تنش احتمالي در تنگه هرمز و سرنوشت محموله‌هاي ال‌ان‌جي

۱۴۰۳/۰۸/۰۱ - ۰۱:۰۵:۰۸
|
کد خبر: ۳۲۳۵۸۷

يك كارشناس انرژي گفت: موضوعي كه در تنگه هرمز حائز اهميت است اينكه اين مسير علاوه بر نفت، نقش مهمي در صادرات ال‌ان‌جي نيز ايفا مي‌كند كه در اين بين قطر به عنوان بزرگ‌ترين صادركننده ال‌ان‌جي در جهان كه بيش از ۲۰‌درصد از تجارت‌جهاني اين محصول را از طريق تنگه هرمز به بازارهاي جهاني مي‌رساند دچار چالش خواهد شد.

يك كارشناس انرژي گفت: موضوعي كه در تنگه هرمز حائز اهميت است اينكه اين مسير علاوه بر نفت، نقش مهمي در صادرات ال‌ان‌جي نيز ايفا مي‌كند كه در اين بين قطر به عنوان بزرگ‌ترين صادركننده ال‌ان‌جي در جهان كه بيش از ۲۰‌درصد از تجارت‌جهاني اين محصول را از طريق تنگه هرمز به بازارهاي جهاني مي‌رساند دچار چالش خواهد شد. علي‌اصغر زرگر در گفت‌وگو با ايلنا، درباره احتمال تنش در خاورميانه و تاثير آن بر تردد نفتكش و كشتي‌هاي حمل ال‌ان‌جي از مسير تنگه هرمز اظهار داشت: در حال حاضر، بنظر نمي‌رسد مخاصمه و درگيري فيزيكي رخ دهد و جنگ فراگيري در خاورميانه و منطقه خليج فارس رخ دهد زيرا با توجه به نزديك شدن انتخابات؛ امريكا مخالف درگيري در منطقه خليج فارس و بالا رفتن قيمت نفت است زيرا به نفع دموكرات‌ها نيست، ايران نيز بيشتر در پي اجماع كلي است كه بتواند در غزه و لبنان آتش‌بس كلي ايجاد و از طريق ديپلماسي مساله را حل و فصل كند.  وي تاكيد كرد: اكنون اسراييل بيشتر بدنبال بزرگنمايي است و تا زمان انتخابات امريكا بحران آنچناني در منطقه خليج فارس رخ نخواهد داد ولي اگر چنانچه اتفاق بيفتد ايران هم تنگه هرمز و هم باب المندب و هم در سوريه حوزه مديترانه را در اختيار دارد بنابراين اين بسته به اين دارد كه جنگ چقدر فراگير شود و چه كشورهايي وارد عرصه شوند، اگر ايران احساس كند زيرساخت‌ها مورد تهاجم قرار گرفته قطعا برخورد مي‌كند و در مسير تردد كشتي‌ها اختلال ايجاد كند بنابراين تا زماني كه شرايط در تنگه هرمز عادي شود قطعا قيمت نفت بالا خواهد رفت.  

اين كارشناس حوزه انرژي با بيان اينكه در حال حاضر كشورهاي عربي مثل عربستان، قطر و امارات از بروز هرگونه تنش گريزان هستند و اهرم‌هاي لازم را براي فشار به امريكا و جلوگيري از درگيري در اختيار دارند، خاطرنشان كرد: كشورهاي عرب منطقه به دنبال اين هستند كه اگر بناست كه پاسخي به حملات رژيم صهيونيستي داده شود به نحوي باشد كه روي زيرساخت‌هاي نفت تاثيرگذار نباشد و خليج فارس را درگير نكند ولي در كل اكنون منطقه حالت التهابي دارد و رفت و برگشت‌ها و پيچيدگي‌ها و مارپيچي بودن انتقام‌جويي‌ها ممكن است كشورها را وارد درگيري ناخواسته كند كه شايد شروع با آنها باشد اما خاتمه دست آنها نخواهد بود.  وي بيان داشت: اگر حوزه خليج فارس درگير اين آتش فراگير شود خواه ناخواه ديگر كشورها هم دچار تنش مي‌شوند زيرا در حال حاضر 18 درصد نفت از تنگه هرمز عبور مي‌كند كه براحتي قابل جايگزيني نخواهد بود و مي‌تواند روي قيمت نفت هرچند كوتاه‌مدت تاثير بگذارد بنابراين كشورهاي خليج فارس و ايران تمايلي به درگيري درازمدت ندارند و سعي بر اين دارند كه از تنش جولگيري كنند، ايران نيز تاجايي كه به غرور ملي و بازدارندگي مربوط مي‌شود به خرابكاري و حملات رژيم صهيونيستي پاسخ مي‌دهد.  زرگر تصريح كرد: موضوع ديگر اينكه اسراييل هم در مناطق ديگر درگير است و خسارات عمده ديده بنابراين امكان دارد امريكا و اروپا سعي كنند تا زمان انتخابات امريكا آتش بسي به وجود بياورند و اين موجب مي‌شود شعله‌هاي آتش فروكش كند زيرا اسراييل توان درگيري فيزيكي كه به جنگ فراگير در حوزه خليج فارس كشيده شود؛ ندارد. وي گفت: موضوعي كه در تنگه هرمز حائز اهميت است اينكه اين مسير علاوه بر نفت، نقش مهمي در صادرات ال‌ان‌جي نيز ايفا مي‌كند كه در اين بين قطر به عنوان بزرگ‌ترين صادركننده ال‌ان‌جي در جهان كه بيش از ۲۰‌درصد از تجارت‌جهاني اين محصول را از طريق تنگه هرمز به بازارهاي جهاني مي‌رساند. دچار چالش خواهد شد بعبارت ديگر هرگونه اختلال در جريان ال‌ان‌جي از اين منطقه، به‌ويژه در فصل زمستان كه تقاضا براي گاز افزايش مي‌‌‌‌‌يابد، مي‌تواند پيامدهاي شديدي بر بازارهاي گاز داشته‌ و منجر به شوك‌هاي شديد در بازارهاي جهاني انرژي شود.

به گفته اين كارشناس حوزه انرژي؛ اختلال در جريان نفت و گاز از خليج‌فارس، مي‌تواند قيمت‌ها را به سطوح جديدي برساند و بازارهاي جهاني را دچار بحران كند. با توجه به شرايط كنوني در خاورميانه و اهميت استراتژيك تنگه هرمز، هرگونه اختلال در اين منطقه مي‌تواند پيامدهاي شديدي براي بازارهاي جهاني انرژي به‌ همراه داشته‌ باشد.