بورس روي مدار حمايت
«تعادل» روند بازارهاي مالي را پس از حمله ناموفق اسراييل به ايران بررسي مي‌كند

بورس روي مدار حمايت

۱۴۰۳/۰۸/۰۶ - ۰۱:۲۸:۴۹
|
کد خبر: ۳۲۴۰۳۴

طي چند هفته اخير به واسطه تنش در منطقه بورس تهران روند نزولي قابل توجهي به خود گرفته و در مقابل بازارهاي موازي روند صعودي داشتند؛ اما پس از حملات ناموفق اسراييل به ايران در روز شنبه صبح باعث شد كه بورس روند صعودي و در مقابل ساير بازارهاي موازي روند نزولي به خود بگيرند.

طي چند هفته اخير به واسطه تنش در منطقه بورس تهران روند نزولي قابل توجهي به خود گرفته و در مقابل بازارهاي موازي روند صعودي داشتند؛ اما پس از حملات ناموفق اسراييل به ايران در روز شنبه صبح باعث شد كه بورس روند صعودي و در مقابل ساير بازارهاي موازي روند نزولي به خود بگيرند.

نكته قابل توجه اينجاست كه روز شنبه در ابتداي معاملات جلسه‌اي براي حمايت از بازار سرمايه تشكيل شد و همين جلسه باعث شد كه بورس تهران بتواند در مقابل بازارهاي ديگر صعودي باشد.

همانطور كه گفته شد بازارهاي مالي همانند سكه، طلا، دلار و امثال اين موارد طي چند هفته اخير روند صعودي داشته‌اند و به عقيده كارشناسان روند صعودي بازارها در سه الي چهار روز به علت پيشخور كردن حملات ناموفق بوده و اكنون طبيعي است كه بازارها روند نزولي به خود بگيرند. تا لحظه تنظيم اين گزارش قيمت دلار بازار آزاد به 65 هزار تومان رسيده بود و از سوي ديگر قيمت طلاي 18 عيار با كاهش 4.2 درصدي در محدوده 4 ميليون و 400 هزار توماني ايستاد. در مقابل سكه نيز حدود 7.4 درصد افت را ثبت كرد تا به عدد 50 ميليون و 530 هزار تومان برسد. اين كاهش قيمت سكه درحالي است كه روز گذشته حراج انبوه سكه در مركز مبادله صورت گرفت و احتمالا اين موضوع روند نزولي را قوت بخشید. به عقيده بسياري از كارشناسان حتي از پس از تمام شدن ساعات كاري بازارها همچنان در بازار غير رسمي شاهد كاهش قيمت‌ها خواهيم بود. از سوي ديگر اگر تا صبح فردا تحويل عظيمي رخ ندهد بورس تهران روند رو به بالايي خواهد داشت.

تقريبا بورس براي اولين بار پس از مدت‌ها توانست به حمايت‌ها واكنش مثبت نشان دهد و طي معاملات اولين روز كاري هفته يعني شنبه 5 آبان 1403، شاخص كل بورس تهران نسبت به معاملات روز گذشته افزايش24 هزار و 371 واحدي معادل 1.24 درصدي را تجربه كرد تا به عدد يك ميليون و 995 واحدي برسد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز در معاملات اين روز حدود 0.83 درصد يعني 5 هزار و 469 واحد رشد كرد، در تراز 661 هزار و 107 واحدي بايستد.

در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس با رشد 82 واحدي در تراز 21 هزار و 69 واحد ايستاد و شاخص كل هم وزن فرابورس نيز توانست 778 واحد افزايش داشته باشد تا به عدد 115 هزار و 645 واحدي برسد.

ارزش معاملات خرد به بيش از 3هزار ميليارد تومان رسيد و ورود پول حقيقي نيز برابر با يك هزار ميليارد تومان شد. همچنين از 677 نماد بازار، 477 نماد مثبت و 168 نماد منفي شدند. در روزي كه گذشت بالاخره تنها صف‌هاي خريد به صف‌هاي فروش غلبه كرد و 360 نماد معادل 52 درصد از نمادها صف خريد و تنها 91 نماد معادل 13 درصد از نمادها صف فروش را تجربه كردند. البته بايد توجه داشت كه اين مثبت شدن يك روز بورس و كاهش صف‌هاي خريد به معناي رشد و ترقي بورس نيست، بلكه بازار سهام در روزي كه تمامي بازارها نزولي هستند نسبت به اتفاقات واكنش مثبت نشان داد و توانست رشد قابل توجهي را رقم بزند.

برخي از كارشناسان و فعالان بورسي عقيده دارند كه بسته جديد حمايت از بورس باعث شد كه بازار سهام روند مثبت به خود بگيرد، براساس اعلام سازمان بورس اين بسته نخست بوده و شامل چهار بخش مي‌شود.

