پزشكيان در نشست اصلي سران بريكس در روسيه مطرح كرد

۵ پيشنهاد مهم ايران براي سران بريكس

۱۴۰۳/۰۸/۰۳ - ۰۰:۰۵:۳۳
|
کد خبر: ۳۲۳۷۸۱

رييس‌جمهور كشورمان در نشست اصلي سران بريكس در كازان روسيه با تشريح ظرفيت‌هاي متقابل بريكس و جمهوري اسلامي ايران براي همكاري و ارايه ۵ پيشنهاد مهم در راستاي تحقق اهداف تشكيل اين نهاد بين‌المللي، تصريح كرد: پيگيري برنامه‌هاي بسيار متنوع درون گروهي، بدون داشتن يك دبيرخانه كوچك و چابك مشكل خواهد بود.

رييس‌جمهور كشورمان در نشست اصلي سران بريكس در كازان روسيه با تشريح ظرفيت‌هاي متقابل بريكس و جمهوري اسلامي ايران براي همكاري و ارايه ۵ پيشنهاد مهم در راستاي تحقق اهداف تشكيل اين نهاد بين‌المللي، تصريح كرد: پيگيري برنامه‌هاي بسيار متنوع درون گروهي، بدون داشتن يك دبيرخانه كوچك و چابك مشكل خواهد بود. پيشنهاد مي‌كنم بررسي چگونگي تشكيل اين دبيرخانه در دستور كار وزارتخانه‌هاي امور خارجه قرار گيرد. متن كامل سخنان مسعود پزشكيان در اجلاس اصلي سران بريكس به شرح زير است:

جناب آقاي ولاديمير پوتين، رييس محترم جمهوري فدراسيون روسيه

روساي محترم جمهور و نخست‌وزيران گرامي

عاليجنابان

از آنجايي كه بريكس اهداف بسيار بزرگ و مهمي در هر سه ركن سياسي-امنيتي، اقتصادي-مالي و فرهنگي-مردمي دارد، با مجموعه عملكرد خود نشان داده است كه در آينده نقش ويژه‌اي در روند معادلات سياسي و تحولات مرتبط خواهد داشت. بريكس در بستر پارادايم چندجانبه‌گرايي، نمونه‌اي شاخص و الگويي موفق از همكاري‌هاي توسعه يافته در بطن جهان جنوب است كه طيف كثيري از كشورها را مجذوب خود ساخته است. در ارتباط با شتاب تحولات جهاني و تهديد صلح و امنيت انساني در منطقه غرب آسيا، خوشبختانه در طول سال گذشته گام‌هاي مهمي براي حل و فصل بحران‌هاي منطقه‌اي بين‌المللي برداشته شد؛ برگزاري اجلاس فوق‌العاده سران بريكس با محوريت موضوع غزه و همچنين برگزاري نشست‌هاي ديگر در سطوح معاونين وزارتخانه‌هاي‌ امور خارجه، از مصاديق همكاري در اين دوره بوده و دستاوردهاي خوبي را نيز به همراه داشته است. جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با تحولات فلسطين و لبنان خواستار آتش‌بس فوري و دايمي، عقب‌نشيني كامل نظاميان رژيم اشغالگر از مناطق تحت اشغال و امدادرساني فوري به مردم غزه و آوارگان لبنان است.

همكاران گرامي

جهان جنوب در نابرابري، بي‌عدالتي و مشكلات اقتصادي دست و پا مي‌زند. نسل كنوني و آيندگان، ميزان موفقيت بريكس را با اعداد و ارقام و سطح توسعه‌يافتگي و تحول در رشد شاخص‌هاي اقتصادي خواهند سنجيد. با توجه به اينكه در ماه‌هاي اخير، نشست‌ها و برنامه‌هاي متنوعي با حضور وزيران اقتصاد و دارايي، بازرگاني، انرژي و روساي بانك‌هاي مركزي برگزار شده‌ است، مايلم پيشنهادهاي زير را مطرح نمايم:

اول- در عين عدم غفلت از دو ركن سياسي-امنيتي و فرهنگي-مردمي، در سال آينده اولويت برنامه‌هاي‌مان را به مسائل اقتصادي-مالي بدهيم و از همه نهادهاي دولتي و خصوصي كشورهاي متبوع‌مان بخواهيم كه بر شتاب حركت خود در ايجاد همكاري‌هاي به هم پيوسته اقتصادي و تجاري و استفاده از ظرفيت‌هاي داخل بريكس بيفزايند.

