تجارت از سال 2017 ميلادي لازمالاجرا شده، به مطالعهاي كه در مجلس درباره آن انجام شد، اشاره و تصريح كرد: به نظر ميرسد، برداشت مجلس از بندهاي اين موافقتنامه، نادرست بوده و به همين دليل با توصيه اتاق ايران، مطالعهاي به همت كميسيون گمرك اتاق ايران انجام داديم تا موضوع موردنظر را شفافتر بيان كنيم. شيشهچيها آشنايي با مواد اين موافقتنامه را ضروري خواند و اصلاح قوانين داخلي بر اساس آن را خواستار شد. به اعتقاد او مهمترين نكته در اين رابطه، توجه به آموزش است.