نخست؛ با توجه به اهميت عوامل بنيادي اثرگذار بر سهام شركت‌ها، ناشران برنامه‌هاي خود براي بهبود سودآوري شركت‌هاي زيرمجموعه در باقي‌ مانده سال را به سازمان ارايه داده و در سامانه كدال منتشر كنند، به نحوي كه عملكرد شركت‌ها در نيمه دوم سال، بهبود قابل ملاحظه‌اي نسبت به نيمه اول داشته باشد.

دوم؛ ناشران بزرگ اقدام‌هاي عملي و جدي براي حفظ ارزش ذاتي سهام شركت‌هاي زيرمجموعه و گروه خود به عمل آورند.

سوم؛ نهاد‌هاي مالي داراي صندوق‌هاي درآمد ثابت، نسبت به افزايش سهم سهام در پرتفوي خود بر اساس رويه‌هاي تعريف‌ شده اقدام كنند. در اين خصوص، با توجه به لزوم كاهش وزن سپرده‌هاي بانكي، منابع آزاد شده نيز زمينه حمايت از سهام ارزنده را فراهم مي‌كند.

چهارم؛ مسائل و محدوديت‌هاي اثرگذار بر سودآوري شركت‌ها مانند قطعي برق و گاز، مسائل مالياتي، حقوق دولتي، قيمت مواد اوليه و خوراك و نظاير آن، به‌ ويژه موارد باقي‌مانده در لايحه بودجه به‌ صورت مشترك توسط ناشران و سازمان پيگيري شود.

به اعتقاد برخي از كارشناسان بازار سرمايه اين بسته باعث مي‌شود كه بورس چند روزي مثبت باقي بماند و از پس از روند بورس بستگي به شرايط سياسي دارد.

بورس درگير گفته ريسك سيستماتيك

بامداد شنبه يعني پنجم آبان از حوالي ساعت 2 صبح صداي از شليك پدافند هوايي در تهران شنيده مي‌شود كه تا زمان اطلاع‌رساني اخبار مختلفي در شبكه اجتماعي منتشر شد. در همان لحظه تنها كاهش قيمت تتر بوديم و اگر ساير بازارهاي مالي همانند بورس نيز باز بودند اين بازارها نيز از صداي شليك تا حدودي تاثير مي پذيرفتند.

پس از انجام بررسي‌هاي لازم اعلام شد كه صداي شليك پدافند هوايي ناشي از تلاش ناموفق اسراييل براي هدف قراردادن چند نقطه در تهران، البرز، خوزستان و ايلام بود كه تا لحظه تنظيم اين گزارش خبري از خسارت فيزيكي قابل توجهي نيست؛ اما دو تن از رزمندگان ارتش به شهادت رسيدند. در اصل ادعاي ارتش اسراييل مبني بر هدف قرار دادن ۲۰ نقطه در كشور غيرواقعي است و تعداد اهداف دشمن با فاصله، كمتر از اين ميزان است و آسيب‌هاي محدودي وارد كرده است. اخباري كه مي‌گويد ۱۰۰ هواپيماي نظامي اسراييل در اين حمله نقش داشتند، نيز كاملاً دروغ و اسراييل به‌دنبال بزرگ‌نمايي حمله ضعيف خود است.

با وجود تمامي اين شرايط بايد منتظر ماند و ديد ايران چه واكنشي به اين حملات نشان مي‌دهد و آيا اين حملات پاسخي دربرخواهد داشت يا خير؟ چراكه هرگونه واكنش توسط ايران يا اسراييل به نوعي يك ريسك به حساب مي‌آيد و مي‌تواند مسير تمامي بازارهاي مالي از جمله بورس را تغيير دهد.

بورس تهران اكنون شرايط خاص و حساسي دارد. درست است سازمان بورس نمي‌تواند سايه ريسك‌ها از روي بورس بردارد؛ اما مي‌تواند با حمايت‌هاي به موقع همانند روز شنبه و توجه كافي به شرايط بازار، اجازه ريزش سنگين يا خروج نقدينگي پرقدرت را از بازار ندهد.

اكنون يكي از مولفه‌هايي كه در چنين شرايطي به بازار سرمايه مي‌تواند كمك كند، نخست هوشيار بودن مديران (همانند جلسات روز گذشته) و دوم در زمان نبود پول همانند چند اخير تزريق نقدينگي است، آن زمان مي‌توان گفت كه بورس تهران از شرايط سخت سربلند بيرون آمده است و به مرور همانند تمامي بازارهاي مالي ريسك‌هاي سيستماتيك و فشارهاي متنوع را بدون فشار به سرمايه‌گذاران خود هضم كند.