دوم- از چالش‌هاي بسيار مهم كه كشورهاي يكجانبه‌گرا عليه كشورهاي مستقل و آزادي‌خواه تحميل كرده‌اند، تحريم‌هاي اقتصادي است. ‌سال‌ها پيش كشورهاي تحت تحريم به تعداد انگشت‌هاي يك دست هم نمي‌رسيد، ولي اكنون ميليون‌ها انسان در ده‌ها كشور در يك فرآيندي غيرقانوني و ضدحقوق بشري مورد هدف‌هاي تحريمي در ابعاد مختلف قرار گرفته‌اند. مقابله با تحريم‌هاي غيرقانوني نيازمند اقدام گروهي و اجراي سازوكارهاي مشترك است. خوشبختانه بريكس مخالفت خود را با تحريم‌ بارها اعلام داشته و شمه‌اي از آن در اعلاميه كازان و اسناد ديگر به وضوح بازتاب داشته است، ولي براي اينكه در آينده هيچ كشوري جرات و توان تحريم ديگران را نداشته باشد، ضروري است گام‌هاي عملي و حساب شده‌برداريم.

سوم- در حال حاضر بيشتر كشورهاي دنيا از اينكه امريكا براي حل مشكلات داخلي و مالي خود، از دلار به عنوان سلاح يا ابزار كنترل ديگر كشورها استفاده مي‌كند، ناراضي هستند. دنيا بريكس را با هدف تلاش براي كاستن از قدرت دلار و افزايش مبادلات با پول‌هاي ملي مي‌شناسد. اين اقدامات به همراه راه‌اندازي و استفاده از ارزهاي ديجيتال و بسترسازي براي استفاده از سازوكارها و فناوري‌هاي جديد مالي نظير پيام رسان‌ها، در راستاي اهداف اصلي بريكس است. اينكه كشورهاي عضو بريكس بزرگ‌ترين توليد‌كنندگان و در عين حال بزرگ‌ترين مصرف‌كنندگان انرژي، مواد غذايي و ديگر كالاها ‌هستند و به مهم‌ترين خطوط‌ مواصلاتي و ترانزيتي دسترسي دارند، مزيت بسيار بزرگي است كه موجب مي‌شود انجام مبادلات با پول‌هاي ملي به سهولت انجام گيرد.

چهارم- كشورهاي شمال همواره براي دستيابي كشورهاي جنوب به فناوري‌هاي نوين مانع‌تراشي كرده‌اند، لذا ما وظيفه ‌داريم با تشريك مساعي، مبادله اطلاعات، سرمايه‌گذاري مشترك و ديگر اقدامات، خود را به فناوري‌هاي نوين مجهز‌سازيم.

و پنجم- ضروري است بانك توسعه نوين (NDB) كه يكي از نهادهاي برآمده از بريكس به شمار مي‌رود، تقويت شود و با پذيرش اعضاي جديد و افزايش سرمايه بتواند در جهت توسعه زيرساخت‌هاي اين كشورها گام بردارد. جمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد تا همكاري‌هاي تنگاتنگي با اين بانك داشته باشد. با توجه به پيشنهادهاي مطرح شده، لازم است اشاره كنم، جمهوري اسلامي ايران از توانمندي‌هاي قابل‌توجهي در حوزه‌هاي مختلف برخوردار است و در مجموعه بريكس همكاري‌هاي مشترك و سودمندي را مي‌تواند رقم بزند و در اين خصوص علاقه‌مند به تبادل تجربه و معرفي دستاوردهاي خود هستيم. همچنين جمهوري اسلامي ايران با برخورداري از موقعيت استراتژيك، بستر عبور چندين كريدور حمل و نقل بين‌المللي ازجمله كريدورهاي شمال-جنوب و شرق-غرب بوده و مي‌توانيم با توسعه همكاري‌هاي سازنده، شبكه جديدي از روابط ترانزيتي براي انتقال انرژي يا كالاهاي تجاري در بستر بريكس، ايجاد نماييم.

عاليجنابان

پيگيري برنامه‌هاي بسيار متنوع درون‌گروهي، بدون داشتن يك دبيرخانه كوچك و چابك مشكل خواهد بود. پيشنهاد مي‌كنم بررسي چگونگي تشكيل اين دبيرخانه در دستور كار وزارتخانه‌هاي امور خارجه قرار گيرد. در پايان بار ديگر از جناب آقاي ولاديمير پوتين به خاطر ميزباني شايسته و برگزاري موفق اين اجلاس تشكر مي‌كنم و ضمن تبريك پيشاپيش رياست كشور برزيل براي سال آينده، اميدوارم در دوره جديد، شاهد تقويت پيوندهاي دوستي و ايجاد فصل جديدي از همكاري‌ها براي رسيدن به اهداف گروه و تكميل فرآيندهاي مرتبط با كسب منافع جمعي باشيم.

از توجه شما سپاسگزارم.

شانزدهمين اجلاس سران بريكس پيش از ظهر روز چهارشنبه با حضور سران كشورهاي عضو از‌جمله مسعود پزشكيان رييس‌جمهوري اسلامي ايران در كازان مركز تاتارستان روسيه آغاز به كار كرد.